Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: SONY R1 - konkurencja dla lustra ?

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Nowa matryca , dobre szkielko i napewno niezla jakosc fotek ... mysle ze to ciekawa alternatywa dla osob, ktore fotografuja rodzinke, na urlopie i troche amatorsko.
    Lustra maja jednak ta zalete (najwieksza), ze kupujesz system a nie body. Jak wyjdzie cos nowego i masz ochote (i kase ) to wymieniasz 'tylko' body, a szkielka pozostaja. Pozatym ta rozpietosc mozliwosci poprzez roznego rodzaju obiektywy ... nigdy kompakt tego nie pokryje.
    Ale ... uwazam, ze jak ktos potrzebuje aparat i nie ma zamiaru inwestowac w obiektywy i nosic sie z calym kramem - to jest to SWIETNY wybor.
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Właśnie sie ukazało review:
    http://www.dpreview.com/reviews/sonydscr1/
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Dopiero zaczyna Awatar tomosj
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Lustra maja jednak ta zalete (najwieksza), ze kupujesz system a nie body. Jak wyjdzie cos nowego i masz ochote (i kase ) to wymieniasz 'tylko' body, a szkielka pozostaja. Pozatym ta rozpietosc mozliwosci poprzez roznego rodzaju obiektywy ... nigdy kompakt tego nie pokryje.
    To jest właśnie to. Znam to z doświadczenia. Zaczynałem od Zenita, przez wiele innych aż do analogowego canona.
    Potem przeszedłem przez serię kompaktowych lustrzanek. Na koniec z radością i ulgą wróciłem do lustrzanki canona.
    Patrzenie przez „telewizorek” na świat to nie to samo co możliwość oglądania go własnymi oczami, nawet, jeśli jest to taki malutki wizjer jak u 350tki.

Oczywiście to nie zmienia faktu, że kompaktowe lustrzanki mogą robić dobre zdjęcia. Jednak frajda z ich robienia jest zupełnie inna.
    5D mark II, kilka szkieł i mocne światło

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Właśnie sie ukazało review:
    http://www.dpreview.com/reviews/sonydscr1/
    ********a aberracja, prawie taka jak u snowboardera z duetu 5D+85/1.2L ;-)

A podobno ten R1 ma ostatnią soczewkę tak blisko sensora, że zjawisko CA miało być całkowicie wyeliminowane :-)

Dopiero zaczyna Awatar tomosj
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
    kompaktowe lustrzanki? tzn?
    Rzeczywiście, przyznaję, to niedorzeczność. Chodziło mi o kompaktowe cyfrówki.
    Ostatnio edytowane przez tomosj ; 06-12-2005 o 19:43
    5D mark II, kilka szkieł i mocne światło

Bertos
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Odnośnie soniacza- to w fotopolis jest takie ciekawe porównanie.....
    Czy to koniec lustrzanek?... Czy porównywanie aparatu kompaktowego z lustrzanką cyfrową ma sens?
    http://www.fotopolis.pl/index.php?go...&arch=1&e=3590

Miasto
    Berlin

Domyślnie

wydaje mi sie, ze nie ma co porownywac kompaktow z lustrami bo idea jaka przyswieca przy zakupie jest calkiem inna.
    Jak juz pisalem: robisz foty rzadko, trktujesz jako jako dokumentacje z urlopu lub dorastajacych dzieci i nie masz zamiaru dokupowac nic wiecej kup kompakt - najlepiej z zoomem optycznym 8-10 razy dobrej jakosci i bedziesz happy.

Jednak trzeba powiedziec jasno: NIGDY kompakt nie przebije lustra. To tak jakby porownywac jeden obiektyw hiper zoomowy z 4-rema innymi pokrywajacymi zakres.

Uwazam, ze ta debata powoli robie sie bez sensu
    a moje podumowanie:
    walisz foty do kotleta ?
    odp: TAK -> kup sobie kompakt (zaoszczedzisz!)
    odp: nie tylko -> biegnij po lustro i ciukaj kase na kolejne obiektywy
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Mialem wczoraj w reku ta R1-ke i moje wrazenie jest takie, ze ten jest moalo ergonomiczna, potezna i lepiej kupic lustro w obiektywem np. 18-125 i zaoszczedzic sobie miejsce w torbie/plecaku ... nie podoba mi sie ani troche, ale to rzecz gustu.

ZEB7
    Guest

Domyślnie

No jasne, jak się kupiło 350D to nie można powiedzieć inaczej...
    Akurat jeśli chodzi o ergonomię i jakość wykonania to R1 jest znacznie lepsza od 350D.
    Poza tym jak wszyscy wiemy nie chodzi o body tylko o jakość zdjęć, nie mówiąc już o ich zawartości a tu Twoje 350D z kitowym denkiem od butelki może tylko marzyć o jakości R1
    Na szczęście każdy w tym kraju może mieć własne zdanie

Puenta: nie zniechęcaj ludzi do R1, dla wielu jest ona całkowicie wystarczająca i stosunek jakości do ceny w tym wypadku jest znakomity!!!

Porównywalna jakość w tym zakresie ogniskowych u innych producentów to conajmniej 2,5 raza większa cena...

Gdyby tylko nie te szumy...
    Ostatnio edytowane przez ZEB7 ; 16-12-2005 o 22:12

Miasto
    Berlin

Domyślnie

nie uzywam kitowego szkielka od butelek ... ktore pewnie robi nie gorzej niz R1 z karlowym zaisem.
    Co do ergonomi to chyba nie wiesz jak wyglada R1-ka: zaokraglony tyl, biektyw umieszcziony nie centralnie (wyglada jakby body do obiektywu musieli przyczepic) ... do wygladu sie nie czepiam bo o gustach sie nie dyskutuje
    Nie zniechecam ludzi, bo jak pisalem, kompakty sa skierowane do zupelnie innej grupy ludzi.
    Jednak stosunek jakosci do ceny jak pisales chyba nie jest az tak dobry bo sam aparat jest diabelnie drogi i za duzo cene mozna mozna kupic cos nieduzo gorszego (byc moze) typu minolta A200, P1, itp. wiem, wiem super matryca 10 Mpx ( i tu przyklask dla CMOS ) ale to nie wszystko.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów