Witam,
Czy w obiektywie Canon 100-400 po zamocowaniu go do statywu działa IS?
jarek
Witam,
Czy w obiektywie Canon 100-400 po zamocowaniu go do statywu działa IS?
jarek
czytałem (nie pamiętam gdzie), że w jakimś obiektywie IS automatycznie wyłącza się po zamocowaniu go do statywu. Stąd moje lamerskie pytanie ;-)Zamieszczone przez mmsza
jarek
O ile dobrze pamiętam, to 100-400 ma IS "II generacji", który nie potrafi wykryć statywu i sam się nie wyłącza (w przeciwieństwie do np. 70-200IS, który to potrafi). Po założeniu na statyw należy IS ręcznie wyłączyć, bo może więcej popsuć niż pomóc.
Przynajmniej tak jest napisane w instrukcji ;-) i zdrowy rozsądek (budowa IS) podpowiada to samo.
W 28-135 IS po zamocowaniu go na statywie zalecane jest wyłączenie IS-a.Zamieszczone przez karczmarz
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
rozumiem że przykręcenie płytki mocującej (od statywu) do obiektywu powoduje wyłączenie IS ?Zamieszczone przez Robson01
jarek
Nie, IS się sam nie wyłączy, trzeba go pstryknąć ręcznie. Patrz to, co napisałem wyżej i instrukcja od obiektywu ;-)Zamieszczone przez Robson01
Dokładnie, przełącznikiem na obiektywie.Zamieszczone przez muflon
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
ok. zmyliły mnie słowa Muflona "o ile dobrze pamiętam.." dzięki.
jarek
To tak dla prownania - 70-200 2.8 IS L dziala IS na statywie. Nie psuje sie, nie wylacza, instrukcja cos tam marudzi ze wykrywa gdy jest na statywie i wtedy IS jakos magicznie stara sie wykrywac drgania statywu a nie reki... spryciarz 8) .
jeśli mnie pamięć nie myli, to ktoś kiedyś na forum udowadniał na przykładachalbo podając linki, że ednak uzycie IS na statywie nie dość, że nie psuje to nawet pomaga. Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.