Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 115

Wątek: Dobre szkło do Canon 50D - 18-135 vs 17-85 vs 15-85

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    w
    A może za tę kwotę lepiej kupić jasnego Tamrona a canona 17-85mm zostawić sobie dla dłuższej ogniskowej bo na niej fotki wychodzą całkiem dobre biorąc stosunek ceny do jakości i patrząc na fotki z canona 15-85mm.
    Masz 50D i 15MPiksli, więc zrobisz zdjęcie tym Tamronem na 50mm, spokojnie sobie cropniesz i będziesz miał ogniskową nawet 100mm bez zbyt dużej straty jakości (chyba że plakaty drukujesz).
    Przypomnę, że ze zdjęć 2MPx można spokojnie wywoływać zdjęcia 10x15 a nawet większe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    17-85 na f4 rzeczywiście mydli najgorzej, do tego dokłada ohydną winietę a w niej już mydło na maksa.

Jest też jeden "myk", warto o nim pamiętać przynajmniej w tym jednym zastosowaniu. Jeżeli z szerokiego kąta robimy landszaft warto zrezygnować z lamerskiego ostrzenia na nieskończoność. Zarówno 17-85, 18-55, jak i 15-85, jak i o dziwo również standardy Tamrona które przeszły przez moje ręce, przypięte do cropów Canona dawały ostrzejszy (czasem znacznie ostrzejszy) obraz odległych obiektów przy ostrzeniu na hiperfokalną lub trochę dalej. Warto sprawdzić - można przeżyć objawienie
    A znasz jakiś szybki, podwórkowy sposób na obliczenie hiperfokalnej ? I na jakiej przesłonie robisz takie zdjęcia ?
    Ostatnio edytowane przez Wojcio ; 30-11-2010 o 19:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojcio Zobacz posta
    A znasz jakiś szybki, podwórkowy sposób na obliczenie hiperfokalnej ? I na jakiej przesłonie robisz takie zdjęcia ?
    Mam kalkulator hiperfokalnej w komórce, ale bardzo rzadko go używam - nie ma sensu. Zobacz sam: http://www.fotografuj.pl/Article/Kal...ostrosci/id/41 - dla 17mm na cropie i przesłon >=f4 hiperfokalna jest 4.5m. Dwa f-stopy (f8) i spada do połowy. Tak więc w większości landszaftowych przypadków ostrzysz po prostu na jakiś obiekt kilka metrów od siebie.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Na jednym z forów doradzono mi aby tak przetestował obiektyw:

"Pożycz w tym sklepie najsolidniejszy statyw, jaki mają. W aparacie wyłączasz stabilizację, włączasz samowyzwalacz i wstępne podnoszenie lustrem. Możesz zrobić serię zdjęć ostrzonych normalnie (detekcją fazy) i serię ostrzonych detekcją kontrastu. Jak będziesz miał dużą rozbieżność wyników jednej i drugiej serii, to masz bf lub ff. Najniższe ISO. Ostrzysz na kontrastowy detal. Bez lampy. "

Wszystko fajnie pięknie, ale to chyba tylko, zeby przetestowac konkretny model, bo w domu jak zdjęcia robie to raczej tak się nie pitole.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojcio Zobacz posta
    Na jednym z forów doradzono mi aby tak przetestował obiektyw...
    Wracaj tam czym prędzej, bo to IMHO bardzo dobra rada ;-)

Tak się testuje szkiełko, by stwierdzić czy ma ff/bf czy jest najzwyklejsze mydło, nie z winy drżących rąk.

Mam nadzieję, że wiesz czym się różni tzw. mydło od ff/bf

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Wracaj tam czym prędzej, bo to IMHO bardzo dobra rada ;-)

Tak się testuje szkiełko, by stwierdzić czy ma ff/bf czy jest najzwyklejsze mydło, nie z winy drżących rąk.

Pozdrówka!
    ff/bf nie obawiam się bo mam mikroregulację AF w korpusie
    ale problem pojawił się inny, na pewnym portalu pojawiła się aukcja z nowym 15-85 i jak wszystko dobrze pójdzie to będzie mój, my preszis hie hie hie
    tylko że koleś chce taką cenę, że w dobrym sklepie internetowym jest o 500zł drożej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    nie nie wiem,
    jaka ?
    Ostatnio edytowane przez Wojcio ; 01-12-2010 o 21:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

mydłem się umyjesz, a BAK_FOKUSEM nie
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów