Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Wątek: 60D czy 550D

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo Wszystkich przepraszam za złamanie regulaminu
    Macie racje !
    Post pisany był w nocy na klawiaturze raczej graficznej
    Zapewniam,że szanuje wszystkich czytelników forum.
    Pozdrawiam
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Domyślnie

Tak jak się spodziewałem, po Nowym Roku nastąpił znaczny wzrost cen... Nawet miałem zamiar zamówić 31 grudnia (choć planowałem kupić aparat trochę później), ale liczyłem, że duże sieci nie wykorzystają nadarzającej się okazji do podwyższenia cen. A tu 550d + 18-135 z 3300 na 3600 w EURO

W związku z tym trochę pewnie poczekam, a jednocześnie zwiększą mi się fundusze, które będę mógł przeznaczyć na zakup. Od razu pomyślałem o 15-85 USM (zakres wydaje się w sam raz dla mnie - bardzo lubię robić zdjęcia krajobrazów, a tutaj dodatkowo ogniskowa nie jest bardzo ograniczona "od góry"). Czy myślicie, że gra jest warta świeczki?:-) Wiem, że to całkiem inna (niż 18-135) kategoria cenowa, ale myślę, że taki obiektyw by mi wystarczył na dłuuugi czas.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

powiem Ci szczerze że też nastawiam się na kupno tego obiektywu
    byłem w sklepie oglądałem go i.... średnio wygląda jak za taką cenę.
    Być może nadrabia parametrami a oglądałem sample i jest bardzo ok
    tylko ta cena...
    jeśli kupisz koniecznie opisz jak sie robi foty i jak wyglądają z tą puszką 550

Domyślnie

Jeśli zdecyduje się na coś droższego, to popatrzę też na alternatywy (bo jednak wcześniej brałem pod uwagę max około 1250 złotych).

Jeszcze jedna ciekawa rzecz - chodzą słuchy, że w pierwszym kwartale br. Canon wypuści 600d, który będzie miał odchylany wyświetlacz - jego brak w przypadku 550d najbardziej mnie "bolał" (bo z praktyki z S9600 wiem, że jest to BARDZO przydatna rzecz).

Ciekawy jestem, oczywiście o ile to prawda, jak będą kształtowały się ceny po wejściu nowych modeli. Pamiętacie jak to wyglądało w przeszłości? Np. 500d vs 550d. Jeśli 600d miałby zająć miejsce 550d, to powinien być minimalnie droższy (a 550d cena niższa niż teraz) - jeśli byłby droższy, to zbliżałby się niebezpiecznie do 60d Cóż, na razie to tylko spekulacje - zobaczymy, czy faktycznie w lutym pojawi się nowe body.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do amatorskich lustrzanek ruchomy LCD to duża wygoda.
    Nie wiem dlaczego Canon nie zastosował tego w 500d albo w 550d.
    W sumie Canon za długo się przed tym broni.
    Przecież w kompaktach ten patent mają dobrze opanowany
    Może te pogłoski o 600d z ruchomym LCD to prawda?
    I od 600d rozpoczenie sie już produkcja nowych amatorskich lustrzanek z LCD.
    450d,500d,550d mocno spadną w cenie jeśli ta 600d będzie rozsądnie wyceniona.
    Lubie takie ruchy,bo dzięki nim spada cena używanego sprzętu i wzrasta liczba użytkowników lustrzanek.
    Amatorów,którzy potem powoli pną do góry.
    2x dSLR (Canon)

Zablokowany
    Miasto
    Okolice Torunia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Albo majaczą na forum, że przesłona się im zmienia wraz ze zmianą ogniskowej w kicie.

Nie lubię kiedy amatorów przybywa. Często trafiają się tacy, co nie mają bladego pojęcia o robieniu zdjęć. Wypisują na forach bzdety i jeszcze pyskują, wkręcając, że to oni mają rację.

Wychodzi wtedy wiele szmir i rynek ślubny czy sportowy się łamie, bo amator wbiega i bierze dosłownie każde pieniądze...

