Gł. robię portrety, reszta to własnie ma byc na zasadzie "od biedy".
Zasada co do fotografowania postaci mówi że im większy modyfikator tym lepiej. Grid może się przydać w niektórych sytuacjach więc jak ktoś chce się rozwijać to prędzej czy później przyda się.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Jesli nie bedziesz chcial oswietlac całej postaci to 50 będzie super. Do portretów wręcz idealna. Kup sobie wersję z gridem, zeby moc bardziej kierunkować światło... a do całej postaci... jeśli już to octa... zreszta jak dla mnie octa to najlepszy softbox.
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
wszystko zależy w jakim stylu chcesz wykonać zdjęcie, poza tym warto mieć coś do doświetlenia i odbicia światła, jeśli masz to możesz sobie pozwolić na nieco mniejszy promień, ale tak jak już inni pisali im większy tym bardziej uniwersalny i komfortowy w użyciu![]()
C1D3-S35mm1.4
a czy ktoś miał sytczność z BD do lamp systemowych? jak to rozprasza światło świecąc prosto w ryłko?
np: http://allegro.pl/beauty-dish-slonec...307780212.html
WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl
nie dosc ze palnik w lampie systemowej schowany to jeszcze wielkosc samego sloneczka zdaje sie 17cm... a tu sie ludzie zastanawiaja czy 50cm to nie za malo i moze wziac 70cm...
lampa systemowa służy do innych celów i nie można się zwieść widząc te wszystkie dodatki robione żeby wyłudzić kasę.
C1D3-S35mm1.4
Co do modyfikatorów na lampy systemowe, nie zgodze sie do konca z opinią "wyłudzanie kaski". Przydają sie czasami, trzeba wiedzieć tylko jak ich używac. Świetnie sprawdzają sie niektóre z nich w plenerze, na lampach sterowanych radiowo. Nie mniej jednak jako sprzęt "polowy" nie ma co porównywac ich jakości z lampami studyjnymi uzbrojonymi w dobre modyfikatory - BEAUTY DISH np.
- .. -
nie no jasna sprawa. tyle ze zastanawia mnie praktyczna uzytecznosc takiego beuty disha. Czy nie lepszy bylby mimo wszysko maly softbox tzw reporterski albo parasolka? Bo ze zalozyc na lampe mozna to imho troche malo...