Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 100-400 - czy po zamocowaniu na statywie...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    jeśli mnie pamięć nie myli, to ktoś kiedyś na forum udowadniał na przykładach albo podając linki, że ednak uzycie IS na statywie nie dość, że nie psuje to nawet pomaga. Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.
    Mi się też zdarzyło taki hardcore uskuteczniać (IS na statywie), konkretnie żeby zrobić tą fotkę:

(Ekwiwalent 200mm, 1/6s, 20D. Dla jasności: ten samolot właśnie ląduje :-) Muszę się znowu wybrać na takie zabawy z jedynką - tu 8fps zrobi sporą różnicę )

Ale w ogólności słyszałem znacznie więcej głosów przeciw niż za. A tak naprawdę, to o ile dobrze kojarzę, to "generacje" stabilizatorów są trzy:

- pierwsza: "dodająca" dwa EV do reguły na nieporuszone zdjęcia, tylko pozycja on/off (np. pierwsze 75-300, 28-135)
    - druga: j.w., ale z możliwością stabilizacji tylko w poziomie (panoramowanie) - np. 100-400,
    - trzecia: "dodająca" trzy EV, ze stabilizacją w poziomie i potrafiąca samodzielnie "wykryć" statyw i wyłączyć IS - np. 70-200IS.

Luk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mi się też zdarzyło taki hardcore uskuteczniać (IS na statywie), konkretnie żeby zrobić tą fotkę:

(Ekwiwalent 200mm, 1/6s, 20D. Dla jasności: ten samolot właśnie ląduje :-) Muszę się znowu wybrać na takie zabawy z jedynką - tu 8fps zrobi sporą różnicę )

Ale w ogólności słyszałem znacznie więcej głosów przeciw niż za. A tak naprawdę, to o ile dobrze kojarzę, to "generacje" stabilizatorów są trzy:

- pierwsza: "dodająca" dwa EV do reguły na nieporuszone zdjęcia, tylko pozycja on/off (np. pierwsze 75-300, 28-135)
    - druga: j.w., ale z możliwością stabilizacji tylko w poziomie (panoramowanie) - np. 100-400,
    - trzecia: "dodająca" trzy EV, ze stabilizacją w poziomie i potrafiąca samodzielnie "wykryć" statyw i wyłączyć IS - np. 70-200IS.

to jeśli druga gen IS robi w poziomie, to I gen działa tylko w pionie ? co ona stablilizuje mamy drgania vertykalne i horyzontalne o ile się nie mylę ?

[Posted by 83.17.212.218. This is added while posting a message to avoid misuse of WebWarper: see http://webwarper.net/han Example of using WebWarper: http://webwarper.net/ww/~av/lycos.com ]

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Luk
    to jeśli druga gen IS robi w poziomie, to I gen działa tylko w pionie ?
    Nie. "I generacja" ma jeden tryb p.t. "stabilizuj wszystko, trzymam obiektyw nieruchomo ale wychodzi mi za długi czas". Nowsze stabilizatory w pierwszym trybie działają tak samo, ale mają też drugi p.t. "Będę przesuwał obiektyw w prawo, sam się zatroszczę o precyzję ruchu, ale stabilizuj mi oś pionową, żeby nie wyszła sinusoida".

Teraz jaśniej? ;-)

Uprawnienia umieszczania postów