Może bredzę... ale...może wystarczy zaptaszkować? http://yfrog.com/71beztytuurnp
Może bredzę... ale...może wystarczy zaptaszkować? http://yfrog.com/71beztytuurnp
[SIGPIC][/SIGPIC]
17-55 f2.8 jest poza zasięgiem cenowym, nawet 15-85 to już jest dużo, ale może się uda.
No nic trzeba wziąć puszke, iść do Fotojokera podpiąć i ocenić czy warto tyle wydać, jeśli nie to wtedy wybór będzie pomiędzy 18-135 IS a 17-85 IS USM. Gdyby tylko te światło było ciut lepsze w tym 17-85, ale z drugiej strony większość zdjęć i tak robię na 5,6 z lampą a jak jest ciemniej to nie boję się dać ISO 1600 a w szczególnych przypadkach nawet 3200.
update:
Obiektywu 15-85 IS USM nie ma w CS5 w danych korekcji optyki. No trudno jakoś trzeba będzie przeżyć albo stworzyć swój profil.
Korekcje tych wszystkich obiektywów są w najnowszych DPP, LR3 (ACR 6), DxO. Jeżeli te programy nie wystarczają Ci do zepsucia zdjęcia, możesz zawsze z nich wyeksportować TIFF16 lub DNG do dalszej obróbki.
Entuzjastyczny Neofita
Ja polecam ci 24-105 to naprawde swietne uszczelnione szkło, doskonale wykonane.
W przyszłości podepniesz pod FF a tamte nie , Uszczelnienia - nie straszny mi teraz piasek nad morzem czy deszcz. AF skuteczny w 99,9% z dobra lampą + iso 1600 + s-raw i 1/40s ze stabilizatorem daje radę w ciemnosciach . Od f 4.5 i 105mm zrobisz ładny portrecik z rozmyciem . Czasami jest za wąsko ale na te pare zdięć w domu można podpiąć kita 18-55 IS . Jako jedyne i pierwsze szkło polecam tą L-ke . Za jakiś czas dokup jakś 50-tke 1.8 lepsze portrety nia zrobisz na F2.5 -2.8 niż 15-85 czy 17-55. Tamrony nie polecam czyba że do filmowania miałem kiedyś T 28-75 2.8 i teraz wstdzę się co oddawałem ludziom , AF jest tradiczny a i piasek wchodzi pod soczewki jak wieje nad morzem. po 1 roku z tamronem kupiłem 24-105 na raty i wreszcie przestałem martwić się o nieostre zdjęcia . To naprawde zacne szkło a że nie ma 2.8 - jakoś mi nie przeszkadza większość robie na F 4.5 , 5.6 i F8 . Pozdrawiam
ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,
czytanie ze zrozumieniem to piękna cecha
oczywiście kolega ddarc dołoży te parę stówek różnicy w cenie? :-D
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Jak kupować to już porządnie... Kupić 18-55 z ISem (cena/jakość najlepiej) i dozbierać do fajnego szkła, a nie bawić się w półśrodki...
/ Canon /