z jakich przyczyn?
Po pierwsze myślałem, ze to będzie fajny pomysł na zastąpienie jednym szkłem dwóch ogniskowych 85 i 135. Ale się oczywiście przeliczyłem. To dokładnie tak samo, jak kiedyś myślałem, że zastąpię 17-40 i 35L jednym 16-35. Nic z tego. :wink:
Po drugie jestem landszafciarzem, więc funkcja makro jest niepotrzebnym mi ficzerem.
Po trzecie - nie leży mi ogniskowa 100
Po czwarte - oprócz landszaftów robię koncerty i tym podobne eventy, a AF w tym szkle zawodził w słabych warunkach (przynajmniej z moją puszką)
W sumie to miałem podobnie. Zastanawiałem się czy 100L nie "załatwi" mi jednocześnie portretu i macro.
Ale wybrałem jednak 85/1,8 i sigmę 150 macro. Wyboru nie żałuję, choć 100L zdecydowanie jest fajnym szkłem.
Ja się właśnie zastanawiam bo w 85 mi się nie podoba że ostrzy dopiero od 1m, może ta 100 by była dla mnie lepsza hmmm
Ja zrezygnowałem z 85/1.8 dla 100(105)/2.8 ze stabilizacją.
Dla mnie to dużo bardziej kreatywne szkła w obu systemach - lepsze optycznie, z trudną do przecenienia możliwością ostrzenia z bliska i bardzo przydatną w tym zakresie stabilizacją.
Na pełnej klatce tego -1 1/3 EV światła się nie czuje, zresztą wykwity LOCA z otwartego 85/1.8 kilka razy zepsuły mi zdjęcie.
Entuzjastyczny Neofita
Wszystko się zgadza, tylko że tematem wątku jest 100L vs 135L.
I 100L nie jest w stanie zastąpić 135L, a już na pewno nie tandemu 85+135.
To było już poruszane wiele razy - to są po prostu inne szkła.
Entuzjastyczny Neofita
Dokładnie to miałem na myśli - to są szkła komplementarne, a nie zamienniki.
U mnie jest podobnie, 85 na FF zupełnie mi nie leży.. jakieś takie nijakie to szkło. 135 byłoby ideałem ale przy aktualnej cenie i braku IS..
Dlatego 85 -> 50 + 100 do zakupienia..
Co do samego tematu, jak ARN napisal, te szkła będą się uzupełniać, nie zastępować. Czasami 1 EV zrobi różnice, czasami mniejsza odl. min.
135 mialem w uzyciu. szklo fenomenalnie plastyczne.
100L to jest szklo nie z tego swiata, bajkowe i przekozackie. zdjecia z tego szkla wygladaja jakby male krasnoludki, w srodku, podmalowywaly kolory
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
AHA no z zalozenia krasnoludki sa male wiec powstalo maslo maslane![]()
Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 11-02-2011 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost