Nie muszę porównywać, wyleczyłem się już z Tamronów.
Chodzi mi wyłącznie o wykorzystywanie obiektywu UWA jako obiektywu standardowego. O ile w innych zakresach przelicznik cropa jest mniej istotny (choć nie do zbagatelizowania), tu mocno "gra".
Inne są wymagania dla szkła UWA i szkła standardowego. Z tych wymagań powinno być rozliczane. 17-40 jest bardzo fajnym i relatywnie tanim pełnoklatkowym UWA. Na cropie wielu nie widzi specjalnej różnicy między nim a nowym kitem 18-55 - w końcu kiepski zakres końcowy kita w 17-40 nie występuje w ogóle.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
http://the-digital-picture.com/Revie...=0&FLI=4&API=1
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 21-11-2010 o 15:25 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
Jak kupujesz za gotowe , to zglos sie do Cichego z tego forum - przed wyslaniem sprawdzi Tamrona i bedziesz mial dobre szklo do 50D za 1,7 kafla czy ile Cichy zawola .
O masz :
http://allegro.pl/promocja-tamron-17...314127867.html
L fajna , ale jak wiesz ze zmienisz 50 na plena klatke , bo obiektyw zostanie.
Do tego Tamrona stalka 50 i jest ok zestawik.
A zatem wybór już nastapił, za parę dni finalizacja.
Dziś byłem w Fotojokerze przymocowałem 17-85 a potem 15-85. Porobiłem parę zdjęć, dalej, bliżej, "makro", sprawdzałem szybkość, głośność, celność, winietowanie, beczkowatość, nawet zrobiłem badanie perectum obiektywu
Cena sklepowa:
- 17-85 999pln
- 15-85 2444pln
Krótko, nie będę doplacał, obiektyw 17-85 IS USM f4-5,6 spełnia większość z moich oczekiwań: cena, dane korekcji brzegów w aparacie, dane korekcji optyki w CS5, szybkość, dość solidna obudowa, precyzyjny i szybki AF, dobra stabilizacja. A za pozostałe pieniążki + coś jeszcze dorzuce to kupie jakiś tele albo 55-250IS albo 70-300 IS, zobaczymy naco pozwolą finanse w przyszlym roku.
To tyle na temat i raczej mi się nie odwidzi![]()
a jak sie ma 17-85 IS do Tamrona 17-50?
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
brakowało mu pewnie tych dodatkowych 35mm na dłuższym końcu, cichego silnika i stabilizacji.
dobrze zrobiłeś sprawdzając oba obiektywy - przynajmniej zobaczyłeś różnicę. no cóż taki Twój wybór, różnica w jakości taka_se (aczkolwiek da się zauważyć), a w portfelu znaczna.
powodzenia w foceniu :-D
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Oczywiscie że wolałbym 15-85, ale gdyby kosztował poniżej 2tyś w sklepie.
Ale mam jeszcze inne przemyślenia, bo już nie raz się naciąłem na to co Canon oferuje, a mianowicie, bardzo spadła cena tego 17-85 (w sumie konstrukcja z 2006r), więc może chcą go wyprzedać, bo pojawi się jakiś nowy model, konkurencja dla 15-85, może ze stałym światłem, a wtedy 15-85 cenowo spadnie, już nie raz tak bywało, w sumię mogę zimę przeczekać, teraz i tak nie bardzo jest co focić, a w domu z KIT-a zawsze coś wyjdzie.
Co o tym sądzicie ?
17-85 kupisz używany za 600-750 zł w idealnym stanie, zawsze go możesz odsprzedać... porobisz trochę zdjęć, może Ci spasuje...
kasa nieduża a jest to jakaś alternatywa dla kita
albo pozostaje przeczekać...
na coś nowego ;-)
Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
SZUKAJKA Canon-Board
nie licz na to. następcą 17-85 jest omawiany 15-85, a spadające ceny są wynikiem zależności popyt/podaż i pewna polityka tej czy inne firmy. konkurencja też robi swoje. zresztą idąc tym tropem, którym zaczynasz podążać to nigdy nic sobie nie kupisz, bo co rusz będzie pokazywało się coś nowego rewelacyjnego ale drogiego. i co? zaczniesz czekać bo cena spadnie...i tak w kółko :-D . konkurencją dla omawianych przez nas obiektywów póki co jest sigma 17-70/2.8-4 OS.
pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis