nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Tiiiiaaa, a potem bujaj się w PSie ze spieną kolorystką. Czy Nikoś to poprawi? Obawiam się, że nie, z tych samych powodów co Canon, nie poprawia swoich puszek.
IMHO żadne body nie jest bez wad a ludziska wybierają co im bardziej pasuje, a przede wszystkim na co ich stać (ja wolę wydawać na szkiełka niż oprogramowanie). Jedni lubią bawić się w PSie inni wolą bawić się ustawieniami. Nie ma jedynej słusznej drogi, każdy wybiera to co lubi. A jak ma problemy to chce je rozwiązać i pytajam innych i nie oczekuję odpowiedzi w stylu: kup se inny sprzęt.
Krucjata, którą uprawiasz na tym forum nie ma żadnego sensu, bo nie przekonasz przekonanych.
Przepraszam za OT, ale już nie wytrzymałem po raz kolejny czytając porady MariuszJ w stylu: zmień sobie system, po prostu za dużo tych (nic nie wnoszących) postów ostatnio było. MariuszJ dla Ciebie porada zmień forum: ja i Ty będziemy naprawdę szczęśliwsi :-P
Przepraszam za OT jeszcze raz.
EOT.
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Jasne. Wszystko jest w zakładce C.FnIV 1. Można to zrobić na trzy sposoby:
a) Pomiar + AF start / AF stop: tutaj spust migawki działa w zwykły sposób, czyli wciśnięty do połowy blokuje ostrość i ekspozycję. Jednak po ustawieniu ostrości na wybrany punkt możesz puścić spust migawki, wcisnąć przycisk AF-ON, i trzymając go wciśniętego przekadrować. Ekspozycja się będzie zmieniać, ostrość nie. Warunek: trzeba trzymać ten przycisk ciągle wciśnięty, bo blokuje on ostrość. W przeciwnym razie ponowne wciśnięcie spustu migawki w celu otwarcia migawki spowodowałoby uruchomienie mechanizmu AF znowu.
b) Pomiar start / Pomiar + AF start: tutaj wciśnięcie spustu migawki do połowy nie powoduje żadnej reakcji aparatu (oprócz włączenia stabilizacji obrazu i uruchomienia pomiaru ekspozycji, który jednak nie jest blokowany). Z kolei przycisk AF-ON przejmuję rolę spustu migawki wciśniętego do połowy - blokuje ekspozycję i ostrość. Naciskasz więc AF-ON, aby ustawić ostrość na wybrany punkt, po czym puszczasz ten przycisk i przekadrowujesz. Ostrość już jest zablokowana, ale w momencie przekadrowania pomiar ekspozycji wciąż działa. Migawkę otwierasz spustem migawki.
c) Blokada AE / Pomiar + AF start: podobnie jak wyżej, tyle że AF-ON blokuje jedynie ostrość. Można trzymać ten przycisk cały czas wciśnięty podczas przekadrowywania, bo pomiar ekspozycji ciągle pracuje. Jest on blokowany dopiero przez wciśnięcie spustu migawki do połowy.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
To się robi o wiele prościej przy przekadrowywaniu.
Łapie się ostrość, trzyma spust, przekadrowuje, naciska *, wciska spust do końca. W momencie naciśnięcia * naświetlenie jest mierzone w ostatecznym kadrze.
Nie trzeba przemeblowywać guzików na stałe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
(* bowiem, to nie tylko "zablokuj AE" ale również "odblokuj AE" )
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 21-11-2010 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost
Albo przełącza na pomiar centralnie ważony uśredniony. Cały czas chodzi mi o to, że właśnie ekspozycja blokuje się tylko i wyłączanie w wielosegmentowym.
Rozumiem, że w pełni ustawialne AUTO ISO jest w 1Ds, tak? Ostatnio gdzieś wyczytałem, że nowego marka 1Ds ma już nie być. Jeśli ta plotka okaże się prawdą, to następny mark 5D może będzie miał odblokowanych kilka tych funkcji. :-)
Dzięki Panowie, wprawdzie nie mam teraz aparatu pod ręką, ale w przyszły weekend przetestuję to co napisaliście.