Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 350d niestabilnyz gripem

Coś już napisał Awatar karczmarz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 350d niestabilnyz gripem

Witam,

Po zamocowaniu gripa do 350d i zamocowaniu na statywie całość jest mało stabilna. Daje się zauważyć lekkie drganie na płaszczyźnie łączącej puszkę z gripem. Czy da się temu jakoś zaradzić?

Poza tym jasność w celowniku o tej porze jest makabryczna :-( Wziąłem na chwilę do ręki analogową puszkę (eos 5) i dopiero widać koloslaną różnicę.

pozdrawiam
    jarek

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

U mnie nie ma takiego efektu. Dokreciles do konca?

Jeśli jest jakis luz to wsadz miedzy grip a aparat warstwe jakiejs bibułki albo czegoś co zabezpieczy przed "gibaniem". Trzeba sobie radzić
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Wg mnie tu chodzi bardziej o to, ze jak dokrecisz gripa, to podwyzsza Ci sie srodek ciezkosci przez Co statyw sie bardziej 'koleboce '
    Zmien statyw

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Wg mnie tu chodzi bardziej o to, ze jak dokrecisz gripa, to podwyzsza Ci sie srodek ciezkosci przez Co statyw sie bardziej 'koleboce '
    Zmien statyw
    może jest w tym problem. używam manfrotto 055PROB + 141RC. Może stabilniej będzie z głowicą kulową?

jarek

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karczmarz
    może jest w tym problem. używam manfrotto 055PROB + 141RC. Może stabilniej będzie z głowicą kulową?
    zestaw masz niezly ...powinien dawac rade a z jakim szklem podpinasz ta 350tke?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    zestaw masz niezly ...powinien dawac rade a z jakim szklem podpinasz ta 350tke?

dzisiaj podpinałem tamrony 17-35 i 28-75 oraz canona 50-kę. Jedynie z 50-ką było bez zarzutu. Natomiast z Jupiterem i pierścieniami do macro jest to te`z zauważalne. Na razie trochę pomaga blokowanie lustra.

jarek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja nie zauważyłem jakiejś niestabilności z powodu gripa. A podpinałem grzmota w postaci Tokiny 28-80. Aparat na spodzie jest twardy i płaski, a grip na górze ma blachę. Śruba ściska to razem aż miło, zero luzów czy poddawania się.

Może coś Ci się przyczepiło do którejś z tych płaszczyzn? Jakiś paproch, utrudniający dobre przyleganie? A może ta dziurka do ktorej wchodzi wypustka z gripa jest czymś zatkana?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Może coś Ci się przyczepiło do którejś z tych płaszczyzn? Jakiś paproch, utrudniający dobre przyleganie? A może ta dziurka do ktorej wchodzi wypustka z gripa jest czymś zatkana?
    Witaj,

Nie wydaje mi się, żeby to był problem przyczepienia się czegokolwiek. Wynika to raczej z tego, że jest to kolejny element w zestawie. Wiadomo, im więcej elementów tym większe ryzyko, że coś nie zagra. Spróbuję dociągnąć śrubę. Rozumiem, że nie ma ryzyka uszkodzenia czegokolwiek przy dokręcaniu (nie jestem osiłkiem więc jej nie urwę ;-) ?

jarek

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Uwaga!
    Wbrew pozorom bardzo łatwo uszkodzić koło zębate w pokrętle.
    Przy mocnym dokręcaniu uważaj!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jakie koło zębate? Wydaje mi się, że to za co się kręci jest bezpośrednio połączone ze śrubą.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów