Obecnie uzywam 7.0 i powiem szczerze ze nie mialem jeszcze do czynienia z CS2. Dlatego chcialbym sie dowiedziec,czy roznice pomiedzy tymi wersjami sa az tak duze ze warto by bylo zdobyc nowsza wersje czy raczej dac sobie spokoj?
Obecnie uzywam 7.0 i powiem szczerze ze nie mialem jeszcze do czynienia z CS2. Dlatego chcialbym sie dowiedziec,czy roznice pomiedzy tymi wersjami sa az tak duze ze warto by bylo zdobyc nowsza wersje czy raczej dac sobie spokoj?
|Canon 40D|50 1.8 MKII|Sigma 24-60 f2.8 DG EX|Canon 70-2004L |380ex|Plecak canon 200EG|
CS2 zre duzo pamieci, wiec jesli nie musisz to sie nie pchaj. przy 512MB ciezko sie w nim pracuje
no tak,ale oprocz tego ze ma wygorowania sprzetowe to czy ma jakies inne "zalety"?
|Canon 40D|50 1.8 MKII|Sigma 24-60 f2.8 DG EX|Canon 70-2004L |380ex|Plecak canon 200EG|
Jednak chyba najistotniejsze to, że CS/CS2 otwiera RAW'y, a do siódemki należy zakupić wtyczkę kosztującą czapkę pieniędzy :-xZamieszczone przez akustyk
to prawda, ale RAW-y tez wywoluje CS1. a miedzy nim a CS2 jest duza roznica pod wzgledem zapotrzebowania na pamiec - taka, ze przy 512 w CS1 pracowalo mi sie bardzo wygodnie, a CS2 przy powazniejszej pracy muli mi przeokropnieZamieszczone przez Jurek Plieth
po mojemu, to Adobe pracuje dzielnie na reputacje Microsoftu grafiki komputerowej. i tak jak oryginal, uparcie zmusza ludzi do upgrade'u. prawda, ze komputer dla grafika powinien miec zdecydowanie wiecej niz moje 512MB. no ale do jasnej cholery... co sie zmienilo istotnie w funkcjonalnosciach programu, ze nagle przy tej ilosci nie daje sie pracowac? niech mi ktos po prostu poda argument, ze wzrost zapotrzebowania spowodowany jest czyms innym, niz zmuszaniem uzytkownikow do upgrade'u sprzetu. bo ja nie dostrzegam![]()
O wlasnie Jurek, to ze otwiera RAW-y bardzo mnie przekonujeDzieki
o ile wiem najnowsze wersje ACR nie chodza z PS 7.0. a akurat z mozliwosci ACR duzo korzystam, wiec to jest dla mnie dosc wazne.
z innych rzeczy, to nieco wiecej narzedzi fotograficznych w CS2. symulacje filtrow fotograficznych (kompensacyjnych, konwersyjnych, kolorowych), smart sharpen. dla potrzebujacych jest Merge to HDR (laczenie bracketowanych ekspozycji)...
czego nie ma w PS 7.0 co bys koniecznie potrzebowal?
Wielkie dzieki akustyk!O to wlasnie mi chodzilo. Jednak przerazaja mnie te wymogi pamieci bo dysponuje tylko 512.
Potwierdzam - obecnie mam w kompie stacjonarnym też tylko kostke 256@333 i jakoś daje rade. Chociaż fakt, czasem zdarza mu się zmulić - dlatego teraz używam albo wszystkich programów, albo PS'aZamieszczone przez mmsza
Chociaż PS + Opera + OE + Winamp też jakoś dają radę, lecz tu już mamy wyraźnie widać wolniejszą prace
![]()
opalcie ACDSee, ZoomBrowsera i szopke CS2 z konwersja RAW-ow na raz...![]()