Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: 60D czy 550D

Domyślnie

marceleqs, no w końcu 550D musi się czymś różnić od 7D... w końcu ceny też są inne więc coś musi więcej mieć... grunt że foty są porównywalne jakościowo

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

No dla niektórych to jeszcze między 550D a 60D (pomijając nie trochę lepszy ale wdg. mnie nieporównywalny AF, lepszą ergonomię z dużymi szkłami, uchylny wyświetlacz) są inne istotne różnice jak np. sporo lepszy wizjer (jak bawisz się w makro lub używasz manualnych szkiełek), sterowanie lampami (cls-em u nikona wszyscy się rajcowali a jak canon dał to cisza), Srawy, dokładniejsze autoiso, szybkość 5,3kl/s vs 3,7kl/s, górny wyświetlacz...
    Fakt, że jak obydwa postawisz na statyw i zrobisz jakąś statyczną fotkę to jakość będzie ta sama ale jak się pójdzie popstrykać coś szybszego i af dasz w servo to odsetek dobrych (przynajmniej trafionych) zdjęć będzie inny ( piszę na bazie porównania swojego 450d, domowego 50d i foto motocykli ) oczywiście nie piszę, że się nie da ( bo tutaj istotnym czynnikiem jest również znajomość sprzętu) ale jednak w takich momentach jest spora różnica między tymi segmentami puszek. Wdg. mnie warto dołożyć te 800zl różnicy.

pzdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    ...ale jak się pójdzie popstrykać coś szybszego i af dasz w servo to odsetek dobrych (przynajmniej trafionych) zdjęć będzie inny ( piszę na bazie porównania swojego 450d, domowego 50d i foto motocykli )
    Szczerze, to takie porównanie jest trochę w stylu: "na podstawie smaku wiśni i czereśni mogę śmiało powiedzieć, że nektarynki są smaczniejsze od brzoskwiń"
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Nie chciałem aby to co napiszę zostało odebrane jako jedyna objawiona i niepodważalna Prawda, to jest moje subiektywne zdanie (może trochę gdybanie) z uwzględnieniem tego, że sam af jest ponoć w 60D jak i 50D działający porównywalnie. A co do porównania 60D i 50D to niedługo będę miał w domu obydwa więc na pewno podzielę się opinią o smaku "mandarynek" :-D pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalwil Zobacz posta
    Lublin - od piątku 26.11 - cena 2880 Canon 50d + otryginalny grip + oryginalna torba. Zestaw super.
    nawet bardzo super zestaw, ale w rzeczywistości pewnie jest tak, że na sprzedaż wystawiona 1 sztuka a reszta w magazynie schowana dla pracowników, zbyt dobrze znam sztuczki tych sklepów, żeby to mogło być możliwe.. wielka rzadkość.. chylę czoła przed sprzedawcami jeśli mają więcej na stanie dla ludzi, coraz mniej takich na świecie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    gdyby na świecie;] zostały tylko 550D i 60D.. dołożył bym do 7D lub przynajmniej 60D. Myślę również, że warto.
    Ostatnio edytowane przez marceleqs ; 27-11-2010 o 01:19 Powód: Automerged Doublepost
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Domyślnie

Hej,

Nie chcę zaśmiecać forum, więc dopiszę swoje pytanie tutaj ;-)

Również rozważam zakup lustra (już od dłuższego czasu). Cały czas miałem ochotę na Nikona D90 (biorąc pod uwagę cenę, robi wrażenie, tym bardziej jeśli weźmie się 18-105VR w kicie). Tyle,*że później zobaczyłem 550d, a konkretnie kręcone przy jego pomocy filmiki (nie mówię nawet o tych od Canona, ale o tych tworzonych przez zwykłych użytkowników) i od kilku miesięcy nie mogę się zdecydować.

Wiem, że aparat służy przede wszystkim do robienia zdjęć, jednak kilka lat temu zabawa z kamerą dała mi naprawdę dużo radości (niestety już jej nie posiadam, a oddzielnej nie planuję kupić - zresztą jakość oferowana przez 550d jest porażająca).

Właściwie jedyną wadą 550d jest dla mnie cena (bo zbliżona do D90, a to przecież wyższa półka). Wiele osób narzeka na "zabawkowe" wykonanie, jednak ja mam raczej małe ręce i body typu 50D czy D90 może być dla mnie za duże (poza tym boje się, że zniechęciłoby mnie to do robienia zdjęć). Obecnie posiadam Fuji S9600 i 550d jest chyba zbliżony rozmiarowo...

