Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 40D + zaklinowany obiektyw po upadku :(

Mieszany widok

Domyślnie

A skąd jesteś?
    Jeśli z Wrocławia to takie 50/1,8 potrafię rozebrać od każdej strony...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Jestem z Poznania.
    W lokalnym serwisie chcieli pociąć obiektyw, więc podziękowałam i wysłałam aparat na Żytnią. Zobaczymy, co wymyślą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoautorka Zobacz posta
    Jestem z Poznania.
    W lokalnym serwisie chcieli pociąć obiektyw, więc podziękowałam i wysłałam aparat na Żytnią. Zobaczymy, co wymyślą.
    Chcąc pociąć obiektyw nie chcieli chyba uszkodzić mocowania w body. Ciekawe co serwis z Żytniej zrobi z tym przypadkiem
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Ciekawe co serwis z Żytniej zrobi z tym przypadkiem
    Potnie obiektyw za 2x cenę niż inni

Domyślnie

Pociąć? Czy ich za przeproszeniem poj...

1. Łapiemy silną ręką za plastik przy pierścieniu ostrości tak żeby się z okrągłego zrobił lekki owal i było widać metalowy pierścień wewnątrz obiektywu (który normalnie zasłaniany jest przez pierścień ostrości).
    2. Cienkim śrubokrętem/nożyczkami przekręcamy metalowy pierścień
    3. wszystko wypada (uwaga na taśmę od elektroniki)

Względnie zaglądamy tutaj:
    http://nis-lab.is.s.u-tokyo.ac.jp/~y...isassembly.pdf
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i zapomniałem o kroku nr 4.
    4. Wkładamy palucha i wyciągamy plastik robiący za "tylną ściankę" aż zaskoczy zatrzask.
    Drugą ręką ostrożnie naciskamy przycisk i odkręcamy aparat od obiektywu
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 19-11-2010 o 13:47 Powód: Automerged Doublepost
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

No cóż, dzięki za radę, ale już za późno. Na Żytniej zdjęli obiektyw i wymienili styki, łącznie 190 zł. Obiektyw nie do uratowania, niestety. Z tym, że on po tym upadku rozpadł się na dwie części i spodziewałam się, że nie da się go już naprawić. Trudno. Na przyszłość będę bardziej uważać.
    A aparat mają wysłać w poniedziałek, tak więc zrobili to dość szybko, z czego się cieszę niezmiernie, bo w lokalnym serwisie usłyszałam, że termin przyjęcia mojego aparatu na warsztat to.... 24 grudzień!!!
    Zobaczymy, jak będzie wyglądać aparat i obiektyw jak do mnie dotrze.

Domyślnie

Mi też się rozpadł na dwie, a nawet trzy części - oddzieliła się przednia grupa soczewek (ułamany zatrzask) i tylna też wypadła z obudowy - posklejałem, poskręcałem i bangla.

Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów