Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Zaawansowane kompakty

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie Zaawansowane kompakty

Czy waszym zdaniem zaawansowane kompakty, takie jak Sony DSC -R1 mogą zacząć zastępować lustrzanki w niektórych zastosowaniach??
    No bo w sumie ma to co trzeba, wielgachna matryca,10 Mpix, dobry obiektyw( chyba, według mnie zielonego), ISO 3200...
    I chyba takich aparatów bedzie coraz wiecej...
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

w niektorych zastosowaniach tak... w wiekszosci nie.. matryca i obiektyw to nie wszytko, liczy sie czas reakcji po jakim aparat robi zdjecie, ilosc klatek na sek, wykoannie, programy manualne, algorytmy wyostrzania(a wlasciwie ich brak), wspolpraca z lampami studyjnymi.. itd...

Bywalec Awatar osasa
    Miasto

Domyślnie

Tomaszu G. Czytałem ten wątek, ale ... to nie do końca to samo o co pytam

Wiec, czy jest sens robienia takiego kompakta, zeby w niczym nie ustępował lustrzance, a ciągle był kompaktem?
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    Wiec, czy jest sens robienia takiego kompakta, zeby w niczym nie ustępował lustrzance, a ciągle był kompaktem?
    A czy są możliwości? Bo to "ciut" inne technologie

Bywalec Awatar osasa
    Miasto

Domyślnie

Michał, "Ciągle się uczę", czy nie to masz napisane w stopce??:> Sam nie potrafie sobie na to do końca odpowiedzieć, wiec pytam

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Jak najbardziej to mam napisane w stopce W "czy są możliwości" chodziło mi o to, że raczej na razie nie ma możliwości stworzenia kompaktu nie ustępującego lustrzance, przynajmniej tak mi się wydaje (może i błędnie?).

Póki co mamy wyraźne rozgraniczenie tych technologii, niby gdzieś tam ktoś próbuje zacierać granice, ale jednak to jeszcze nie to.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    w niektorych zastosowaniach tak... w wiekszosci nie.. matryca i obiektyw to nie wszytko, liczy sie czas reakcji po jakim aparat robi zdjecie, ilosc klatek na sek, wykoannie, programy manualne, algorytmy wyostrzania(a wlasciwie ich brak), wspolpraca z lampami studyjnymi.. itd...
    Wszystko z wyjątkiem czasu reakcji, może być takie same. Wystarczy wstawić duży procesor i dobry soft zrobić. Z czasem reakcji jest gorzej, bo matryca musi się pewnie jakoś przestawić z trybu "podgląd" na tryb "zdjęcie" (tak to sobie tłumacze naiwnie). Nie wiem na ile się to poprawiło.

Ponadto, nie wierze, że można zrobić jeden obiektyw dobry do wszystkiego :> Ale może kompakt z wymiennymi obiektywami? Czemu nie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar osasa
    Miasto

Domyślnie

Matryca musi przestawić sie z trybu podgląd na tryb zdjecie, w lustrzance podnosi sie lustro.
    Nie wydaje mi sie że akcja przełączenia realizowana tylko elektroniczne trwała by dłuzej niż mechaniczne podniesienie lustra...
    Wydaje mi sie ze to raczej rola procesora...albo moze bufor ma coś z tym wspólnego??Moze w kompakcie dłuzej trwa opróżnianie bufora i zrobienie miejsca na next zdjecie

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

A może nie są to ograniczenia konstrukcyjne, a marketingowe? Bo co z tego, że taki Canon zrobił by np. G7 z 10fps, RAWami, wcisnął w to jakąś dużą matrycę (niskie szumy) o rozdzielczości np. 12 Mpx i dorzucił jakieś dobre szkło (niechby i wymienne)? Być może technicznie już wykonalne - ale dla Canona zupełnie nieopłacalne. Bo oni wolą sprzedać więcej lustrzanek, choćby i amatorskich, by wciągnąć delikwenta w system, a później sprzedawać mu - a to obiektyw, a to lampkę, a to ... tak można bez końca

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów