Z góry przepraszam, jeśli już było, mam pytanie o uzasadnienie logiczne dwóch następujących funkcji w aparatach Canona. Sprawdzałem na 5D mII ale na 500 jest ponoć identycznie.
1. Auto ISO w trybie M działa w zakresie od 100-400, podczas gdy w innych trybach dużo szerzej. Jest jakiś powód czy po prostu: BOTAK?
2. W trybie pomiaru zwanym wielosegmentowym (wg ustawień fabrycznych) kiedy wciśnieniemy spust miogawki i przytrzymamy - np. przy przekadrowywaniu - blokuje się ekspozycja oraz autofocus. W każdym innym trybie (punktowym, czy ważonym) blokuje się tylko autofocus, podczas gdy ekspozycja śmiga w zależności od wybranego kadru. Ponownie pytanie - jakie jest uzasadnienie tego faktu?
3. Trzecie to bonus w postaci pobożnego życzenia w odniesieniu do canona, a mianowicie czy są jakieś systemy, w których w trybie AV można (bez lampy na sankach) zdefiniować maksymalny czas?
Chętnych do wyjaśnienia moich wątpliwości oraz chętnych do dyskusji serdecznie zapraszam do wypowiadania się w tym wątku (lub odesłania mnie do innego wątku, w którym zostało to wyjaśnione).