Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: kiev 60 vs pentacon six

Domyślnie

Szkło, które pokazałeś jest do aparatów małoobrazkowych z gwintem m42, więc nie pasuje do, żadnego średnioformatowa. To szkło po prostu nie pokryje formatu 6x6 nawet jeśli zamontowałbyś jakąś przejściówkę.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Z racji mniejszej odległości obiektywu m42 od płaszczyzny kliszy, niż możliwa jest do uzyskania w formacie 6x6, jedynym zastosowaniem dla tego obiektywu byłyby zdjęcia macro. Problemem jest jednak przejścówka, którą trzeba by chyba samemu dorobić.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

lupinus
    Guest

Domyślnie

dzięki za pomoc.a znacie jakiś fajny obiektyw do Kieva 60? własnie wszedłem w jego posiadanie (prezent) i myślę jakie ma mozliwości ten aparat.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupinus Zobacz posta
    dzięki za pomoc.a znacie jakiś fajny obiektyw do Kieva 60? własnie wszedłem w jego posiadanie (prezent) i myślę jakie ma mozliwości ten aparat.
    wybierz sobie fajny obiektyw

Domyślnie

Powiem przewrotnie - jeżeli chcesz wybrać średni format to radziłbym raczej Pentaxa 645
    Kiev - zawodny i awaryjny
    Pentacon Six - często nakłada klatki i jest ciężki

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Powiem przewrotnie - jeżeli chcesz wybrać średni format to radziłbym raczej Pentaxa 645
    Kiev - zawodny i awaryjny
    Pentacon Six - często nakłada klatki i jest ciężki
    co ty piszesz?
    6x6 masz w pentaxie ?
    Kievy miałem 3 żaden nie był w serwisie i działa poprawnie a pozostałe dwa już nie u mnie ale też nadal poprawnie działają
    Psix jak piszesz nakłada klatki i jest awaryjny jak ktoś nie umie go obsługiwać, a do serwisu warto go oddać co 10-30 rolek zależy od modelu

Domyślnie

OK Przeoczyłem, że chodzi o format 6x6 - mój błąd.
    A o każdym awaryjnym aparacie możesz napisać , że jest awaryjny bo nie umiesz go obsługiwać.
    Chciałem pomóc.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    Psix jak piszesz nakłada klatki i jest awaryjny jak ktoś nie umie go obsługiwać, a do serwisu warto go oddać co 10-30 rolek zależy od modelu
    Ja najwyraźniej nie umiem - zawsze miałem z tym problemy. Był w serwisie kilka razy i po kilku rolkach nakładał znowu. W końcu go przerobiłem. Na Czapskich też mówili, że niestety to taka przypadłość tych aparatów ale pewnie się nie znają :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W Kievie 60 nie mam problemów z nakładaniem się klatek. Jeden facet sprzedał mi pomysł, by podczas zakładania błony wcisnać trochę (kawałek) papieru z poprzedniej rolki między zwijany film (na samym początku). Działało idealnie; widać "ruscy" mieli "skalibrowany" przesuw na inną grubość błony. Nie wiem, czy to zadziała w Psiksie, warto spróbować.

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja najwyraźniej nie umiem - zawsze miałem z tym problemy. Był w serwisie kilka razy i po kilku rolkach nakładał znowu. W końcu go przerobiłem. Na Czapskich też mówili, że niestety to taka przypadłość tych aparatów ale pewnie się nie znają :wink:.
    Psix ma bardzo precyzyjny układ naciągania filmu niedociągnięcie, czy podciągnięcie już powoduje niepoprawne zliczanie kolejnych kaltek i ich nakładanie kiedyś to pokazywałem jednemu użytkownikowi i jak się nauczył to jest zadowolony z sixa ale może trafił na perfekcyjny egzemplarz.
    miałem dwa sixy oba po serwisach jeden po pierwszym drugi po dwóch poleciał na sprzedaż bo nie chciało mi się z tym bawić a klisze drogie.
    od kiedy mam kievy jestem mega zadowolony jaśniejszy i większy pryzmat, komplet szkieł od sixa mi wchodzi bez problemu d asi zapiąć stare miry od K88
    dla amatora kiev czy kostka kiev/arax z mocowaniem six spokojnie styka tanie jasne szkiełka 80mm 120mm 150mm 180mm ze światłem 2.8 są rewelacyjne a w innych średnich prostokątach to ceny zabijają
    i w zupełności styka czy to w plenerze czy w studio
    Kievem60 przez RF-602 wyzwalam studyjne błyskotki

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów