1. Mi się podoba. Ładna dziewczyna, dobry kadr i obróbka.
3. W miarę OK, trochę brak ekspresji...
Pozostałe do mnie nie przemawiają. Nie widzę też podwodu do kontrowersji...
1. Mi się podoba. Ładna dziewczyna, dobry kadr i obróbka.
3. W miarę OK, trochę brak ekspresji...
Pozostałe do mnie nie przemawiają. Nie widzę też podwodu do kontrowersji...
pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...
Ale dyskusja, mało w niej o zdjęciu, a za dużo o kulcie zmarłych. W Polsce jest to baaardzo modne, chyba historia nas tak wypaczyła, że to właśnie rocznice śmierci i inne podobne święta są przez nas najbardziej czczone i ich się najbardziej wewnętrznie boimy. Historia, bo od setek lat jesteśmy wychowywani na martyrologii bohaterów poległych za ojczyznę itp. Potem okazuje się, że każdy z nas podświadomie widząc mogiłę lub coś z tym związanego, z góry zakłada że powinna to być sfera niedotykalna. Coś takiego, że strach nawet się odezwać, czy co gorsza uczynić z tego główny motyw w fotografii. Już był parę razy temat robienia zdjęć na cmentarzu w tych lub innych okolicznościach...
Tymczasem śmierć to nie jest tabu, nie jest coś ponadwymiarowego. Więc nie róbmy wokół tego tematu takiej sensacji. Zdjęcia z grobem w tle to nic innego jak zdjęcie z pomnikiem Chopina w tle. Gdzie w tych zdjęciach jest zbeszczeszczenie sacrum? A kontrowersja? A i owszem, celowy zabieg, co by wywołać w niektórych to o czym napisałem.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Może starzec jestem i mnie już ziemia czekoladą pachnie, ale ta sesja to wyraz jedynie niedojrzałości. Kładę to na karb młodzieńczego okresu buntu i sprzeciwianiu się wszystkiemu, co w "dorosłym" świecie uważa się za cenne i ważne. Każdy (lub prawie każdy) z nas kiedyś to przechodził i większość wyrosła z takich wyskoków.
Usprawiedliwiłbym to w tym przypadku pod jednym warunkiem - że ten cmentarz i siadanie na nagrobkach byłoby niezbędne dla spójności sesji i ogólnego jej przesłania. A tu..... kupa! Brak jakiejkolwiek myśli przewodniej autorka maskuje obrazoburczością. Jak tak Szanowna Autorko będziesz podchodziła do fotografii nigdy nie uwiecznisz nic ciekawego, nic, co dla wrażliwej widowni będzie choć odrobinę interesujące. Zacznij zgłębiać temat, emocje, ulotność chwili zamiast próbować szokować. Mnie nie zaszokowałaś. Mnie zniesmaczyłaś.
pozdrówka
regulamin pkt 8
Nuda, nuda, nuda, o tego modelka coś mało żywa(przynajmniej na zdjęciach)
100% zgody z przedmówcami, marna prowokacja, niezła profanacja.
EOS 5, 500N, 400D, 50D
Magart, z całym szacunkiem - to, o czym mówiłem nie ma nic wspólnego z "kultem" zmarłych. Nie ma też nic wspólnego z polską specyfiką. Powtarzam - szacunek (nie żaden kult) w stosunku do zmarłych i miejsc ich pochówku jest stosunkowo uniwersalny i występuje w niemal każdej kulturze i na całym świecie.
Rozumiem sesję na cmentarzu, rozumiem "prowokacyjne" pozy i zachowania - nie zachwycam się, ale OK., wolność artystycznego wyrazu i tak dalej. Ale zdjęcie, na którym ta ładna panna trzyma buciory na czyimś grobie - to jednak grube przegięcie. To jest grób konkretnej osoby, człowieka który żył, kochał, miał swoich bliskich, ludzi którym na nim zależało.
Czy gdyby ktoś w imię "artystycznej prowokacji" wlazł w buciorami na grób Twojej matki (na przykład), też uznałbyś, że wszystko jest OK? Bo ja bym się poczuł dotknięty.
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
słabo prowokujesz. Kiedyś popełniłem prowokację jednak w sytuacji zastanej, a i tak było wielu wielu przeciw... Nie właziłbym jednak na czyjś grób (chyba, że na swój) a gdybym zobaczył, że ktoś włazi na grób moich bliskich, skopałbym!!! EMO jest mi obojetne sam kiedyś byłem szczeniakiem i też mieliśmy swoje kuku (sorry "kulturę" ). Zdjęcia gdybyś wszedł na grunt bardziej "neutralny" byłyby spoko - bez rewelacji, ale znam tutaj wiele wypocin, które się chwali. Ludzie są oburzeni więc tak oceniają bo przecież nie da się tego rozdzielić.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 03-09-2011 o 20:16
500d + KIT + 50/1.8 + Super-Takumar 50/1.4 + Samyang 85/1.4 + Speedlite 430 EZ
Numeruj kolejno zdjęcia, a nie za każdym razem od początku.
Z ostatniej serii 3 mnie przekonuje. Fajne.
fajne bw
w 1 wydaje mi sie ze twarz jest za ciemna i nie ma przez to na czym zaczepic wzroku, ja sie gapie np na reke z tymi bransoletkami nie wiem czemu ;]
3 tez mi sie podoba
50+(20+35+85+100)+430
@michael_key - ok, zapamiętamwyleciało mi z głowy.
@mogh - dzięki![]()
500d + KIT + 50/1.8 + Super-Takumar 50/1.4 + Samyang 85/1.4 + Speedlite 430 EZ