tak, to sa fajne zestawy,
chcialbym dokupic cos dobrego do macro, ale to za jakis czas...
najpierw jakas fajna stalka 50 mm 1,4 lub 85mm 1,8 aczkolwiek w domu to juz za wasko. zreszta... 50 mm na cropie to tez wasko... i w domu tez juz musze sie lekko oddalic od celu.... a jeszcze jak jest to dziecko.. to juz w ogole, nie zdaze za nim zmieniac pozycji.. ehh
6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II
nie sądziłem że tu aż tak temperatura skoczy. czytając to wszystko naszła mnie myśl może by zrobic jakieś porównanie na samplach.
By zobaczyć różnice cenowe wystrczy choćby allegro nie każdy ma jednak możliwość by porównąć obiektywy z tego samego zakresu ogniskowych a innych półek cenowych. Jedni z Was chwala kita innym wystarczy 17-85, a innym sięgna po 17-40 ze wzgledu na planowana przesiadke na FF, a drudzy wybiorą 17-55 2,8.
W sieci jest pełno przerównych testów sampli i porównań. może udało by sie to zebrać w jednym miejscu i środowisku bo je sprwdzic w jednakowych warunkach wówczas kazdy osobiści może stwierdzić czy wydać na dana ogniskową 2t wiecej czy kupić za to inne szkło. Taka testownia była by rewelka co o tym sądzicie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pisząc sample miałem na myśli foty bateryjeki i liniejek mogą byc zykłe foty byle były identyczne kadry róznymi słoikami
Ostatnio edytowane przez RMAx ; 19-11-2010 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
Tyle, że musiałbyś znaleźć kogoś (lub grupę osób), która ma wszystkie interesujące Cię szkła oraz wolę i zacięcie do jakichkolwiek testów.
Nie muszę chyba tłumaczyć, że jest to dość trudne.
Niestety, wielu (jestem w awangardzie) płaci za takie rzeczy - kupując, wyrabiając sobie zdanie, jeżeli jednak nie - sprzedając ze stratą - nie ma innej drogi. I musisz to zrobić sam.
Entuzjastyczny Neofita
Inaczej. Skąd jesteś?
Może w okolicy jest ktoś chętny na "piwo" i ma interesujące Cię szkła. Kwestia kilku minut i masz zdjęcia, które możesz sam ocenić. Czy Cię zadowalają czy też nie.
Zdjęcia z netu, o ile nie ma RAW-a do nich, nie są w 100% wiarygodne.
Większość z nas/was może zrobić porównanie 18-55 i 17-55 gdzie ten pierwszy będzie żyleta.
Może się teraz wielu osobom narażę swoja wypowiedzią, ale sami dobrze wiecie jak można obrobić jpg-a.
Osobiście wolę mieć dane szkło w ręce i zrobić kilka zdjęć. Widzę wtedy jakość jaka jest. Widzę po ogniskowych czy dokładnie ten zakres potrzebuję itp, itd
fotografia
akwarystyka