Jeśli Canon chce wypuścić obracany ekran, proszę bardzo. Wiadomo, że takie rzeczy jak lv nigdy nie zastąpią wizjera. Fuji s9600 miałem. Do makro korzystałem z odchylanego ekranu i tylko do szybkiego podglądu. Nic więcej.
    W 50D na statywie robiąc zdjęcia notatek na studia dla znajomych także lv służy jako podgląd -i tak ostrze na za pomocą wizjera.

Odnośnie ceny nie spodziewałbym się rewelacji. 600d z odchylanym wizjerem by musiał być obcięty z tych kilku dodatkowych funkcji w 60d.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomBlack Zobacz posta
    ... Nie lubię kiedy amatorów przybywa. Często trafiają się tacy, co nie mają bladego pojęcia o robieniu zdjęć. Wypisują na forach bzdety i jeszcze pyskują, wkręcając, że to oni mają rację.
    Wychodzi wtedy wiele szmir i rynek ślubny czy sportowy się łamie, bo amator wbiega i bierze dosłownie każde pieniądze...
    Lubisz nie lubisz Twoja sprawa, ale po co odrazu takie teksty.
    Kazdy kiedys zaczynal fotografowac i sie uczyl. A artysci fotografofie i fotograficy napewno amatorow sie nie boja, bo sa artystami.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Do amatorskich lustrzanek ruchomy LCD to duża wygoda.
    Nie wiem dlaczego Canon nie zastosował tego w 500d albo w 550d.
    W sumie Canon za długo się przed tym broni.
    Przecież w kompaktach ten patent mają dobrze opanowany
    Może te pogłoski o 600d z ruchomym LCD to prawda?
    I od 600d rozpoczenie sie już produkcja nowych amatorskich lustrzanek z LCD.
    450d,500d,550d mocno spadną w cenie jeśli ta 600d będzie rozsądnie wyceniona.
    Lubie takie ruchy,bo dzięki nim spada cena używanego sprzętu i wzrasta liczba użytkowników lustrzanek.
    A ja czegoś takiego nie lubię. I nie tylko dlatego, że nigdy nie brakowało mi w moim 40D ruchomego lcd. Denerwuje mnie przesuwanie się jakości sprzętu w stronę klasy amatorskiej przy jednoczesnym utrzymywaniu cen na tym samym poziomie. Spójrz na Canona 50D - dobry aparat, szybki, z mikroregulacją. Jego następnca - 60D - ma już odchylany LCD (tu amatorzy krzykną: hurra!), kręcenie filmów (hurra!), wypasiony lcd (hurra!), trapezowy górny lcd (hurra), większe przyciski (hurra!), ale coś za coś: żeby utrzymać tę samą cenę odjęli od niego mikroregulację, dali gorszą obudowę, zmniejszyli szybkość robienia zdjęć, pogorszyli zakres tonalny, usunęli przyciski do ustawiania balansu bieli czy kompensacji błysku (trzeba wchodzić w menu i ustawiać kursorami)... Mi się takie coś nie podoba. Gdy po 20D przyszedł 40D, a potem 50D był to progres. Teraz przy 60D jest regres.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    A ja czegoś takiego nie lubię. I nie tylko dlatego, że nigdy nie brakowało mi w moim 40D ruchomego lcd. Denerwuje mnie przesuwanie się jakości sprzętu w stronę klasy amatorskiej przy jednoczesnym utrzymywaniu cen na tym samym poziomie. Spójrz na Canona 50D - dobry aparat, szybki, z mikroregulacją. Jego następnca .....
    ....7D ma wszystko i jeszcze więcej.
    Przepraszam za małą manipulację Twoim tekstem ale tak to obecnie wygląda .
    60D to poniekąd następca (rozwojowy) 550D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Obecnie produkowane niewiadomoco pod nazwą 60d to jakaś kpina.
    To już walnąć z grubej rury i dać symbol 6d
    Małe plastikowe body z oznaczeniem półprofesjonalnym ???
    Canon sobie sam zaszkodził łamiąc system oznaczeń.
    No chyba,że teraz już wszystkie lustrzanki bedą plastikowe.
    2x dSLR (Canon)

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów