jeśli chodzi o wybór to wybrałbym canona zdjęcia są naprawdę rewelacyjne ładna kolorystyka i jakość jest zauważalna w stosunku do innych lustrzanek z pełną klatką jeśli chodzi szczelność tej puszki to nie jest taka zła skoro ja swoją 40d przechodziłem godzinami zamiecie, ulewy, upały czy niska temperatura, nie miałem z nią ie mam problemów to z 5dII mark też nie będziesz skoro uszczelnienia są podobne może nawet leprze w końcu to aparat bardziej profesjonalny. jeśli chodzi o D700 lub tej klasy są to dobre aparaty jeśli chodzi o działanie (eksploatacja )bardziej nadają się do reporterki i sportu niż do krajobrazów czy portretów jakość kolorystyki odbiega to przedstawia canon powodem tego na pewno jest to że nikon niema swoich matryc tylko sony a z tego co mi wiadomo alfy sony mają problemy z balansem bieli nawet te lepsze aparaty sam miałem kiedyś lustrzankę nikona to powiem że jakość tych kolorów szczególnie zielonego i niebieskiego nie przypadła mi do gustu te kolory były mało żywe jakby szarawe z domieszką czerwieni, to samo później stwierdził mój siostrzeniec który robi na nikonie D700 że ma taki sam problem odnośnie kolorów teraz sprzedaje go i kupuje canona to był jeden z powodów drugim powodem to wspaniały serwis Nikona 3 miesiące czekał na aparat bo mu się popsuł w dodatku te barany przysłali mu nie jego aparat i znowu musiał czekać w tym czasie musiałem mu pożyczać mojego Canona bo miał kilka zleceń no i tu mógł zauważyć różnicę w kolorach co mi się do tego przyznał. Moim każda firma w swoich sprzętach ma wady i zalety jak by canon wstawił matryce do nikona a pentax go uszczelnił to było by to