Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Canon 1000D / szumy / Makro

Domyślnie

Tak zrobiłem ustawiłem AV i jeszcze trudniej mi się robi teraz fotki... Wychodzą lekko rozmazane, teraz już nic nie zrobię, bo rybki poszły spać (światło OFF) :-) jutro pokombinuje od nowa

tak tak, autofocus jest do obiektywu, dlatego pisałem, że nie mogę go włączyć przy zamontowanym mieszku...

Dzięki za porady, jutro rano wracam znów do fotografowania

Pozdrawiam
    Franciszek Leśniewski
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, w trybie AV fotki są rozmazane i lekko prześwietlone, nawet przy ISO 100 lub AUTOISO Da się coś z tym zrobić?
    jeszcze jedna sprawa: Czy jeśli używałem Trybu LiveView za długo mimo, że nie widziałem go na ekranie aparatu tylko na ekranie komputera, to matryca mogła się nagrzać i przez to były szumy?
    Ostatnio edytowane przez Franky ; 19-11-2010 o 22:15 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franky Zobacz posta
    jeszcze jedna sprawa: Czy jeśli używałem Trybu LiveView za długo mimo, że nie widziałem go na ekranie aparatu tylko na ekranie komputera, to matryca mogła się nagrzać i przez to były szumy?
    Oczywiście, matryca cały czas rejestruje bez względu na jakim ekranie oglądasz.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

tak, da się zrobić korekcję ekspozycji. generalnie jedyne co musisz zrobić to poprawnie naświetlone zdjęcie, co jak do tej pory nie za bardzo Ci wychodzi. Po pierwsze i najważniejsze, brakuje światła - które dodatkowo zabiera mieszek. Zrób takie zdjęcia w dzień przy dodatkowym, jak najlepszym oświetleniu. Iso max 800, przy 1600 już na dobrze naświetlonym zdjęciu będą szumy. Nie wyciągaj ekspozycji w programach, tylko zrób dobre zdjęcie. Nie rób z ręki (stąd rozmazane zdjęcia). Na manualu zdjęcia robiło Ci się "łatwiej" bo czas ustawiałeś Ty, i był to czas za krótki, a więc zdjęcia były ciemne. Serio, trochę poczytaj o podstawach
    PS. przy szkłach bez styków często potrzeba korekty. tak już niestety jest.
    Ostatnio edytowane przez iso ; 19-11-2010 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

hehe, najlepsze, że wszystkie zdjęcia wykonywałem na statywie, a programu do obsługi aparatu używałem dlatego, bo za bardzo mi się trzęsie obraz przez ciężar zamomontowanego na mieszku obiektywu dodatkowo przesuniętego na 250mm
    Jak dotykam lekko tylko aparatu to się trzęsie jak podczas tornada :-)
    Fakt jest to lekki statyw więc ma prawo, ale dało rade
    Co do czasu, nie wiem czy wiesz, jak krewetki są ruchliwe... Serio na dłuższym czasie niż 1/60s nie zrobię dobrego zdjęcia niestety.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

no to teraz wyprowadź króciutki wniosek: potrzeba światła. koniec. bez tego to chociażbyś się ... to nie zrobisz nic lepszego niż te pierwsze zdjęcia.

Domyślnie

Dokładnie :-) dzięki za rady, jutro zrobię nowe fotki i zobaczymy jak pójdzie

Pozdrawiam
    Franciszek Leśniewski

Domyślnie

Zamieszczam fotkę zrobioną dzisiaj przed godziną,
    jest nieco lepiej niż poprzednio (moim zdaniem nie ma tylu szumów).
    Zdjęcie tym razem bardziej doświetlone i robione na trybie AV
    (przyczytałem instrukcję obsługi )
    ISO-200; 1/5s; mieszek na 75mm; 230mm; f/4
    Jeszcze nie umiem dobrze kontrolować jakości, czyli ostrości w przy trybie AV, ale z czasem opanuje (oby)
    Jeden minus, to taki, że z 30 poruszonych zdjęć, (bo krewetki się wiercą) wychodzi jedno i to w miarę... ale czas pokaże na lepsze fotografie..
    Początki są trudne jak wszędzie :-D
    Oceńcie co jeszcze prócz zmiany ostrości zrobić??
    Czytałem co to jest histogram i staram się ustawiać wszystko tak, żeby było nie za ciemno, nie za jasno...

Pozdrawiam
    Franciszek Leśniewski

Miasto
    Radom

Domyślnie

Jest jeszcze jeden problem , wstawiasz zdjęcia nie zgodne z regulaminem.
    Moderator prawdopodobnie je usunie. O ile poprzednie były tylko trochę z a duże , to to już powoduje rozjechanie widoku forum.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

a teraz jest okej? zmniejszyłem
    dodaję powiększenie w zdjęcia, dla dociekliwych:
    IMG_3053_full.jpg
    Ostatnio edytowane przez Franky ; 20-11-2010 o 21:37 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Radom

Domyślnie

Tak teraz jest ok. Co do zdjęcia , sam pomału dochodzisz gdzie jest problem i zaczynasz sobie z nim radzić. Trening czyni mistrza. Czekamy na następne , coraz lepsze fotki.
    Jacek Paduszyński

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów