Cytat Zamieszczone przez gazwx
he! coś się nie mogę przekonać do tych kolorych połówek (a w sumie nie bardzo też wiem jak się do tego zabrać). Póki co połówki ND (0.3, 0.6) Hitecha wystarczają.
kolorowe sa fajne, ale musza byc bardzo lekkie kolory i mozliwie neutralne (rozne odcienie brazow/rozow sprawdzaja sie najlepiej), bo jak sa zbyt "odjazdowe", to w 99,99% przypadkow tylko psuja zdjecia.

co do ND to mam obecnie komplet 0.6 i 0.9 w twardosciach Hard i Soft i przyznam, ze brakuje mi czasem 1.2 Soft i jakiegos 0.3 (sklaniam sie bardziej ku Hard, bo Soft moze byc za malo wyrazny, zeby bylo go sens uzywac).

sam nie wiem. 110zl za sztuke troche mnie powstrzymuje przed tymi zakupami. tak 1.2 Soft jak 0.3 Hard bywaja przydatne, ale az tak, zeby byly doraznie warte 110zl to nie. chyba raczej wezme sobie Light Sepia i Light Brown PPL-a. taniej i raczej bardziej sie przyda

takie lekkie kolorowe polowki do fotografowania o swicie/zachodzie albo przy pochmurnej pogodzie sa calkiem fajne. natomiast w srodku slonecznego dnia bym ich nie wyciagal. podobnie jak ND, zreszta.

zapraszam kiedys na jakis poranny plener - to sobie przymierzysz kolory i ocenisz sam czy warto sie bawic