Chciałbym zapytać Was o trzy rzeczy.
    1) W moim S9600 najbardziej przeszkadzają mi:
    - bardzo wolny AF! (a to mi jest raczej potrzebne do uchwycenia ciekawych rzeczy "w mieście")
    - wolny zapis RAWów (co zniechęca mnie do korzystania z nich, a potem nie ma jak uratować przepalonych jpegów...)
    - problemy z pomiarem światła (nie wiem, czy jest to kwestia mojego egzemplarza, ale aparat sam dostosowuje parametry bardzo słabo... oczywiście nie jest to problemem w manualu, z którego korzystam np. w domu, ale kiedy potrzebuję uchwycić jakąś unikalną chwilę, to raczej nie będę się zdawał na swoje niewielkie umiejętności)
    - brak stabilizacji, niskie "używalne" iso (w efekcie można pomarzyć o zrobieniu nocnego zdjęcia bez statywu, nawet w dobrze oświetlonym centrum miasta)

Czy przesiadka z hybrydy na 550d będzie bardzo odczuwalna?

2) Jaki obiektyw na początek? Spotkałem się z różnymi opiniami o podstawowym 18-55... Najchętniej bym zostawił, ale przeważnie to negatywne opinie. W D90 tani jest właśnie 18-105VR, a tutaj?
    Interesują mnie głównie plenery, fotografia "miejska", architektura. Np. 50mm raczej mi niepotrzebne, bo portretów w ogóle nie robię, superzoom, który pewnie by się przydał, to na razie zbyt duży koszt. Najlepsze byłoby więc coś jak nikonowski 18-105, ale nie wiem czy C ma coś do zaoferowania w przystępnej cenie.
    Najlepiej, gdybym zamknął się ze wszystkim w 3k, więc obiektyw około 500 zł - znajdzie się za tyle jakaś sensowna alternatywa dla 18-55?

3) Czy są jakieś plotki odnośnie nowych modeli obydwu producentów?:-) Wyszła nowa puszka od Nikona (D3100), ale jednak nie zadowalałaby mnie w pełni Chętnie zobaczyłbym jakieś 650d czy coś.... Po prostu wtedy cena 550d pewnie trochę by spadła, a generalnie lustro chciałbym kupić do maja, więc nie muszę podejmować natychmiastowej decyzji.

Z góry dziękuję za wszelkie porady (:

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Czy przesiadka z hybrydy na 550d będzie bardzo odczuwalna?

Będzie i to bardzo, ale sama z siebie nie podniesie umiejętności robienia zdjęć a nawet na początku może utrudnic.. Za 500zł nie licz na jakiś dobry obiektyw. Taki jak opisujesz to masz za 1tyś Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS
    Dodatkowo, 18-55 z IS nie jest taki zły na początek, ale wymaga trochę wiedzy aby Ciebie zadowolił.

Domyślnie

Oczywiście jestem świadomy tego, że przesiadka na inny system żadnego wpływu na umiejętności nie będzie miała, aczkolwiek, jeśli 550d spełni moje oczekiwania, będzie miała znaczący wpływ na przyjemność płynącą z robienia zdjęć :-)

Czy dobrym pomysłem byłoby kupienie 550d z kitowym obiektywem 18-55 i dopiero po jakimś czasie dokupienie innego? W sumie mógłbym później znaleźć jakiś używany, a samego body 550d nie bardzo opłaca się kupować (najlepsze oferty są z obiektywem).

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@ SWokulski
    no ja się właśnie przesiadłem z S9600 na 550, a chciałem usilnie kupic D90, tylk jak już byłem zdecydowany na D90 to był taki głupi okres, że nie mogłem dostać tam gdzie chciałem (raty 0% i te sprawy) i kupiłem 550,
    przesiadka była dla mnie po prostu szokiem właśnie w kwestiach o których piszesz AF, szybkość zapisów plików, stabilizacja i pomiar , z tym, że w D90 odczucie pewnie byłoby takie same... ja się zastanwiam czy jak nie spłace mojego 550 to czy nie kupię D7000...

Domyślnie

O, nie spodziewałem się, że trafię na kogoś po identycznej przesiadce

Czyli reasumując było warto, tak?
    Mam pytanie - czy masz może gdzieś zdjęcia wykonane już 550d? Patrzyłem na stronkę z profilu i tam w tagach w większości S9600.
    Ogólnie, jak już wspominałem, nie spieszy mi się z zakupem, więc może odłożę fundusze i kupię od razu z 18-135 (pewnie uda mi się znaleźć używany), wydaje się, że taki obiektyw byłby dla mnie w sam raz

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów