Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Canon 100-400 - czy po zamocowaniu na statywie...

Coś już napisał Awatar karczmarz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.
    rozumiem, że w 100-400 IS jest starej generacji?

jarek

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    jeśli mnie pamięć nie myli, to ktoś kiedyś na forum udowadniał na przykładach albo podając linki, że ednak uzycie IS na statywie nie dość, że nie psuje to nawet pomaga. Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.
    Mi się też zdarzyło taki hardcore uskuteczniać (IS na statywie), konkretnie żeby zrobić tą fotkę:

(Ekwiwalent 200mm, 1/6s, 20D. Dla jasności: ten samolot właśnie ląduje :-) Muszę się znowu wybrać na takie zabawy z jedynką - tu 8fps zrobi sporą różnicę )

Ale w ogólności słyszałem znacznie więcej głosów przeciw niż za. A tak naprawdę, to o ile dobrze kojarzę, to "generacje" stabilizatorów są trzy:

- pierwsza: "dodająca" dwa EV do reguły na nieporuszone zdjęcia, tylko pozycja on/off (np. pierwsze 75-300, 28-135)
    - druga: j.w., ale z możliwością stabilizacji tylko w poziomie (panoramowanie) - np. 100-400,
    - trzecia: "dodająca" trzy EV, ze stabilizacją w poziomie i potrafiąca samodzielnie "wykryć" statyw i wyłączyć IS - np. 70-200IS.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A jak wyglada to technicznie? Skąd obiektyw wie, że jest założony na statyw?
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    zmienia sie amplituda drgan pionowych... poziomych zreszta tez

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    zmienia sie amplituda drgan pionowych... poziomych zreszta tez
    To by znaczeło że jak położysz aparat na stole (lub czymś równie stabilnym) to obiektyw potraktuje to jak podpięcie do statywu. Trochę to naciągane.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a co to za roznica czy statyw, monopod czy stol czy worek z grochem?... chodzi o to zeby wylaczyc stabilizacje w pionie lub ja odpowiednio przestawic w taki tryb ktory niebedzie powodowal ze IS bedzie wariwal probujac stabilizowac malutkie drgania do ktorych nie byl stworzony...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No tak najlepszy to będzie ten worek z grochem :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    No tak najlepszy to będzie ten worek z grochem :-)
    moze byc z piachem... taki mcgyver statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    Tutaj trochę o tym dyskutowaliśmy http://www.canon-board.info/showthre...6%E6+zdj%EA%E6

Luk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mi się też zdarzyło taki hardcore uskuteczniać (IS na statywie), konkretnie żeby zrobić tą fotkę:

(Ekwiwalent 200mm, 1/6s, 20D. Dla jasności: ten samolot właśnie ląduje :-) Muszę się znowu wybrać na takie zabawy z jedynką - tu 8fps zrobi sporą różnicę )

Ale w ogólności słyszałem znacznie więcej głosów przeciw niż za. A tak naprawdę, to o ile dobrze kojarzę, to "generacje" stabilizatorów są trzy:

- pierwsza: "dodająca" dwa EV do reguły na nieporuszone zdjęcia, tylko pozycja on/off (np. pierwsze 75-300, 28-135)
    - druga: j.w., ale z możliwością stabilizacji tylko w poziomie (panoramowanie) - np. 100-400,
    - trzecia: "dodająca" trzy EV, ze stabilizacją w poziomie i potrafiąca samodzielnie "wykryć" statyw i wyłączyć IS - np. 70-200IS.

to jeśli druga gen IS robi w poziomie, to I gen działa tylko w pionie ? co ona stablilizuje mamy drgania vertykalne i horyzontalne o ile się nie mylę ?

[Posted by 83.17.212.218. This is added while posting a message to avoid misuse of WebWarper: see http://webwarper.net/han Example of using WebWarper: http://webwarper.net/ww/~av/lycos.com ]

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów