Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 580 EX II - czy to usterka?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Canon 580 EX II - czy to usterka?

Witam,
    może bedziecie mieli kupę śmiechu, no ale muszę sie zapytać.
    Mam nową lampę C580 EXII, używam z C400D. Zauważyłem, że jak ustawiam na priorytecie przesłony i czas mam - bez lampy - np.1/20, to kiedy przełączam na lampę (TTL) to ten czas jest taki sam. Czy nie powinno byc skrócenie czasu uwzględniające lampę. Czas na P w przypadku włączenia lampy jest krótszy. Czy to jest prawidłowe?
    Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Witam,
    Mam nową lampę C580 EXII, używam z C400D. Zauważyłem, że jak ustawiam na priorytecie przesłony i czas mam - bez lampy - np.1/20, to kiedy przełączam na lampę (TTL) to ten czas jest taki sam. Czy nie powinno byc skrócenie czasu uwzględniające lampę. Czas na P w przypadku włączenia lampy jest krótszy. Czy to jest prawidłowe?
    wchodzisz w menu, custom functions (C.Fn) i szukasz: Synchronizacja błysku (Tv/Av) (czy coś w tym stylu) i zmieniasz z Automatycznie na cokolwiek innego
    pzdr

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Witam,
    tak - na ustawieniu auto czas się ustawi na 1/200s (minimalny czas synchronizacji błysku), a na Av czy T czas się ustawi wg. ustawień użytkownika.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Polecam korzystać z trybu M, ustawiasz parametry a lampa dobiera siłę błysku.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubolsky Zobacz posta
    Polecam korzystać z trybu M, ustawiasz parametry a lampa dobiera siłę błysku.
    No właśnie zauważyłem, że jak zwykle unikam trybu M(bez lampy), to na lampie jest to preferowane - bardziej czuję kontrolę nad tym.
    Ok- najważniejsze, że wszystko jest w porządku

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

No właśnie zauważyłem, że jak zwykle unikam trybu M(bez lampy), to na lampie jest to preferowane - bardziej czuję kontrolę nad tym.
    Ok- najważniejsze, że wszystko jest w porządku
    Nie unikaj, poćwicz trochę, pobaw się a zostanie Ci to wynagrodzone. Ja jak zaczynałem, to tylko Av lub Tv... Teraz manuala nie wyłączam (chyba, że w specyficznej technice fotografowania, jakim jest panning).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    Nie unikaj, poćwicz trochę, pobaw się a zostanie Ci to wynagrodzone. Ja jak zaczynałem, to tylko Av lub Tv... Teraz manuala nie wyłączam (chyba, że w specyficznej technice fotografowania, jakim jest panning).
    Musze przyznać, że z lampą paradoksalnie jest trudniej. Trzeba się przestawić

Domyślnie

Witam,
    Wszystko jest w porządku. W trybie Av czas dobierany jest do światła zastanego a lampa tylko doświetla pierwszy plan.
    Możesz zmienić to, ale w 400D można tylko ustawić czas stały na 1/200 sek. - C.Fn-3 na 1, nie ma innej możliwości.
    Dlatego najlepiej używać tak jak napisał kolega Hubolsky, trybu manualnego w body a lampa sama dobierze siłę błysku do ustawionej ekspozycji.
    EOS

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Warto poczytać
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    http://foto.jasiu.pl/

Tak w skrócie.
    Z lampą najlepiej tryb M. Ustawiasz czas i przysłonę w zależności od warunków, a lampa dobiera moc błysku. Tło wyciągasz czasem, przysłoną i ISO.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Warto poczytać
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    http://foto.jasiu.pl/

Tak w skrócie.
    Z lampą najlepiej tryb M. Ustawiasz czas i przysłonę w zależności od warunków, a lampa dobiera moc błysku. Tło wyciągasz czasem, przysłoną i ISO.
    Czy jest ktoś kto ma lampę, a nie czytał foto.jasiu.pl?
    Stokrotne dzięki za oddzew

Uprawnienia umieszczania postów