Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 5d i 50d różny obrazek ??

Uzależniony

Domyślnie 5d i 50d różny obrazek ??

Witajcie,

Mam 5dmk2 i 50d - zdjęcia robię tym samym obiektywem i na tych samych ustawieniach. Czy to normalne, że zdjęcia z tych dwóch puszek różni się kolorystyką zwłaszcza przy świetlne żarowym w domu ?? Zdjęcia robione 5dmk2 są wyraźnie bardziej zaróżowione . Dziwne to trochę. Ustawienia w obu puszkach są identyczne.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

no cóż - to jest jak najbardziej normalne.
    Jeden aparat ma lepszy balans bieli, drugi gorszy
    To tak jakbyś porównał mercedesa E-klasę z S-klasą, niby to samo, a inaczej

Uzależniony

Domyślnie

Zdjęcia robione 85/1.8 i 70-200/4 Dziwi mnie tylko to, że balans bieli w obu body ustawiam ręcznie a mimo tego zdjęcia wyraźnie się od siebie różnią zabarwieniem kolorystycznym.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na 5d jest duża winieta więc pewnie to ona jest po części winna innej kolorystyce zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 20-11-2010 o 01:31 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Probujesz porownac puszki z innej klasy. To norma.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Jak pisali Koledzy wyżej, matryca 5d wyłapie więcej fotonów niż crop 50d na jednakowych ustawieniach, jest po prostu większa. Skoro pokusiłeś się o zakup 5-tki i to w drugiej wersji to chyba powinieneś mieć jakieś pojęcie o teorii
    5D, stałki, zoomy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Jak pisali Koledzy wyżej, matryca 5d wyłapie więcej fotonów niż crop 50d na jednakowych ustawieniach, jest po prostu większa. Skoro pokusiłeś się o zakup 5-tki i to w drugiej wersji to chyba powinieneś mieć jakieś pojęcie o teorii
    Większa matryca wyłapie więcej "różowych fotonów"?

Matryca matrycą, a oprogramowanie oprogramowaniem. Akurat w wypadku jakieś barwnej dominanty powierzchnia matrycy chyba nie jest tak istotna.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Witajcie,

Mam 5dmk2 i 50d - zdjęcia robię tym samym obiektywem i na tych samych ustawieniach. Czy to normalne, że zdjęcia z tych dwóch puszek różni się kolorystyką zwłaszcza przy świetlne żarowym w domu ?? Zdjęcia robione 5dmk2 są wyraźnie bardziej zaróżowione . Dziwne to trochę. Ustawienia w obu puszkach są identyczne.
    czy to są różnice? robiąc próbę swoim aparatem i aparatem kolegi, na tym samym ustawieniu moje były bardziej niebieskawe a jego fioletowo-czerwone. co ciekawe ustawiając balans bieli wg. wzorca (oczywiście tego samego) zdjęcia wyszły nieomal identyczne - a w programie pokazywało inne ustawienia temperatury barwowej...
    pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A czy style w 50D i 5DII były również ustawione jednakowo bo akurat one mają bardzo dużo do powiedzenia jeśli chodzi o kolorystykę. 5DII nowy czy używany? Jeśli używany może poprzedni właściciel wprowadził korektę balansu bieli. Poza tym crop vs.FF czy kadr był identyczny czy po prostu strzał z tej samej odległości?

Uzależniony

Domyślnie

Style te same. Balans - światło żarowe, za innym razem zwiększyłem temperaturą na 3400. Robiłem też próbę - 50d + 85/1.8 i 5d + 70-200/4 . Te same ustawienia - światło w obu na 4 z tą tą różnicą, że ogniskowa w 70-200 ustawiona na 135. Kolorystyka różna - pewnie to nic nadzwyczajnego bo obiektywy też zupełnie inne ale dziwi trochę, że w przypadku tych samych szkieł jest podobnie. Widzę, że niektórzy uważają, że to normalne.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    (...) Widzę, że niektórzy uważają, że to normalne.
    osobiście pstrykam wszystko w rawach i na AWB, bo nie mam za dużo czasu na "takie problemy", coś w tym złego? chciałbym zaproponować Ci żebyś robił podobnie, ale się nie ośmielę.
    pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów