Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaki obiektyw do digitalizacji

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja zaliczyłem "digitalizację" ponad 100 000 kartek. Aparatem, nie skanerem. Czasem na statywie, często z ręki. Świecone halogenem budowlanym od sufitu lub dwiema lampkami biurowymi z chusteczkami higienicznymi jako dyfuzorami. Szkło było fabryczne, takie jak zwykle jest przy A610...
    Gdybym miał to robić lustrzanką, pewnie efekt byłby duużo lepszy, ale i migawka do wymiany. A tak, da się odczytać treść, a o to mi chodziło.

Wszystko zależy od tego, do czego mają być używane reprodukcje. Jeśli tylko mają w miarę wiernie oddać oryginał i nie będą wykorzystywane do analizowania tekstu czy obrazu w ogromnych powiększeniach, powinna wystarczyć cropowa lustrzanka i szkło raczej z dłuższą ogniskową (50 mm i więcej). Szkiełko takie, które mało winietuje, ma ostre rogi i znikomą aberrację sferyczną. Albo jakieś słabsze, ale wtedy obiekt nie powinien zajmować całego kadru. Jeśli będziesz fotografował tradycyjny czarny tekst na białym tle i do tego mocno świecił, to może dokuczyć CA. Nie podam Ci konkretnego modelu, bo nie analizuję danych technicznych obiektywów. Są tu onaniści/specjaliści od tego...

Wspomniana przez Jacka krótka stałka makro będzie doskonała.
    CanOn Can'tOff

Domyślnie

Sądzę, że podstawową zmienną jest tutaj czas. Tak jak już ktoś napisał, skanowanie wymaga czasu, no i nie wszystko da się otworzyć na tyle szeroko, by tego nie uszkodzić.
    Kilka razy wypróbowałem taki sposób - fotka strony Panasonikiem FZ30 (jeszcze nie miałem lustrzanki) i odczyt w FineReader. Zawsze zaoszczędziłem czas.

Domyślnie

Serdecnie dziękuję za informacje, Skaner odpada albowiem niektóre księgi po rozłożeniu mają do 80 cm szerokości, poza tym jak słusznie zostało zauważone o wiele szybciej wykonać fotografię.
    Stanowisko wygląda tak:
    http://picasaweb.google.com/mariohen...11611948938642

Pozdrawiam

Jacek

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joculus Zobacz posta
    (...)Stanowisko wygląda tak:
    http://picasaweb.google.com/mariohen...11611948938642 (...)
    No i OK - moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uprawnienia umieszczania postów