550 nie jest złym aparatem, pod względem filmów nie wychodzi wcale gorzej od 60d. Ja miałam podobny dylemat ale ostatecznie zdecydowałam się na tańsze body i lepszy obiektyw. Sporo czasu spędziłam oglądając filmiki testowe użytkowników, tobie tez polecam...
Tak sie zastanawiam, bo ja mialem jakis czas temu podobny dylemat... Co tak naprawde rozni 500D od 550D poza cena i mozliwoscia podlaczenia zew. microfonu?
pozdr..
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Mialem na mysli bardizej praktyczne roznice niz papierowe... np. szybszy af, cicha migawka (ta w 500D jest naprawde glosna) itd...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
cicha migawka![]()
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Nie rozumiem krytyki obrotowego ekranu. Jak ktoś nie ma o tym pojęcia niech bzdur nie pisze. Ze swoim S5IS (obrotowy ekran) przejechałem świat wokół (dosłownie) i akurat uważam, że mam prawo się w tym temacie wypowiedzieć. Aparat był wysoko w Himalajach, na pustyni w Afryce, na spływach itd. itp... w każdym razie ten krytykowany ekranik sprawdza się doskonale (nie zawsze przecież i nie trzeba go non stop używać) i mimo ekstremalnych zastosowań nadal działa (loty na paralotniach, raftingi, trekingi, nagrywanie podczas jazdy motocyklem, jazda na łyżwach itd.).
Mimo na prawdę dużego przebiegu (kilkadziesiąt tyś.) i wielu obracań ekranu o dziwo taśmy dalej kontaktują i nic zupełnie się nie dzieje.
Ci co krytykują to jacyś niepoprawni konserwatyści!
Zobaczycie, że i w 5d takiego ekranu się doczekamy i bardzo dobrze!
Gadanie, że już się widzi jak łamie się przy upadku to jakaś pomyłka.
Jak ktoś zamiast cykać zdjęcia rzuca aparatem (bo mu nie wychodzą?) to niech zmieni hobby!
Owszem, może komuś ten ekran nie być potrzebny ale niech nie krytykuje od razu że jest do d.... A czy tryby typu portret, automat używacie?
Skoro nie to krytykujcie producentów że je dają. Przecież są zupełnie zbędne.
Pozdrawiam
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Ja bym dołożył do 60D, większe gabaryty, lepiej leży w dłoni i odchylany ekran
uważam za dużą zaletę. Dodatkowy wyświetlacz.
A co za roznica czy magnezowy czy aluminiowy.Dla mnie liczy sie obrazowanie.Z tej trojki (7d,550 i 60d tonalnosc jest najlepsza w 60d.I obraz jakby <łagodniejszy> - moje subiektywne odczucie.Regulacja do niedawna nie była nam potrzebna:-) A poza tym 60d jest nowszy i lepiej dopracowany.Co ciekawe w dxomark pisza,ze ma wieksze piksele i milion mniej!!! Moze to prawda? Moze dlatego obrazowanie jest nie takie superperfekcyjne?
pozdrowki![]()
6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...