True.., true...
Fakt, że Tamron jest wolny i to strasznie - nie trzeba go co prawda przymykać jak Sigmy (pamiętam, że tę trzeba do f=4 przymknąć), ale jednak ten brzdęk jaki wydaje i strasznie wolno ostrzy na rajdy Ci się nie przyda.
Ja mogę Ci polecić szkiełko na jakie ja się skusiłem. 80-200/2.8 L - jeszcze można go gdzieś dostać, a wykonanie na pewno (w moim odczuciu) wypada lepiej niżeli jakakolwiek sigma czy tamron czy nawet 70-200/4 L
Tylko gdyby się coś odpukać z nim stało, to mogą w serwisie Canona powiedzieć, że nie mają już części zamiennych. Serwis Tamrona też z relacji użytkowników jest jaki jest.
Właściwie jestem w podobnej sytuacji co założyciel tematu, tyle że idę w drugą stronę. Sympatyczny obiektyw portretowy już mam ( 85/1.8 ) , teraz widzę potrzebę na sprzęt bardziej uniwersalny właśnie do bardzo ogólnie rozumianej reporterki za dnia![]()
Przesiedziałem swego czasu troszkę w lasach - goniąc chłopców na swych ognistych rumakach i używałem wtedy Canona 40D + Tamrona 70-200 2.8
Dość dużo zdjęć udanych z tego zestawu uważam że udało się zrobić i podsumowując:
- wolałbym tamrona bo jaśniejszy(w ciemnych lasach możesz sobie canon f/4 w krzakach pogrzebać że tak powiem ;-)
- praca tamiego z 40d - ja uważam że daje w zupełności rade ten zestaw
- do 2000zł nie widzę alternatywy (no chyba że sigma ale nie miałem w rękach )
jedno z wielu z tego zestawu:
http://www.digart.pl/zoom/2509386/Po...ophy_2008.html
Minus jaki ja widziałem - to nieszczelność tamiego!!
Ja po rajdzie (było bardzo gorąco i sucho, kurzu itd tak to wyglądało) w Drawsku Pomorskim - miałem w tym tamronie pełno kurzu - obiektyw praktycznie nadawał się do serwisu celem czyszczenia ! Ale uwaga nie oszczędzałem go w żaden sposób ! Dawał rade - jak za takie pieniądze - to naprawdę rzecz godna polecenia !!
tamron:
http://www.digart.pl/zoom/2152050/PO...OPHY_2008.html[/URL]
http://www.digart.pl/zoom/3325845/JMOFR.html
Z innej beczki mam do sprzedania właśnie białasa: 70-200 2.8 IS stan perfekto! znajdziesz info w dziale Sprzedam;-)
pozdro!
Mój leży u mnie dobre 1,5 roku - był używany podczas deszczu i na Heinekenietego lata. Nic mu się nie stało, a kupiłem używkę. Co do części może z niektórymi obiektywami tak bywa, ale do tego szkła części chyba jeszcze mają.
Korzystałem pośrednio można powiedzieć. Dziewczyna wysyłała do czyszczenia 17-50. Co prawda tydzień zajęło czekanie, ale drugi tydzień dzwonienie czy wysłanoNo i te dodatkowe odkładanie rozmowy na drugie tory i pytanie po raz setny o korpus - no ale to już należy do innego tematu.
10-22? 17-40?
Ja do reporterki w planach mam 24-105/4 L IS - fakt, jest to szkło pod FF jednak szeroki kąt kiedyś uzupełni jakaś sigma czy tamron od 10.
Co do samego szkła miodzio jak dla mnie - nawet pod 50D.
Dobra już za bardzo się pochwaliłem:razz:
24-105 całkiem spokojnie moge do tego celu polecic, bo to fajny zoom uniwersalnego zastosowania, nawet na cropie. Jak trzeba szerzej, to mam 18-55IS. I nie szkoda jak w ferworze walki ktos go rozwali
Potrzebuję teraz czegoś do "łowienia" ludzi w tłumie, ale bardziej uniwersalnego niz stałka 85/1.8. Ma mieć USM, być w miarę lekki i stosunkowo jak na swoje możliwości rozsądnie wyceniony. I jak dla mnie zostaje jeden kandydat...
Canon 70-200 4L jest rewelacyjnym obiektywem, kupę tego na forum. Mój ostrzy od F4 i na pewno nie zamienił bym go na żadną sigmę ani tamrona mimo gorszego światła. AF działa idealnie i szybko, jedynie co mi brakuje to czasami ISa ale to już inna półka cenowa.
Skoro jest "rewelacyjnym obiektywem" to czemu "kupę tego na forum"?
a) miał na myśli, że kupa tego forum go ma (posiada)
b) kupę tego na forum, bo nie korzystają z tej ogniskowej
c) wymieniają na coś z lepszym światłem lub na coś dłuższego
Matt_K-K,
No to z USM i rozsądną ceną gorzej - jednak w starym systemie (pentax), sporo korzystałem z (co prawda) pożyczonej , ale jednak wartej by zakupu na przyszłość Sigmy 50-150/2.8Potrzebuję teraz czegoś do "łowienia" ludzi w tłumie, ale bardziej uniwersalnego niz stałka 85/1.8. Ma mieć USM, być w miarę lekki i stosunkowo jak na swoje możliwości rozsądnie wyceniony
W P było szkło o podobnym ogniskowych tyle, że systemowe i w dodatku na 135 się kończyło cena przewyższała mój potencjał więc w/w Sigma była niezły zamiennikiem. Była lekka, dosyć szybka(HSM), nie za dużo, no i trafiała w punkt od 2.8.
Niegdyś w salonie Sigmy udało mi się przetestować podobną z Canonem 350D - także trafiała w punkt i nie trzeba było jej przymykać.
Tak więc to także możesz Matt_K-K, wziąć pod uwagę![]()
Pytam, bo miałem ten obiektyw i uważam, że jest bardzo dobry jak na cenę, ale nie jest rewelacyjny.