Jest dobrze. Nie kombinuj. Na długim końcu i pełnej dziurze, to szkiełko nie jest mistrzem ostrości. Miałem i piszę to z autopsji. Na 17 mm ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No faktycznie, to ostatnie to coś nie tak![]()
Jest dobrze. Nie kombinuj. Na długim końcu i pełnej dziurze, to szkiełko nie jest mistrzem ostrości. Miałem i piszę to z autopsji. Na 17 mm ok.
No faktycznie, to ostatnie to coś nie tak![]()
Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 13-11-2010 o 21:02 Powód: Automerged Doublepost
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
A zdjęcia robisz z włączoną stabilizacją czy bez? Użytkując to szkiełko, czasami przy włączonej stabilizacji przy, w warunkach oświetleniowych nie wymagających jej użycia, miałem podobne objawy. Ale było to naprawdę sporadyczne.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Ostatnio edytowane przez darkon ; 13-11-2010 o 21:11 Powód: Automerged Doublepost
z tamronem nie miałem takich zjawisk, a podobno af ma gorszy od canona, z 85 f1.8 i 70-200 f4 też jest ok
tu jeszcze 2 ostrość na zaznaczony na czerwono róg płyty
http://sendfile.pl/29185/IMG_1.jpg
http://sendfile.pl/29186/IMG_2jpg.jpg
Ostatnio edytowane przez darkon ; 13-11-2010 o 21:23 Powód: Automerged Doublepost
Nie widzę tutaj żadnego problemu... Radzę się porządnie wyspać i podejść bez emocji do "pstrykania" i cieszenia się nowym obiektywem, a nie testowania. Posiadałem 17-50 Tamrona w Pentaxie (fajne szkło, ale AF niestety tragedia w porównaniu z USMem Canona), również wydawało mi się że był bardziej ostry od 24-105 jaką mam w Canonie, nic bardziej mylnego.
A i jeszcze... Zdjęcia chyba na 2.8 robisz, weź na 4.0 i wtedy zobacz efekty...
/ Canon /
Wiesz nie po to kupowałem obiektyw ze światłem 2.8 żeby na 4 robić:-D, widziałem zdjęcia z tego modelu na 2.8 i były o wiele bardziej ostre, testów nie robię, nie wstawiałem tu żadnych zdjęć z tabelkami czy bateriami, tylko normalne pstryki, które są po prostu nie ostre w miejscach w których powinny być jak żyleta.
może jak żyleta to by były.. po wyostrzeniu. ja też mam 17-55/2.8 i też myślałem że mam mydło, jednak paru kolegów uświadomiło mnie, że ze szkłem jest w porządku, żeby nie panikować![]()
50D + 17-55/2.8 IS USM
To prawda, kupowanie 2.8 dla 4.0 mija się z celemDobrze by było jakby ktoś znajomy miał to samo szkło i mógłbyś sprawdzić jak na kolegi szkiełku "gra" Twoja puszka.
A co do zdjęć - tak jak pisze marceleqs - mogły być już po wyostrzeniu.
/ Canon /