Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 115

Wątek: Dobre szkło do Canon 50D - 18-135 vs 17-85 vs 15-85

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Spójrz na skalę odległości:

Canon 17-40

Canon 10-22

Tamron 17-50

Canon 17-55

Optyka dwóch pierwszych obiektywów jest przygotowana do robienia zdjęć obiektów odległych, bądź niewymagającego precyzji ostrzenia na hiperfokalną. Po prostu UWA.

W odróżnieniu od nich dwa następne (jak również ich pełnoklatkowe odpowiedniki, T28-75 i C24-70) mają mocno rozbudowany segment skali dookoła kilku metrów - typowej odległości używanej ze "standardem".

Co ma skala do możliwości obiektywu - precyzja ruchu skali jest odzwierciedleniem precyzji układu ostrości.

Kiedy przypinasz UWA do dedykowanej do niego puszki (10-22 do cropa, 17-40 do FF), nie przychodzi Ci raczej do głowy np. pstrykanie portretów. Wiesz, czym to grozi - chyba że oczywiście kogoś mocno nie lubisz. Widzisz w wizjerze, do czego zrobiony jest ten obiektyw i w jakiego typu zdjęciach sprawdzi się najlepiej.

Nieodparcie przychodzi mi do głowy metafora z dojazdówką zamiast "normalnego" koła w samochodzie. Też jedzie, ale jakoś pokusy żeby zakładać 4 dojazdówki - nie mam. Dojechać 17-40 do upragnionego FF - ok, aby nie przesadzić z czasem tego dojeżdżania.
    Nom, ale porównałeś AF 17-40 z AF t17-50? Czy tylko na skalę patrzysz?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Nom, ale porównałeś AF 17-40 z AF t17-50? Czy tylko na skalę patrzysz?
    Nie muszę porównywać, wyleczyłem się już z Tamronów.

Chodzi mi wyłącznie o wykorzystywanie obiektywu UWA jako obiektywu standardowego. O ile w innych zakresach przelicznik cropa jest mniej istotny (choć nie do zbagatelizowania), tu mocno "gra".

Inne są wymagania dla szkła UWA i szkła standardowego. Z tych wymagań powinno być rozliczane. 17-40 jest bardzo fajnym i relatywnie tanim pełnoklatkowym UWA. Na cropie wielu nie widzi specjalnej różnicy między nim a nowym kitem 18-55 - w końcu kiepski zakres końcowy kita w 17-40 nie występuje w ogóle.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    http://the-digital-picture.com/Revie...=0&FLI=4&API=1
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 21-11-2010 o 15:25 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Jak kupujesz za gotowe , to zglos sie do Cichego z tego forum - przed wyslaniem sprawdzi Tamrona i bedziesz mial dobre szklo do 50D za 1,7 kafla czy ile Cichy zawola .

O masz :

http://allegro.pl/promocja-tamron-17...314127867.html

L fajna , ale jak wiesz ze zmienisz 50 na plena klatke , bo obiektyw zostanie.
    Do tego Tamrona stalka 50 i jest ok zestawik.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A zatem wybór już nastapił, za parę dni finalizacja.
    Dziś byłem w Fotojokerze przymocowałem 17-85 a potem 15-85. Porobiłem parę zdjęć, dalej, bliżej, "makro", sprawdzałem szybkość, głośność, celność, winietowanie, beczkowatość, nawet zrobiłem badanie perectum obiektywu
    Cena sklepowa:
    - 17-85 999pln
    - 15-85 2444pln

Krótko, nie będę doplacał, obiektyw 17-85 IS USM f4-5,6 spełnia większość z moich oczekiwań: cena, dane korekcji brzegów w aparacie, dane korekcji optyki w CS5, szybkość, dość solidna obudowa, precyzyjny i szybki AF, dobra stabilizacja. A za pozostałe pieniążki + coś jeszcze dorzuce to kupie jakiś tele albo 55-250IS albo 70-300 IS, zobaczymy naco pozwolą finanse w przyszlym roku.
    To tyle na temat i raczej mi się nie odwidzi

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

a jak sie ma 17-85 IS do Tamrona 17-50?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    a jak sie ma 17-85 IS do Tamrona 17-50?
    Nie jest zły, miałem go na testach przez 3tygodnie, ale jakoś mnie na kolana nie rzucił, ma ogromny plus, światło i jakość obrazu, ale jakby czegoś mu brakowało, sam nie wiem.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

brakowało mu pewnie tych dodatkowych 35mm na dłuższym końcu, cichego silnika i stabilizacji.
    dobrze zrobiłeś sprawdzając oba obiektywy - przynajmniej zobaczyłeś różnicę. no cóż taki Twój wybór, różnica w jakości taka_se (aczkolwiek da się zauważyć), a w portfelu znaczna.
    powodzenia w foceniu :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    brakowało mu pewnie tych dodatkowych 35mm na dłuższym końcu, cichego silnika i stabilizacji.
    dobrze zrobiłeś sprawdzając oba obiektywy - przynajmniej zobaczyłeś różnicę. no cóż taki Twój wybór, różnica w jakości taka_se (aczkolwiek da się zauważyć), a w portfelu znaczna.
    powodzenia w foceniu :-D
    Oczywiscie że wolałbym 15-85, ale gdyby kosztował poniżej 2tyś w sklepie.
    Ale mam jeszcze inne przemyślenia, bo już nie raz się naciąłem na to co Canon oferuje, a mianowicie, bardzo spadła cena tego 17-85 (w sumie konstrukcja z 2006r), więc może chcą go wyprzedać, bo pojawi się jakiś nowy model, konkurencja dla 15-85, może ze stałym światłem, a wtedy 15-85 cenowo spadnie, już nie raz tak bywało, w sumię mogę zimę przeczekać, teraz i tak nie bardzo jest co focić, a w domu z KIT-a zawsze coś wyjdzie.
    Co o tym sądzicie ?

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

17-85 kupisz używany za 600-750 zł w idealnym stanie, zawsze go możesz odsprzedać... porobisz trochę zdjęć, może Ci spasuje...
    kasa nieduża a jest to jakaś alternatywa dla kita

albo pozostaje przeczekać...
    na coś nowego ;-)
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojcio Zobacz posta
    Oczywiscie że wolałbym 15-85, ale gdyby kosztował poniżej 2tyś w sklepie.
    Ale mam jeszcze inne przemyślenia, bo już nie raz się naciąłem na to co Canon oferuje, a mianowicie, bardzo spadła cena tego 17-85 (w sumie konstrukcja z 2006r), więc może chcą go wyprzedać, bo pojawi się jakiś nowy model, konkurencja dla 15-85, może ze stałym światłem, a wtedy 15-85 cenowo spadnie, już nie raz tak bywało, w sumię mogę zimę przeczekać, teraz i tak nie bardzo jest co focić, a w domu z KIT-a zawsze coś wyjdzie.
    Co o tym sądzicie ?
    nie licz na to. następcą 17-85 jest omawiany 15-85, a spadające ceny są wynikiem zależności popyt/podaż i pewna polityka tej czy inne firmy. konkurencja też robi swoje. zresztą idąc tym tropem, którym zaczynasz podążać to nigdy nic sobie nie kupisz, bo co rusz będzie pokazywało się coś nowego rewelacyjnego ale drogiego. i co? zaczniesz czekać bo cena spadnie...i tak w kółko :-D . konkurencją dla omawianych przez nas obiektywów póki co jest sigma 17-70/2.8-4 OS.
    pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów