Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Rozdzielczość + Lab...?

hajfe
    Guest

Domyślnie Rozdzielczość + Lab...?

Witajcie,

jestem GUCIO laik więc pytam, bo podobno kto pyta nie błądzi: otóż obrabiam zdjęcia przed oddaniem do labu i dla odbitki w formacie 10x15 "wzorcowa" rozdzielczość podawana jest 1205x1795 (www.e-foto.pl).

Zdjecia z mojej 350-tki obrabiane w programie IrfanView po obróbce mają 1196x1795 (300 dpi).
    Zdjecia z aparatu żony (Sony DSC-P73, 4 mpx) w tym samym programie mają 1346x1795 (również 300 dpi).

W labie rozciąga mi zdjecia do pełnego formatu 10x15 i np. ramkę obcina mi na 2 bokach. Wiem, że można zamówić bez dopasowania ale nie chce mieć białych pasków na każdym zdjeciu. Czy ustawiać troszke większą rozdzielczość żeby maszyna w labie nie rozciągała mi fotki Co robie źle

Co robić, jaką rozdzielczość ustawiać aby było OK Dlaczego z dwóch aparatów wychodzą dwie różne rozdzielczości?

Pzdr
    hajfe

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

jezeli chodzi o 350D to ma on sensor o stosunku boków wlasnie 3/2, czyli tyle ile najpopularniejsze formaty odbitek (15x10). Najlepiej nie rob ze zdjeciem nic - jezeli chodzi o wielkosc - wiekszosc labow sobie z tym spokojnie poradzi.
    Kompakty maja chyba inny stosunek bokow wiec to wlasnie zdjecia z nich sa rozciagane.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    jezeli chodzi o 350D to ma on sensor o stosunku boków wlasnie 3/2, czyli tyle ile najpopularniejsze formaty odbitek (15x10).
    A w zasadzie 2/3, bo przecież zwyczajowo mówimy o odbitkach 10x15.
    Zresztą klatke na kliszy też określa się jako 24x36 i to było punktem wyjściowym dla formatów odbitek.
    Kompakty maja chyba inny stosunek bokow wiec to wlasnie zdjecia z nich sa rozciagane.
    Nie chyba, a na pewno. Stosunek ten wynosi 3/4 i te z kolei proporcje wynikają ze stosunku boków monitora komputerowego.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 04-12-2005 o 12:34
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

hajfe
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Nie chyba, a na pewno. Stosunek ten wynosi 3/4 i te z kolei proporcje wynikają ze stosunku boków monitora komputerowego.
    OK, rozumiem. Więc jak mam ustawiać rozdzielczość z kompakta żeby w labie nic nie poucinali a przynajmnie aby ucieli jak najmniej

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    A w zasadzie 2/3, bo przecież zwyczajowo mówimy o odbitkach 10x15.
    Zresztą klatke na kliszy też określa się jako 24x36 i to było punktem wyjściowym dla formatów odbitek.
    Byłem ciekaw jak szybko komuś sie nie spodoba zapis 3/2 a w zasadzie 3:2 i zwróci mi uwage. Nie zawiodłem się i widze, że czujność cały czas jest na najwyższym poziomie. Tylko, że zapis taki znajduje się na stronie canona
    Zreszta wydaje mi się, że zwracanie uwagi na takie rzeczy to już sztuka dla sztuki bo jest to masło maślane czy zapisze 3/2 czy 2/3 (obym nie wywołał kolejnej wojny). Domyslnie matryca jest prostokątna z dłuższym bokiem poziomo więc nie powinno to rodzić nieporozumień.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jezeli chodzi o 350D to ma on sensor o stosunku boków wlasnie 3/2, czyli tyle ile najpopularniejsze formaty odbitek (15x10). Najlepiej nie rob ze zdjeciem nic - jezeli chodzi o wielkosc - wiekszosc labow sobie z tym spokojnie poradzi.
    Tak z ciekawosci ... testowales te teorie w praktyce ?

Bo ja mam same negatywne wrazenia z wywolywania zdjec dslr na formacie analogowym (a niby i jedno i drugie 2:3). Kiedys tak mocno mi poprzycinali gore i boki ze zdjecia do niczego sie nie nadawaly.

Ja proponuje wywolywac z paskami i je potem samemu w domu odcinac albo poprosic o to obsluge w labie. Dzieki temu zdjecie na 99% bedzie odpowiadalo temu co oddalismy (pozostale 1% to mniej wiecej 1 mm po krotkich bokach o ktore wiekszosc labow zmniejsza zdjecia).

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane

Bo ja mam same negatywne wrazenia z wywolywania zdjec dslr na formacie analogowym (a niby i jedno i drugie 2:3). Kiedys tak mocno mi poprzycinali gore i boki ze zdjecia do niczego sie nie nadawaly.

A udało ci się kiedykolwiek "przelać na papier" 100 % z kliszy ? No więc zasada w dlsr jest podobna.
    Nie mówiąc o tym że 10x15 to wcale nie 100mm x 150 mm

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zdjęcia z kompaktów niewątpliwie musisz sam poucinać w czasie odbróbki do zadanego formatu, albo zgodzić się na białe paski (które sobie potem uciachasz).

Zdjęcia z 300d nie pasują ci dokładnie, bo wymiary w pikselach nie są dokładnie 2:3 tylko z małym hakiem, czyli chcąc być dokładnym możesz też troche ciachnąć, albo przeskalować bez zachowania aspect ratio.

Z mojego doświadczenia wynika, że zawsze trochę jeszcze w labie ciachną, bo to albo lenie, albo dzbany i nie umieją dobrze maszyn poustawiać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    A udało ci się kiedykolwiek "przelać na papier" 100 % z kliszy ? No więc zasada w dlsr jest podobna.
    Nie mówiąc o tym że 10x15 to wcale nie 100mm x 150 mm
    Jest jednak pewna roznica pomiedzy klisza a zdjeciem cyfrowym w moim przekonaniu.

Zdjecia cyfrowe po obrobce na kompie sa idealnie wykadrowane i uciecie 1 mm staje sie problemem przynajmniej w moim wypadku gdyz kazde zdjecie (oczywiscie zwiazane z praca nie przyjemnoscia) ma ramki z opisami, liczbami itp umiejscowione co oczywiste przy krawedzi zdjecia a nie na jego srodku. W momencie kiedy mi obcinaja jakies cyferki czy literki robi sie nieciekawie ... kliszy takie sprawy nie dotycza.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Aha i najczesciej jest to wynikiem tego co pisze Tomek ... lenistwa i niechlujstwa. I nie przekonasz mnie ze oddajac zdjecie o wymiarach dokladnie odpowiadajacych odwzorowaniu 2:3 (w ps idealnie 10x15 cm) lab moze obciac mi po 0,5 cm z kazdej strony a takie kwiatki mi sie zdarzaly. Oczywiscie zdjecie po wywolaniu mialo idealnie 10x15 bo reszta zostala rozciagnieta.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów