Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Czym skleić?

Mieszany widok

pumex1
    Guest

Domyślnie Czym skleić?

Witam,
    mam taki problem - ostatnio moj aparat wykonal nieplanowany lot i spotkanie z twardym podlozem. Oprocz straty polara mam delikatnie pęknieta obudowe Tamrona - a dokladniej w miejscu gwintu. Pekniecie jest o tyle upierdliwe, ze przy wkrecaniu filtrow powstaje luz, ktory moze powodowac, ze nie beda sie one dobrze trzymac. Czy ktos kleil juz obiektyw i moze polecic dobry klej, ktory zalatwi sprawe??
    Pozdrawiam
    Szymon

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Patrząc na Twój sprzęt darowałbym sobie amatorskie podklejanie gwintu. Masz za dobry sprzęt na taką fuszerkę. Szkoda zachodu. Z drugiej strony piszesz o gwincie na filtry...sprawdzałeś może patent z kawałkiem taśmy klejącej? Chodzi mi o kawałeczek, dosłownie 2x2mm w miejscu gdzie gwint odkształcił sie najbardziej na zewnatrz. Albo pomyśl o jakimś filtrze na stałe, na który będziesz nakładał inne, np. Cokin...

Wycior
    Guest

Domyślnie

Ośmiorniczka

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ośmiorniczka to nawet papieru nie klei na stałe pokaż fotki tego uszkodzenia

pumex1
    Guest

Domyślnie

pekniecie nie jest duze - tak jak pisalem. W zalaczniu zdjecie - a dokladniej wycinek - swoje paluchy ze zdjecia wycialem ;-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ja bym to potraktowal poczciwym super glue/kropelka.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Są różne kleje do plastiku, proponuję coś dwuskładnikowego np: Poxipol do tw. sztucznych. Plusem jest to że nie zasycha błyskawicznie (kilka minut) jak kropelka, więc masz czas zrobić to precyzyjnie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

kropeli itp mają kiepską wytrzymałość mechaniczną, nic na co działają siły nie wytrzyma długo ...

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Swego czsu był klej dwuskładnikowy DISTAL. Nie wiem czy można go jescze dostać, ale w życiu nie widziałem tak mocnej cholery! ojciec tym skleił obudowe wiertarki i chodzi po dziś dzień. A sam wiesz, jak się traktuje wiertarki. Tylko ostrzegam, zrób wcześniej próbę!!!

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myrczek
    Swego czsu był klej dwuskładnikowy DISTAL. Nie wiem czy można go jescze dostać, ale w życiu nie widziałem tak mocnej cholery! ojciec tym skleił obudowe wiertarki i chodzi po dziś dzień.
    Distal to był super klej... praktycznie sprężysty plastik w płynie . Potem długo tego kleju nie widziałem na rynku, ale kilka lat temu widziałem "nową edycję". Teraz chyba już tego nie znajdziesz. Niedawno trafiłem na praktycznie identyczny klej... dwie strzykawki sklejone ze sobą a w nich oba składniki - jakość ta sama . Kropelkę odradzam, nadaje się tylko do sztywnych połączeń. Ugniesz oprawę filtra, albo o coś stukniesz i na pewno pęknie.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów