Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Rozdzielczość + Lab...?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

idealnie 10x15 to 10.2x15.2 jeśli się nie mylę, czyli nie dokładnie 2:3. Ponadto każda maszyna może mieć swoją dewiację. Dlatego trzeby ustawiać do rozdzielczości, która lab poda np 1205x1795, ale to też nic nie daje. Zdażyło mi się, że ucieli ogon samolotu, zwróciłem im uwagę, i po pół minuty dostałem poprawione zdjęcie. Czyli da się.

Zawsze staram się ustawić taką ostateczną rozdzielczość, jak pasuje labowi, nie z powodu na cięcie, ale z powodu na to, że sam moge sobie przeskalować i wyostrzyć tak, jak chcę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja oddaję pliki idealnie wykadrowane. I mówię w labie, że ma nie być nic ucięte. Oni na kopercie z płytą piszą coś w stylu ,,OVER'' czy mniej leniwi ,,overlay''. I dostaję zdjęcia, owszem, z białymi paskami. A potem proszę ładnie, żeby mi to przygilotynkowali, i miła pani, która ma rękawiczki na łapkach bo maszynę obsługuje, zawze bardzo ładnie mi te białe paski obcina. Jeden pan sprzedawca raz mi powiedział, że takiej usługi to oni nie mają. To ja powiedziałem, że sprawdzę, może w innym labie mają. I jak ładnie poproszę, to dla mnie zawsze jakoś mają (-: (chodzi o tą usługę obcinania białych pasków)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Też chce taki lab!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Tak z ciekawosci ... testowales te teorie w praktyce ?
    Właściwie to tak. Najpierw lab kadrowal mi zdjecia wedlog wlasnego widzimisie, ale pozniej zaczalem im dokladnie pisac co i jak chce miec zrobione np jezeli potrzebowalem 4 zdjec paszportowych to pisalem ze maja byc takiej a takiej wielkosci, jak robilem 25x30 to prosilem zeby zrobili z bialymi paskami ale nic nie ucieli itp. A i zawsze oddaje w takiej rozdzielczosci jaka mi wyjdzie po obrobce (z zachowaniem proporcji) i nigdy nie bylo problemow. Mysle, ze jest to zawsze sprawa do dogadania z labem, a jak sa nie skorzy do wspolpracy to kapitalizm, kapitalizm ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

rozdzielczość to jedno a wymiar zdjecia w pikselach to drugie - wązne jest żeby plik, który oddajemy do labu oprócz rozdzielczosci 300dpi miał określone wymiary podane przez Lab - jeśli nie obetniemy sami obetną w labie albo zapytają czy mają obciąć czy zostawić białe paski, jeśli chcemy mieć białą lub czarną ramkę wokół też powinniśmy ją sobie zrobić sami bo wtedy zmieniają się proporcje samego zdjęcia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kilka co popularniejszych labow internetowych, w tym internetowy oddzial mojego ulubionego ProfiLabu na Wolskiej (e-foto) maja trzy tryby odbitek: wypelnienie, dopasowanie, no-resize.

Puscilem kiedys serie testowa, a nawet dwa razy.
    To znaczy zrobilem zdjecie dokladnie co do piksela dopasowane do formatu jaki chcialem miec, uscilem we wszystkich trzech trybach.
    Jedynie w trybie dopasowanie byl zachowany caly kadr oraz odrobinke bialych paskow. W pozostalych dwoch - zawsze czegos tam gdzies brakowalo.
    I dlatego od tej pory stosuje tylko dopasowanie do odbitki i ciacham biale paski... choc musze przyznac - sprobuje kiedys przy odbiorze poprosic o ciachniecie.

Pozostale tryby - jak kto woli... ale wg mnie nie sprawdzaja sie bo wystarczy ze papier lekko sie przesunie i po kadrze.
    W przypadku zdjec z kompaktow czyli 4:3 - rowniez tryb dopasowanie bedzie najlepszy choc najwiekesze paski zostawi.

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Jeśli chodzi Wam o to by pozbyć się białych pasków, a zarazem żeby zdjęcia "weszły" całe - polecam opcje "Dynamiczne cięcie" - do dostania w labolatorium Wilab (AGFA). Jednym słowem - utną paski za Was. Natomiast jest tam jeszcze ciekawsza opcja - tryb repro - zdjęcia trzeba przygotować dokładnie w określonej rozdzielczości i do określonej wielkości odbitki - zalecane właśnie przy wspomnianych ramkach, cyferkach przy brzegu zdjęcia - pliki nie są skalowane, co więcej nie ma możliwości ingerencji labu w kolorystyke tak naświetlanego zdjęcia :smile: . Przetestowałam - nie mogłam im pod tym względem nic zarzucić, choć dopuszczam możliwość ze niezbyt dokładnie szukałam "zaginionego milimetra".

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja jak testowalem i Wilab i Profilab w tym samym czasie - wyslalem im identyczne pliki, identycznie obrobione, poprosilem identyczne opcje i wielkosci itp... to z Wilabu zdecydowanie gorsze kolory wyszly - zamiast rudej (i na ekranie tez rudej) wiewiorki wyszla szara... moze nie zauwazyli ze dalem notatke "bez korekcji" ?

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Niestety, identyczne odczucia. Mają kolorystyke, która mi osobiście niezbyt odpowiada, i ta z profilabu jest zdecydowanie żywsza. Nie sądze żeby majstrowali przy kolorystyce, wywołałam u nich ponad 600 zdjęć w róznych partiach, zawsze było to samo, mimo że robiłam też w trybie repro, gdzie maszyna wrecz wyklucza taka możliwosc. Ten typ tak najwyrazniej ma.
    Natomiast mają coś, czego wiele innych labów w Wawie mogło by im pozazdrościć i zrobić coś takiego u siebie - elastyczność w możliwości dostarczeniu im plików - przede wszystkim przyzwoity ftp, na który można im wgrać pliki. Oprócz tego obsługują więcej fotmatów, niż inne laby internetowe. (choćby TIFF).
    Jak widać nie można mieć wszystkiego, ale marzy mi się lab z interfejsem Wilab'u i odbitkami Profilab'u :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trzaska
    Natomiast mają coś, czego wiele innych labów w Wawie mogło by im pozazdrościć i zrobić coś takiego u siebie - elastyczność w możliwości dostarczeniu im plików - przede wszystkim przyzwoity ftp, na który można im wgrać pliki. Oprócz tego obsługują więcej fotmatów, niż inne laby internetowe. (choćby TIFF).
    Jak widać nie można mieć wszystkiego, ale marzy mi się lab z interfejsem Wilab'u i odbitkami Profilab'u :-)
    www.e-foto.pl . Maja calkiem przyjemny programik do wgrywania zdjec - wygodniejszy od ftpa, ewentualnie mozna przez www wgrywac. To internetowa wersja Profilabu i mozna osobiscie odbierac w wielu roznych punktach w Warszawie.

Uzywam jeszcze czasem http://www.fotonet.tychy.pl/ - ceny konkurencyjne z ProfiLabem, jakosc porownywalna, niestety tylko wysylkowo a przez to dluzej trwa czekanie na zdjecia (z e-foto juz na nastepny dzien po wgraniu ok 14:00 mozna miec odbitki - na Wolskiej bo tam robia). Ale za to cena np 20x30 w Tychach - bardzo zachecajaca by troszke poczekac

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów