jak w temacie..
kiedyś gdzieś tam czytałem, że extendery można podpinać tylko do dłuższych ogniskowych, a na szerokim ponoć się nie da.
Prawda czy fałsz..?
extender chciałbym zapiąć do 24/1.4 II na pełnej klatce
pzdr
jak w temacie..
kiedyś gdzieś tam czytałem, że extendery można podpinać tylko do dłuższych ogniskowych, a na szerokim ponoć się nie da.
Prawda czy fałsz..?
extender chciałbym zapiąć do 24/1.4 II na pełnej klatce
pzdr
prawda - mój canonowskie extendery mają wystające elementy konstrukcyjne (optyczne), wchodzące w obiektyw - nie do każdego się zmieszczą, można zdać się tu na opis producenta!
A czy taki Kenko 1.4X Teleplus Pro 300 DGX może się nadać do 24mm?
Niestety nie ma nikt w okolicy, wiec nie mogę osobiście sprawdzić..
Podpinanie obiektywów szerokokątnych do extenderów mija się z założeniem ich producentów. Telekonwertery mają zwiększać ogniskową, co w przypadku szerokich szkieł jest nieporządną cechą.
dzieki kolego smegool za wyczerpującą odpowiedź. Wiem do czego służy extender i jakie bylo założenie producenta.
Ponawiam pytanie- czy ma ktoś w/w kenko i 24 mm i mógłby sprawdzić czy jest mozliowść podpięcia nie uszkadzając soczewki w 24mm?
Extendera może i nie ale z obrazków (zdjęć) widzę, że taki kenko nie ma tej wystającej "dupeczki".
Potrzebuje coś zbliżonego do 35mm i dlatego próbuje sie dowiedzieć czy ta kombinacja sie sprawdzi. 35/1.4 mialem i nie powiem swietne szklo ale obecnie brak funduszy a 35/2 nawet nie biore pod uwagę. Taki kenko posłużyłby mi również do 135/2
pozdr