1. Takie coś to może w 5dIV, trzeba stopniowo dawkować udogodnienia bo na czym w przyszłości Canon by zarobił?
2. Jak kolega wyżej napisał i ma to jakiś sens
3. Jest taka opcja, można definiować maksymalne i minimalne czasy jak i przysłony ale to 1D począwszy od 1DII na pewno a może i wcześniej czyli już 5 lat temu. Dzięki temu mogę ustalić aby czasy nie były dłuższe niż powiedzmy 1/60 sek. czy krótsze niż 1/500 ale co mi po tym jak w 1DII nie mam AutoISO, dopiero w 1DIII się pojawiło, wytłumaczenie jak w punkcie 1
W 1D jest jeszcze ciekawa funkcja której nie ma w niższych seriach mianowicie definiowanie sposobu pomiaru światła w trybie M, normalnie jest to pomiar ustawiony w puszce a mogę ustawić żeby po przełączeniu na M od razu uruchomił się Spot czy cokolwiek innego a po powrocie na tryb inny niż M pomiar wraca do wartości aktualnie ustawione w puszce. I jeszcze jedna rzecz, mając Spot i wciskając FEL na różnych obiektach zaznaczają się punkty na drabince w wizjerze dzięki czemu widzę rozpiętość tonalną i tak mogę dobrać ekspozycję czy jej korektę aby było git. Są to sprawy programowe i implementacja ich w niższych modelach z technicznego punktu widzenia to pikuś ale z marketingowego to już COŚ za co trzeba słono zapłacić![]()