Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
profanacja być może jest pojęciem płynnym. Brak kultury - pewnie też, ale każdy z grubsza myślący człowiek to po prostu czuje. I właśnie brak kultury, a nie brak religii miał na myśli kolega wyżej.

Nie ma znaczenia, czy jesteś katolikiem, muzułmaninem, sikhiem czy ateistą: w ludzkąj kulturę - od pradziejów - wpisany jest szacunek dla zmarłych. Deptanie buciorami po czyimś grobie to - wybacz - zwykłe chamstwo, niezależnie od wyznawanej religii czy jej braku.

Jeśli dla ciebie to "tylko grób", to rób takie sesje na grobach swojej rodziny (i zaznaczaj to w opisach). Bo de facto takie zdjęcia można by uznać za wystarczający powód do zawiadomienia prokuratury (znieważenie miejsca pochówku etc. - bez powoływania się na kwestie religijne).

I gdyby to był grób kogoś mi bliskiego - zapewniam Cię, że tak właśnie bym postąpił.
a to nie jest problemem gdyż autorka na stałe wpisała się w historię
internetu i bez problemu znalazłem kto i gdzie zrobił te fotografię,
młody wiek nie upoważnia do wszystkiego tym bardziej że jest się
osobą pełnoletnią i odpowiadamy za swe czyny.

art. 262 Kodeksu karnego. Według par. 1, „kto znieważa zwłoki, prochy ludzkie lub miejsce spoczynku zmarłego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”. Par. 2: „kto ograbia zwłoki, grób lub inne miejsce spoczynku zmarłego, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8”.
Cytat Zamieszczone przez Mojwa Zobacz posta
Czym jest profanacja?
Profanacja jest pojęciem nie dość, że płynnym, to jeszcze bardzo subiektywnym.
Dla katolika to może być profanacja (choć nie dla każdego), dla bezwyznaniowca już nie jest - bo to tylko grób, nic poza tym!

.... religii. Przede wszystkim

i nic tu do rzeczy mają religia czy ateizm , droga Aniu.