Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Uzasadnienie pewnych ograniczeń 5DmII i nie tylko

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

1. Nie wiem, chociaż teoretycznie wystarczyłby zdolny programista, aby dopisać coś takiego do firmware.
    2. Wystarczy poznać działanie lub opis tego systemu pomiaru, ma być on "inteligentny" i taki jest, na bazie danych, jakimi został zaprogramowany, a ekspozycja blokuje się, bo ważnym elementem w tym systemie jest punkt gdzie użytkownik wyostrzył, dla systemu jest to znak "to jest ważne miejsce, segment zawierający ten punkt musi być dobrze naświetlony".
    3. Nie za bardzo rozumiem pytanie? AV to AV, użytkowniku ustal proszę przysłonę a ja na bazie danych światłomierza dobiorę odpowiedni czas i tyle. Zresztą maksymalny czas jest określony zdolnością migawki 1/4000 lub 1/8000 Ale tak jak mówiłem, mogłem źle zrozumieć pytanie.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    2. Wystarczy poznać działanie lub opis tego systemu pomiaru, ma być on "inteligentny" i taki jest, na bazie danych, jakimi został zaprogramowany, a ekspozycja blokuje się, bo ważnym elementem w tym systemie jest punkt gdzie użytkownik wyostrzył, dla systemu jest to znak "to jest ważne miejsce, segment zawierający ten punkt musi być dobrze naświetlony".
    To, że tak jest w matrycowym (czy wielosegmentowym) to rozumiem, ale dlaczego tak nie jest w punktowym, czy pozostałych, przecież to taka sama zasada?
    Jak dla mnie powinno być odwrotnie, punktowy blokuje, a matrycowy reaguje na wartości świateł w nowym, przekadrowanym kadrze.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    Jeśli w 5D działa to równie "inteligentnie" jak w 500D to bardzo dziękuję za taką pomoc. Można to jakoś wyłączyć? Może być tak, że podczas ostrzenia mamy coś jasnego w kadrze czego po przekadrowaniu nie będzie. W efekcie zablokowania ekspozycji przed przekadrowaniem zdjęcie jest mocno niedoświetlone. Oczywiście może być też sytuacja odwrotna gdy po przekadrowaniu zdjęcie będzie prześwietlone. I nie jest to żadne teoretyzowanie, tylko coś co mnie dość mocno wkurza w moim aparacie.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Jeśli w 5D działa to równie "inteligentnie" jak w 500D to bardzo dziękuję za taką pomoc. Można to jakoś wyłączyć? Może być tak, że podczas ostrzenia mamy coś jasnego w kadrze czego po przekadrowaniu nie będzie. W efekcie zablokowania ekspozycji przed przekadrowaniem zdjęcie jest mocno niedoświetlone. Oczywiście może być też sytuacja odwrotna gdy po przekadrowaniu zdjęcie będzie prześwietlone. I nie jest to żadne teoretyzowanie, tylko coś co mnie dość mocno wkurza w moim aparacie.
    Przełącz AF na (*)
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    I nie jest to żadne teoretyzowanie, tylko coś co mnie dość mocno wkurza w moim aparacie.
    Takie jest działanie pomiaru matrycowego i tego nie zmienisz. Jeśli Ci ten pomiar nie odpowiada zawsze można włączyć taki, w którym człowiek ma więcej do powiedzenia. Af blokujesz spustem, ekspozycję "*" i gotowe.

Nie wiem skąd ta irytacja na automatykę. Automat jest jaki jest. Jeśli fotograf jest od niego mądrzejszy to używa ustawień ręcznych. Chyba nikt się nie złości na to, że na zielonym ma się mniejszą kontrolę nad ustawieniami niż na Av czy M.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów