Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Gdzie kupić ostrą, sprawdzoną Sigmę 30mm f1.4

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    I ci, którzy widzieli jaki obrazek produkuje 50/1.4
    Są też tacy, którzy widzieli i właśnie dlatego wybrali EF 50/1.4.

Swoją drogą używałem przez jakiś czas Sigmę 30/1.4 z A700, obiektyw pierwszy z brzegu.
    Rewelacja.
    Eee, obiektyw tylko do cropa to niech sobie wsadzą w buty. Mam jeden obiektyw EF-s, więcej nie będzie.
    Liczyłem po cichu na 35/1.4 w rozsądnych pieniądzach, na razie się nie doczekałem.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 06-12-2010 o 17:04
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Mimo wszystko, jesli pod cropa, bardzo radze S 30 1.4, kupowalem online, pierwsza sztuka jaka do mnie doszla byla swietna. Roznica miedzy 1.4 a 1.8 jest istotna, fajnie dziala na cropie 1.3

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    Ja wiem że z Japonii i dlatego podałem stosunek Euro/Jen bo jak znam życie to Sigma Polska pewnie kupuje z jakiegoś centralnego magazynu w Europie (ale mogę się mylić).
    Więc biorąc pod uwagę że kurs EUR/Jen nie szalał ostatnio to nie widziałem powodu dlaczego skok ceny miałby być tak duży.
    Nie wiem jak 30mm ale jak takie 50 f. 1.4 zdrożeje o 10% + jeszcze nasz + 1 Vat to nie wiem kto to już kupi za ponad 2200 zł.
    Obiektywy Sigma lecą do Polski prosto z Japonii, ceny podnosi producent i owszem ale winny jest też stosunek euro do dolara, póki co jeszcze idą stare zapasy i prognozuję, że pierwszy kwartał nie będzie specjalnie drogi (pomijając wzrost podatku o 1% co w rzeczywistości przełoży się na około 3-5% wzrost cen tak prognozuję). Maleje też różnica cen w stosunku do optyki "oryginalnej" tym bardziej, że i Canon i Nikon kupuje towar za euro - to martwi odbiorców Sigmy. A co do cen to bym nie był pesymistą, 2 lata temu Nikon D700 kosztował 4900 brutto i mimo kolosalnego wzrostu ceny sprzedaż ma się dobrze. Po 2 kwartale nikt nie będzie pamiętał już o starych cenach. Sigma ma kilka pozycji które idą jak ciepłe bułki mimo relatywnie wysokiej ceny.

Irek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    pomijając wzrost podatku o 1% co w rzeczywistości przełoży się na około 3-5% wzrost cen tak prognozuję

interesująca prognoza... chętnie dowiem się czegoś o podstawach ekonomicznych wzrostu cen szkieł Sigma o 3-5% w momencie wzrostu podatku vat o 1%.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta

interesująca prognoza... chętnie dowiem się czegoś o podstawach ekonomicznych wzrostu cen szkieł Sigma o 3-5% w momencie wzrostu podatku vat o 1%.
    Prognozy mówią o ogólnym wzroście cen o 3-5% nie tylko na Sigmę. Niestety nie znam szczegółów, mówili w na TVN24 już nawet kilka razy w jakimś nocnym programie coś przełożeniu punktów procentowych na ceny ale nie powtórzę teraz o co chodzi. Może straszą

Irek

Uzależniony

Domyślnie

Napisałeś, że Ty prognozujesz ... no nieważne.
    Swoją drogą absolutnie by mnie taka sytuacja nie zdziwiła - wielu pewnie tupie ze zniecierpliwienia w oczekiwaniu na tę wielką, jedno procentową podwyżkę. Będzie kolejna okazja, żeby dopieprzyć 5%, 4% zgarnąć do kieszeni a gębę sobie wytrzeć kolosalną podwyżką obciążeń fiskalnych... to Polska właśnie...

Zablokowany

Domyślnie

Wiesz co, to zależy o jakiej branży mówisz, jeśli o sklepach internetowych te jak mogą zbijają cenę, co ładnie widać po licytowaniu się na portalach typu skąpiec czy ceneo. Nie mówiąc już o IT gdzie roboty same narzucają 1-2% marży. Osobiście nie widzę uzasadnienia i możliwości zbiorowego podnoszenia cen w segmencie w którym istnieje wolna konkurencja na taką skalę (samo ceneo to minimum 40 sklepów foto) bo to by była jakaś genialna zmowa cenowa. Ale zgadzam się, są branże gdzie jest monopol i wtedy powiedzą klientowi - płać albo spadaj. Póki co foto to nie grozi.

Irek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szkła lecą z Japonii do Polski a wpływ na cenę ma kurs EUR/USD a nie PLN/JPY? Trochę to na około.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jestem na etapie poszukiwania dobrego jasnego szkła
    (nawet rozwazalem przejsc na inny system) - i tak szukam - i dzieki bogu trafilem na sigme - na razie na etapie porownan - i jesli nie straszne nam samodzielne testy - to sigma wypada o wiele lepiej od 28 1.8
    GG: 559899

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

sigma 30 jest naprawde dobra, solidna konstrukcja, af u mnie dziala nawet w bardzo ciemnych i trudnych warunkach no i 1.4 piekne i uzyteczne.
    Jesli nie ma opcji by podjechac i przetestowac w sklepie z obawy,to dobrze kupic w internecie i w razie problemow bezproblemowo bez podawania przyczyn zwrocic lub wyienic na inny egzemplarz.
    A jak sie ma kase, to w canonie wiele jest pieknych jasnych szkiel. kwestia tylko kasy niestety..

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów