Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Canon 1000D / szumy / Makro

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

ojej na manualu robisz - a dlaczego takie parametry a nie inne? brałeś jakieś wskazania światłomierza czy z palucha sobie je wyssałeś
    proszę mi się tutaj w tej chwili wytłumaczyć ;-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Odpowiedz sobie na jedno proste pytanie:

Jeżeli z niedoświetlenia dało by się wyciągnąć wszystko, po co w ogóle zdejmować do fotografowania z obiektywu dekielek?
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Robię na manualu, ponieważ nie mam możliwości włączyć autofocusa jeżeli jest na aparacie założony mieszek, styki są w obiektywie, niestety nie mam ich w mieszku, a na takie rozwiązanie na razie mnie nie stać...

jacek_73: hmmm, chyba przyda mi się "lekcja ze światła" :-) ponieważ nie mam zielonego pojęcia o czym mówisz... światłomierz kiedyś widziałem, ale nie umiałbym się jeszcze nim posłużyć... Także całą ekspozycję zrobiłem "na czuja" jak to mówią

MariuszJ: hmm, trochę to było niemiłe, ale nieważne...

Pozdrawiam
    Franciszek Leśniewski

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franky Zobacz posta
    MariuszJ: hmm, trochę to było niemiłe, ale nieważne...
    Przepraszam, jeśli Cię uraziłem.

Chodzi mi o to, żebyś przestał wierzyć w to, że w postprocesie wyciągniesz wszystko bez strat. -4EV niedoświetlenia klatki i +4EV w Photoczymśtam nie wychodzi na zero.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

w 1000d jest podgląd na histogram po zrobieniu zdjęcia? jeśli tak to bierz instrukcję obsługi - i włącz sobie tę opcję. po zrobieniu zdjęcia nie będziesz za bardzo widział obrazka, ale będziesz za to wiedział czy dobrze naświetliłeś klatkę.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

ale ja się dopiero uczę, chyba mam prawo do błędów, nie?
    Zrozumiałem wykład
    Jednak muszę się wgłębić w sprawę czysto techniczną, jak rozwiązać sprawę tego, że mieszek wysunięty na większą odległość niż 30mm przyciemnia obraz aż do granic możliwości, że niczego nie widać... (-4EV :-D),
    Fotografia - czyli akwarium w tym przypadku, jest maxymalnie doświetlona, tylko mieszek wszystko psuje... a miał naprawić, to znaczy "przybliżyć" zadany obiekt, czyli krewetki...
    Większe ISO = większe szumy, a doświetlić obraz mogę już teraz chyba tylko przez zamontowanie lampy błyskowej nad akwarium, na którą niestety jeszcze mnie nie stać...

Ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać?

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Otworzyłem też pierwszego RAWa. Zdjęcie niedoświetlone i zaszumione , ISO 1600 raczej odpada. Jednak surowe, czy lekko muśnięte wygląda lepiej niż po Twojej obróbce. Zdecydowanie przesadziłeś z suwaczkami. Nie wiem co robiłeś i jak , ale na pewno za dużo , zdjęcie zamiast zyskać sporo straciło po obróbce.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

ahhh, O to chodzi.. Zdjęcia wykonywałem używając Canon Utility z podglądem Live View, zdjęcia były masakralnie ciemne, więc otworzyłem automatyczną lampe i było nawet dość dużo widać (szczerze mówiąc nie wiem, czemu obraz pojawił się tylko od samego otwarcia lampy) zdjęcia wykonywałem zasłaniając lampe kartką papieru, inaczej, jak byłaby sama lampa wszystko odbijało się od szkła akwarium i wychodziło białe zdjęcie tzn.prześwietlone do granic możliwości

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

ustaw Av - autofokus nie ma nic do rzeczy z trybami ekspozycji (zapamiętać!!!) manual z obiektywu to nie manual na pokrętle trybów. im dalej odsuwasz obiektyw od aparatu tym mniej światła do niego wpada - praw fizyki pan nie zmienisz. lampa, dużo światła, w miarę możliwości otwarta przysłona. (tak, aparat będzie wyświetlał f/0.0 ale to dlatego, że nie ma styków.) a mieszek naprawdę przybliża. i koniecznie, bezwzględnie przeczytaj instrukcję obsługi.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Jeśli robiłeś na LiveView to może to tłumaczyć szumy. Jeśli LV jest zbyt długo włączone to matryca się nagrzewa , a ciepło to szumy.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów