Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 115

Wątek: Dobre szkło do Canon 50D - 18-135 vs 17-85 vs 15-85

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diabolique1982 Zobacz posta
    Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek i zapytać szanownych forumowiczów czy uważają za zasadną zamianę szkiełka T15-50VC (względy AF czyli nie zawsze mam gwarancję że będzie tam gdzie się chce - BF,FF, dodatkowo ostatnio podkreślany brak współpracy pkt. krzyżowych z puszką - mam 50D) na C15-85 ? Ewentualnie z czasem uzupełnić komplet o stałke S30 1.4 lub coś podobnego. Na chwilę obecną mam jeszcze 85 1.8 - najlepsze szkielko jakie do tej pory zagościło w mojej torbie. Czy pod względem jakości optycznej produkt C odstaje mocno od T - wtedy zamiana oczywiście nie miałaby sensu.
    Ekhem, chciałeś napisać T17-50... ;-)
    IMHO taka zmiana nie ma sensu, chyba że zależy ci na 15mm.
    Ale tu znowu IMHO lepiej dokupić jakieś 10-20.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Ekhem, chciałeś napisać T17-50... ;-)
    IMHO taka zmiana nie ma sensu, chyba że zależy ci na 15mm.
    Ale tu znowu IMHO lepiej dokupić jakieś 10-20.

Pozdrówka!
    Rzeczywiście wkradł się mały błąd drukarski, miałem na myśli oczywiście T17-50 VC

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli wszystko z Tamronem jest ok, jest dla mnie również niewielki sens w jego zmienianiu na 15-85. Za mały zysk.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

zamienisz T na C to będziesz miał 2mm szerzej 35mm dalej, generalnie szybciej, celniej ale sporo ciemniej. Jeśli ci uwłacza współpraca z Tamronem to będziesz zadowolony, ale jeśli dajesz rade na Tamim to zamiana może cię kosztować sporo światła i bokeh..
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Domyślnie

Witajcie,

ja mam C15-85 od zeszłego roku i nie żałuję wydanych na niego ciężkich € ! Owszem, jest drogi, choć tanieje od zeszłego roku, ma gorsze swiatło od Tamrona 17-50, ale za to ma baaaaaaardzo dobrą stabilizację (na ostatnim wypadzie wakacyjnym udało mi sie zrobić zdjęcie z ręki na 1 s bez statywu wieczorem), ładne kolory (o Tamronie mówią, że jest zimny, mam 70-200 2.8 i chyba coś w tym jest) i przez swój zakres pozwala na (tak myślę) brak konieczności posiadania C10-20 do widoczków, lub jak ktoś woli do zdjęć z wakacji .

Jeżeli są jakieś pytania, to zapraszam na PW, służę RAWami.

J.

Domyślnie

Ja wczoraj wybrałem jednak Tamrona z vc (1150zł!), za jakiś czas napisze czy jestem zadowolony
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jacek-ie moglbys wrzucic jakies RAWy tu do pobrania ? Jak nie to poprosze na pw.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja też poproszę
    jakkul

staram się ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam ponownie mości Can-nono-wców !!!
    Dziś ponownie byłem w Fotojokerze (ale innym oddziale) pogadać o obiektywach, powiedziałem co mam, czyli: KIT i 28-135 IS USM, i powiedziałem co planuje, czyli 17-85 oraz co bym chciał czyli 15-85.
    Oto co mi mości miły pan powiedział, dialog ze mną wyglądał tak:

pan: przepaść !
    ja: cenowa ?
    pan: głównie jakościowa, po co panu trochę lepszy KIT? w dolnym zakresie to samo co KIT
    ja: no tak, no to teraz to ja juz nie wiem

No i jeszcze troche pogadalim, alternatywa to Sigma 17-70 2.8-4, która w testach na optyczne.pl wypada bardzo dobrze, wręcz rewelacyjnie, ale Sigma... ?
    No i kołomyja w głowie, już byłem w ogródku, już kupowałem 17-85, już... mi przeszło
    Żeby był chodź troszke tańszy.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W dolnym zakresie 17-85 jest wręcz gorszy optycznie niż kit.
    Co nie znaczy, że nie jest wart tych pieniędzy (2x cena).

Kpiną natomiast była jego cena pierwotna (na poziomie obecnego 15-85), w momencie gdy dużo lepszy optycznie Nikkor 18-70 był za pół jego ceny.

Komentarz z Optycznych odnośnie 17-85 jest bardzo sensowny http://optyczne.pl/177.11-Test_obiek...sumowanie.html.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów