Przez ponad rok miałem starą 5tkę najpierw tylko ze szkłem 50f1.4 potem dokupiłem 70-200 F4 IS potem sprzedalem 50tkę i kupiłem 85 f1,8 po roku z braku czasu sprzedałem piątkę i szkła , rok byłem bez aparatu ...
Po roku znowu wróciłem do fotografii i był dylemat co kupić ...W piątce wszyscy płaczą z powodu AF ale kiedy ja kupowałem 5D w 2008 roku przesiadając się z Hybrydy Sony R1 (Świetny aparat ze świetnym szkłem) nie wiedziałem o czym wszyscy piszą z tym kiepskim AF w 5D dla mnie był boski ...Po kilku miesiącach jak apetyt na zdjęcia rósł zaczynałem powoli rozumieć dlaczego nie wszyscy kochają AF w 5D po roku rozumiałem to doskonale zwłaszcza w porównaniu do D700 ...Po rocznej przerwie nie kupiłem jednak D700 wybrałem nową 5DmkII ...Oczywiście że są ludzie którzy z D700 czy D3 wycisną bardzo bardzo dużo jak np ten człowiek http://www.saldat.pl/ ale dla mnie osobiście 5DMKII daje przyjemniejszy ładniejszy obraz kolorystykę i plastykę (AF wydaje się być lepszy niż w starym 5D) Wybrałem 5D mkII z jednym na razie szkłem 35F1.4 drugie będzie 70-200 f2.8 IS USM MKII lub 135 L z tymi szkłami wolę Canona..
Ps. Ja też używam tylko centralnego AF mam to ustawione na stałe i nie narzekam ,i jeszcze jedno ci co uważają ze duża matryca w 5D mk II jest przesadzonym bajerem nie widza co mówią, bosko się kadruje po fakcie