Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 5d i 50d różny obrazek ??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A korekta balansu bieli w 5dII na zero? No i styl taki który nie ingeruje w obrazek to chyba faithfull bo co Canon zaimplementował pod standard w 50D a co pod standard w 5dII to tylko on raczy wiedzieć.

Uzależniony

Domyślnie

Nie wyrywam sobie przez to włosów z głowy bo dla mnie to żadna wada gdyż puszki są zasadniczo od siebie różne jednak opisuje to jako coś trochę dla mnie osobiście dziwnego. RAW - owszem korzystam ale nie zawsze. JPG też dla mnie jest przydatne od jak chociażby do tego żeby cyknąć w domu kilka zdjęć i nie bawić się w obróbkę bo nie jest to tego warte.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przemek_PC, faktycznie ustawione miałem na standard.
    Sprawdzę na innym ustawieniu.
    Powiem wam, że najmniejsze u mnie różnice są na ustawieniu neutralnym. Oczywiście trzeba usunąć winietowanie bo bez tego obrazek z 5d jest dużo ciemniejszy.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 20-11-2010 o 12:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Witajcie,

Mam 5dmk2 i 50d - zdjęcia robię tym samym obiektywem i na tych samych ustawieniach. Czy to normalne, że zdjęcia z tych dwóch puszek różni się kolorystyką zwłaszcza przy świetlne żarowym w domu ?? Zdjęcia robione 5dmk2 są wyraźnie bardziej zaróżowione . Dziwne to trochę. Ustawienia w obu puszkach są identyczne.
    Canon sobie według swojego uznania kalibruje matryce i oprogramowanie. Z jakiegoś powodu inżynierowie uznali że chcą aby 50D dawało właśnie taki obrazek a nie inny, tak samo jak 5D2. Odkąd pamiętam to tak było np. 20D i 350D miały trochę inną kolorystykę i szumy, 5D i 5d2 również.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obydwa aparaty w AWB czy światło żarowe?

Uzależniony

Domyślnie

Światło żarowe. Wiem, że zdjęcia nie są najlepszej jakości - robiłem na szybko więc proszę o wyrozumiałość. Widocznie tak musi być ale jednak barwa z 50d wydaje mi się bardziej naturalna co widać zwłaszcza na portrecie - na skórze. Ta z 5d ma lekko różowawe zabarwienie - jak dla mnie mniej naturalne.
    5d+70-200
    http://zapodaj.net/94b907c35ecd.jpg.html

50d+85/1.8
    http://zapodaj.net/ff95e2cae92c.jpg.html

Ściana jest biała. Włączone jest światło żarowe. Może nie jestem za dobrym obserwatorem ale jak dla mnie obrazek z 5d jest lekko zaróżowiony w porównaniu do 50d
    Chyba nie ma się tu czego doszukiwać tylko najwyraźniej tak ma być. Nikt z nas nie wiem co Canon zaimplementował do tych puszek. Jak widzę to koledzy też widzą różnicę patrząc za zdjęcia z różnych body robione w takich samych warunkach na tych samych ustawieniach.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 20-11-2010 o 13:31 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Rób te testy przy użyciu tego samego obiektywu. Każdy obiektyw w charakterystyczny dla siebie sposób wpływa na kolorystykę.
    W czasach analoga, każdy film odwzorowywał barwy w inny sposób. Fotograf wybierał ten film który najbardziej mu odpowiadał. Może Ty też powinieneś tak postąpić.
    Btw. chciałbym mieć takie problemy jak Ty

Uzależniony

Domyślnie

Potraktujmy to jako ciekawostkę Na tym samym obiektywie jest podobnie. Tak widocznie ma być to w końcu różne body chociaż tej samej firmy.

Domyślnie

najważniejsze to poznać aparat, dzięki temu można świadomie wykorzystywać różnice każdego z nich.

Sprawą oczywistą jest to że oprogramowania w aparatach z różnymi numerkami, w mniejszej lub większej mierze różnią się od siebie, a przecież własnie oprogramowanie jest odpowiedzialne za np. balans bieli

Warto też wziąć pod uwagę przebieg matrycy i jej nagrzewanie. Na pewno ma to znaczny wpływ na zabarwienie zdjęć.

Poza tym warto zauważyć że obiektywy, nawet te z najwyższej półki różnią się od siebie i mówię to o z pozoru tych samych szkłach (np. dwie 50 1.2 będą się różnić.)

Tak samo rozmiar matrycy ma wpływ na wiele parametrów. Według mnie też na kolory, ale w raczej minimalny sposób.
    C1D3-S35mm1.4

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów