miałem ten sam dylemat i stwierdziłem że 550D wystarczy... jest lekki i prosty w użyciu... jedyny argument na 60D jest obrotowy ekran... czasem się przydajei to chyba wszystkie zalety...
jeśli miałbym taki dylemat to prędzej 7D używany... niż to 60D... i jeszcze jedno... "złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy..." ...każdy chwali to co ma, ale każdy też potrzebuje czegoś innego...
550D
+mały
+lekki
+tani
+ma te same berbechy co 7D i 60D
60D
+obrotowy wyświetlacz
+lepsze AF
-cena
-waga
PS.
nikogo nie oszukując lepiej kupić 550D i jak coś to zmienić za jakiś czas na 5D mk2...![]()
Miałem taki problem pół roku temu, nagminnie czytając rewelacje o 60D (canonrumors.com). Zapowiadał się naprawdę dobrze, nawet APS-H było w planach. Gdyby nie fakt, że nie stał się prawdziwym następcą 50d to bym go wziął a tak musiałem się zdecydować na bardzo ówcześnie krytykowany (wysokie szumy, zwariowany autofocus, kiepska głębia tonalna) 7D który to lada moment miał być zastąpiony 7D mark II. Kupiłem go tanio bo było już długo po premierze, większość wad naprawił firmware update. Puki co aparat daje radę i jest fajnie.
Może i inwestycja w 60D za jakiś czas stanie się równie opłacalna...
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
dokładnie... jak body D60 będzie w cenie ok. 3000zł to może i będzie się opłacało![]()
Byłem świadom, że 60D ma być sukcesorem 50D i w oparciu o to przekonanie działała moja wyobraźnia, która to wzbogacona o pewną dozę informacji wykreowała produkt który nie zaistniał. Co do planów Canona to można tłumaczyć je kryzysem; do końca jednak nie ma to sensu biorąc pod uwagę przykład nikona d7000 - który w moim osobistym przekonaniu był modelem trafionym w oczekiwania.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
Mediamarkt robi zajefajną promocję na Canon 50D - cena 2888zł +...grip Canon BG-E2N (500zł) + Torba Canon (wartości około 250zł). wychodzi kosz samego body lekko ponad 2000zł. Fajna oferta - szkoda, że ja już swój kupiłem...bez tych dodatków;(
A w jakim mieście można dostać go w takiej promocji? Ja jestem jak najbardziej zainteresowany. Od trzech tygodni poluje na 50d w przystępnej cenie ok. 2500-2600 zł za body.
No widzisz, te plusy 2 dla innych są minusami, a dwa kolejne to nie do końca prawda, bo 550D kosztuje prawie tyle co 50D, a bebechów nie ma tych co 7D (procesory, drugi lcd, egronomia, af... )550D jest po prostu nowy i względnie tani i to są jego plusy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teoretycznie taka promocja mogła by być - praktycznie nie, bo nawet jesli bylaby, to z pewnoscia nie dla zwyklego kowalskiego, rozeszłyby się nawet w cenie 3000zł jak świeże bółeczki w każej ilości..
Ostatnio edytowane przez marceleqs ; 24-11-2010 o 19:48 Powód: Automerged Doublepost
50D + 17-55/2.8 IS USM
Lublin - od piątku 26.11 - cena 2880 Canon 50d + otryginalny grip + oryginalna torba. Zestaw super. Ja niestety już swój kupiłem w takiej cenie ale bez tych dodatków. A sam sprzęt super. Jestem bardzo z niego zadowolony.