Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Dożywotnia gwarancja - jak to rozumieć ?

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietro
    Wieczysta gwarancja (czyli tzw. Life Time) to znaczy tylko tyle, że obowiazuje do konca produkcji danego modelu uzadzenia. Jezeli produkcja sie zakonczy to gwarancja tez. I to wsio.
    Łomatko... następny...

Jak masz pieprzyć takie idiotyzmy, to lepiej w ogóle nie pisz i nie mąć ludziom w głowach - ogranicz się do czytania tego, co mądrzejsi od ciebie mają do powiedzenia.

Kilka przykładów z Google... to naprawdę nie gryzie:
    This Koss product has a Lifetime Limited Warranty which covers normal use by the initial user or purchaser of this particular Koss product. Koss hereby warrants only to the initial user or purchaser that this Koss product will be free of any defect in materials and workmanship for the life of the product.
    Duration of Warranty

Lifetime Warranty:
    The following Kingston products are covered by this warranty for life:

Memory modules including ValueRAM, HyperX and Kingston system specific memory, Flash memory cards (e.g. Secure Digital, CompactFlash, MultiMediaCard, SmartMedia) ATA Flash, and Linear Flash; memory expansion-boards, networking adapters, hubs, switches, print servers and routers without cooling fans (excluding the power supply), Flash adapters and microprocessor upgrade products.
    LIMITED LIFETIME WARRANTY
    This product is warranted to be free of defects in material and workmanship for as long as the consumer owns the product. At Gerber Legendary Blades' option, defective product will be repaired, replaced or substituted with a product of equal value.
    All SOG products are guaranteed against defects in workmanship and materials for the life of the original purchaser.
    I tak dalej... przykładów mozna podać w przybliżeniu tyle, ile jest wyników tego zapytania w Google.

Jest jeszcze ktoś, kto zna jakieś ciekawe "haczyki" wieczystej gwarancji?

P.S.
    Pisze się uRZądzenie... nie tak dawno był tu w okolicy topic o czystości języka...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Panowie, mieszacie.. dozywotnia oznacza, iz do czasu az dany produkt nie zniknie z produkcji, jest objety gwarancja. Np. Kingston daje cos takiego na swoje karty.. zeby bylo ciekawiej, nawet nie trzeba miec paragonu zeby taka karte zareklamowac.. co wiecej, wcale nie musi to byc w miejscu zakupu. Kupiles karte zagranica, zachodzisz do sklepu FJ i wymieniasz to na inna sprawna.. o ile spodobasz sie sprzedawcy, bo nie ma on obowiazku przyjecia jej.. ma jedynie taka opcje

Zas wieczysta gwarancja oznacza ze bedzie obowiazywala zawsze.. na wieki, wiekow.. amen

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Panowie, mieszacie..

dozywotnia ... wieczysta
    A możesz podać anglojęzyczne nazewnictwo tych dwóch rodzajów gwarancji? Bo jak żyję (a parę razy "zdarzało mi się" obcowac z tego typu produktami wysokiej jakości) ZAWSZE spotykałem się z jednym terminem - Lifetime (Limited) Warranty. I ZAWSZE oznaczało to takie warunki, jakie podałem... żadne "do czasu zakończenia produkcji danego modelu".

Chyba, że to w Foto-Jokerze (jeśli dobrze rozszyfrowałem to FJ) wymyślili cos nowego... w sumie nie byłoby w tym nic dziwnego, wszak Polak potrafi

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Lifteime oznacza dozywotnia - ale jest cos takiego jak wieczysta.. chociaz w sprzecie foto nigdy czegos takiego nie widzialem

Domyślnie

Ja to tak widze dozywotnia gwarancje
    jesli jest to gwarancja hurtowni to wieczysta gwarancja(99 miesiescy tyle było na gwarancjiach hurtowych ) jest do czasu jej istnienia niestety bo miałem do czynienia z takim faktem w czesciach komputerowych
    sprzedawali sprzedawali zbankrutowali i gdzie sie odwołac tylko do pana boga
    jesli chodzi o gwarancjie producenta to juz jest duzo lepiej i nie ma takiego problemu

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Lifteime oznacza dozywotnia
    Czyli - idąc twoim tokiem rozumowania - Lifetime oznacza, że produkt jest objęty gwarancją tylko do momentu zaprzestania jego produkcji, dobrze rozumiem?

Jakoś kłóci się to z cytatami z KOSS-a i Gerber Legendary Blades, które wcześniej zamieściłem ;-) Ale jak mówię - strony Foto-Jokera i ich wykładni "Lifetime Warranty" nie znalazłem, więc może w pewnym sensie masz rację ;-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To zadzwon do Kingstona i zapytaj co oznacza Lifetime.. a za moj tok rozumowania sie nie zabieraj

A jak sam napisales..
    This Koss product has a Lifetime Limited Warranty which covers normal use by the initial user or purchaser of this particular Koss product. Koss hereby warrants only to the initial user or purchaser that this Koss product will be free of any defect in materials and workmanship for the life of the product.

.. wiec jak to rozumiesz? Bo ja za zycie produtku rozumiem czas jego istnienia na rynku.. czyli az nie zaprzestana produkcji. Chyba ze kazdy interpretuje to zdanie jak mu wygodnie?

PS. Twoje texty o FJ sa naprawde zbedne.

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

.. wiec jak to rozumiesz? Bo ja za zycie produtku rozumiem czas jego istnienia na rynku.. czyli az nie zaprzestana produkcji. Chyba ze kazdy interpretuje to zdanie jak mu wygodnie?
    Ja na szczęście nie muszę niczego próbować zrozumieć i na tej podstawie teoretyzować - używałem słuchawek KOSS kilkanaście lat temu (mam je nawet do tej pory, ale nie używam od lat - zastąpił je Sennheiser). Wymieniałem w nich złamany pałąk (na gwarancji typu "Lifetime") i serwis zrobił mi to za darmo, mimo, że ten konkretny model nie był już w tym czasie produkowany.

A nawet jeśli ktoś błędnie rozumie "the life of the product", to w przypadku sformułowań "as long as the consumer owns the product" oraz "the life of the original purchaser" chyba nie powinno być większych problemów...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to wpisz w google "zycie produktu" - moze zrozumiesz czym ono jest.. a to co Koss ustala do swoich produktow to raczej ich sprawa i terminiologii ogolnie przyjetej zmieniac nie moga

a sennki uzywam i ja

Bywalec Awatar Nicram
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba

Okazało się, że policja* znalazła po jakimś czasie ten rower (złodziej chyba zmądrzał i zostawil w przydrożnym rowie ). Mój dziadek, by udowodnić, że to jego, wyciągnął głęboko z szafy pudełko z wszelkimi dowodami zakupu jakie tylko ma i przedstawił policjantom rachunek za rower z roku ... +/- 1960

* - zanim ktoś wyskoczy z tekstem "po co było wzywać policję do starego roweru" - z garażu zginłęo też kilka innych, cenniejszych rzeczy.
    JA robię podobnie jak twój dziadek mam pecjalne pudełko w którym trzymam wszystkie ważne papiery - faktury, paragony na zakupiony sprzęt, buty i itp. rzeczy oraz wszelkie umowy o pracę, pity i inne sprawy dotyczące US.
    Teraz zastanawiam się na wynajęciem skrytki w banku jako bardziej bezpiecznego miejsca do trzymania takich "papierów" sejfu w mieszkaniu przecież nie zamontuje.
    Aha oddawanie towaru w opakowaniu w którym się go zakupiło nie jest wymaga zgodnie z przepisami - jest to wymysł sprzedających.
    jakieś D + sporo zapału

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów