Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Zaawansowane kompakty

Mieszany widok

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie Zaawansowane kompakty

Czy waszym zdaniem zaawansowane kompakty, takie jak Sony DSC -R1 mogą zacząć zastępować lustrzanki w niektórych zastosowaniach??
    No bo w sumie ma to co trzeba, wielgachna matryca,10 Mpix, dobry obiektyw( chyba, według mnie zielonego), ISO 3200...
    I chyba takich aparatów bedzie coraz wiecej...
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

w niektorych zastosowaniach tak... w wiekszosci nie.. matryca i obiektyw to nie wszytko, liczy sie czas reakcji po jakim aparat robi zdjecie, ilosc klatek na sek, wykoannie, programy manualne, algorytmy wyostrzania(a wlasciwie ich brak), wspolpraca z lampami studyjnymi.. itd...

Bywalec Awatar osasa
    Miasto

Domyślnie

Tomaszu G. Czytałem ten wątek, ale ... to nie do końca to samo o co pytam

Wiec, czy jest sens robienia takiego kompakta, zeby w niczym nie ustępował lustrzance, a ciągle był kompaktem?
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    Wiec, czy jest sens robienia takiego kompakta, zeby w niczym nie ustępował lustrzance, a ciągle był kompaktem?
    A czy są możliwości? Bo to "ciut" inne technologie

Bywalec Awatar osasa
    Miasto

Domyślnie

Michał, "Ciągle się uczę", czy nie to masz napisane w stopce??:> Sam nie potrafie sobie na to do końca odpowiedzieć, wiec pytam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie da się zrobić kompakta, który by w niczym nie ustępował lustrzance i ciągle był kompaktem, bo:
    1) nie ma lustra (bo jak ma lustro to jest lustrzanka)
    2) nie ma odczepianych i wymienialnych obiektywów (bo jak ma to nie jest kompakt)

Bywalec Awatar osasa
    Miasto

Domyślnie

No tak, stereotypy, fotograf jest fotografem jeśli ma lustrzankę, człowiek z kompaktem to tylko człowiek z kompaktem...
    Aż pozwole sobei zacytować z linka podanego przez Tomka: "Zaawansowane kompakciki sa nie tylko piekne, solidnie zbudowane, ale daja zaskakujaco porządne fotki."
    MINEK:
    1) po co w kompakcie lustro, dla komplikacji??? to tylko dodatkowy element poruszany mechanicznie mogący się popsuć
    2)hmm, nie widziałem kompakta z wymienialnymi obiektywami, więc tu przyznaję racje.
    Ale tutaj pojawia się problem definicji, od czego zalezy czy aparat jest kompaktem? Kompakt, to określenie ma się chyba kojarzyć z kompaktowymi czyli niewielkimi zwartymi wymiarami, no ale to już nieaktualne, biorąc pod uwagę niektóre kompakty, wymiarami dorównujące lustrzankom...
    Ostatnio edytowane przez osasa ; 04-12-2005 o 03:07

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

MINEK:
    1) po co w kompakcie lustro, dla komplikacji??? to tylko dodatkowy element poruszany mechanicznie mogący się popsuć
    Nie wiem, widziałem kompatowe lustrzanki cyfrowe. Oly E-cośtam (chyba E-20, na dpreview piszą: optical TTL), ma lustro, bo obraz widać przez wizjer i na matówce, cicho kłapie jak je podnosi, ale nie ma wymiennych obiektywów. Widziałem też kompaktową lustrzankę Oly analogową - obiektyw na stałę, trochę dziwny kształt, kadrowanie przez obiektyw.
    Lustro jest po to, żeby było widać przez obiektyw obraz analogowy, nie przetworzyony przez matrycę.
    2)hmm, nie widziałem kompakta z wymienialnymi obiektywami, więc tu przyznaję racje.
    Ale tutaj pojawia się problem definicji, od czego zalezy czy aparat jest kompaktem? Kompakt, to określenie ma się chyba kojarzyć z kompaktowymi czyli niewielkimi zwartymi wymiarami, no ale to już nieaktualne, biorąc pod uwagę niektóre kompakty, wymiarami dorównujące lustrzankom...
    Według mnie kompakt to właśnie aparat ze zintegrowanym wszystkim co się da. Mogą być kompaktowe lustrzanki, wiem bo widziałem.

Jak widać, istnieją hybrydy i hybrydy hybryd.
    Ostatecznie podział zrobił bym taki: w kompakcie nie da się wymieniać obiektywów i kompakt (cyfrowy) ma wyraźnego laga podczas robienia zdjęcia. Po zmianie ogniskowej musi się długo zastanawiać z ustawieniem ostrości, bo większość mechanizmów z obiektywu jest przetwarzana jakoś centralnie.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

No tak, stereotypy, fotograf jest fotografem jeśli ma lustrzankę, człowiek z kompaktem to tylko człowiek z kompaktem...
    Aż pozwole sobei zacytować z linka podanego przez Tomka: "Zaawansowane kompakciki sa nie tylko piekne, solidnie zbudowane, ale daja zaskakujaco porządne fotki."
    MINEK:
    wzialem niedawno kompakt olympusa do reki... i co ? i tam jest tak malo klawiszy ze nie rozumiem jakim cudem ktos to kupuje, caly interfejs utrudnia miast ulatwiac prace/zabawe, chcac zmienic ISO trzeba gdzies gleboko w menu gmerac, pomijajac to ze nie uzyskasz przyslon rzedu 32 czyli najmniejszej dostepnej do malego obrazka - a takie przy makro sie czasem przydaja, nie bede sie powtarzal jak w watku przytoczonym przez Tomka: "Canonierzy - dlaczego kupujecie drogie kompakty..." psioczylem na kompakty i wyklocalem sie z ich powodu, dla mnie szybkosc reakcji aparatu, mozliwosc precyzyjnych ustawien, i niskie zaszumienie matrycy mowi samo za siebie, kompakty nigdy nie dogonia luster cyfrowych, tak jak maly obrazek nigdy nie dogoni sredniego formatu, nawt jesli inzynierowie beda w stanie zbudowac kompakt o technice tak zaawansowanej jak w lustrach, to ich smieszne obiektywiki bede te kompakty deklasowaly... takiej miniaturyzacji w optyce nie jestesmy w stanie przeskoczyc... pozdro...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów