Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: tripod HAMA

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie tripod HAMA

mam lame pytanka, co warte są tripody firmy Hama i czy warto kupić taki za 270 PLN ?? Oglądałem jeden wyglądał na solidny, ale nie jesm w stanie ocenić jego trwałości.
    Jedni koledzy mówią, by kupić coś do 100 PLN i jeśli inwestować w lepszy to jakiś Manfrotto , drudzy coś ze Sredniej półki..
    Pozdrawiam
    Marek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    mam lame pytanka, co warte są tripody firmy Hama i czy warto kupić taki za 270 PLN ?? Oglądałem jeden wyglądał na solidny, ale nie jesm w stanie ocenić jego trwałości.
    Jedni koledzy mówią, by kupić coś do 100 PLN i jeśli inwestować w lepszy to jakiś Manfrotto , drudzy coś ze Sredniej półki..
    Opcja nr. 1 to użycie "Szukaj" ;-) bo było sporo na ten temat.

Opcja nr. 2 - kupic Hama. Potem żałować (zwykle). Finalnie kupić "jakieś coś" solidne co niestety oznacza około 400 PLN za statyw + ok 300 PLN za głowice. W sumie zapłacic 2 razy.

Opcja nr. 3 - odłozyć zakup i dozbierać na finalny. Nie chce wymieniać konkretnego modelu bo tego jest sporo. Tyle, że dobra głowica niestety nie schodzi dużo poniżej 300 PLN-ów. A statyw? Chyba poniżej 350-450 PLN ciężko coś znaleźć.

Wiem, że cena nie jest wyznacznikiem jakości więc nie zamierzam dyskutować tematu "cena". Hama to raczej firma z "dolnej" półki. Manfrotto to bedzie średnia półka. Głowice w rodzaju "arca swiss" za 1000 funtów brytyjskich albo za minimum 600 to powiedzmy ta górna półka.

Janusz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Raczej bym nie kupował nic Hamy. U mnie w robocie leży takie dziadostwo rozwalone w zasadzie bez większego powodu. Za wspomniane przez Ciebie pieniądze można kupić przyzwoite statywy może mniej popularne niż Manfrotto np. Velbon.
    Jeżeli jednak masz zamiar bazować na tym statywie, a nie wykorzystywać go okazjonalnie to pomyśl nad jakimś ciężkim (to zaleta w statywie) Manfrotto z odpowiednią głowicą. Tylko wtedy pewno cena będzie oscylować ok. 500 zł...?

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Janusz, dzięki za poukładanie mi "półek".

KMV, statywu używam sporadycznie (czasem jakiś plenerek po zmroku, makro, w planach zrobienie kilku panoramek Tatr i Bieszczad - z ręki wychodzą ...). Raczej preferuję focenie w akcji, więc zastanawiam się też, czy jakiś monopod nie byłby wystarczający do moich potrzeb.
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Monopod szczerze polecam. Ja sam zanabyłem bardzo fajny i stosunkowo niedrogi monopod Giottos z glowica fluidową za ok. 215 zł. Nośność 15 kg, szybkozłączka, 5-sekcyjny, chyba ten (nie pamiętam teraz numerka ): http://www.giottos.com/eng_public/fr...ariationID=118

Oczywiście obejrzałem wcześniej z 5 modeli Manfrotto, jednakże to co mnie interesowało było sporo droższe niż ten giottos a wcale nie wyglądało solidniej i nie obsługiwało się jakoś znacznie lepiej.

Nie zasugeruj się nośnością - potrzebujesz te 15 kg, wierz mi. Chodzi nie tyle o masę samego sprzętu, lecz o to żeby monopod wytrzymał masę sprzętu i nacisk twojej ręki! Na monopodzie trzeba się nieco zaprzeć (nawet lekko zawisnąć), aby zapewnić mu stabilność.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 05-12-2005 o 11:22

Uprawnienia umieszczania postów