Sigma grzebie w elektronice obiektywu, nie body.Jedynie kalibracja obiektywu.
Tu jest lista autoryzowanych sprzedawców, dilerów i czarna lista.
Sigma grzebie w elektronice obiektywu, nie body.Jedynie kalibracja obiektywu.
Tu jest lista autoryzowanych sprzedawców, dilerów i czarna lista.
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!
Kolego michkk a może lepiej przymierzyć się do C28 1.8. Zamówisz np u Towersa i masz dobry sprzęt w dobrej cenie? Ja właśnie chyba tak zrobię, bo jak nie masz możliwości osobiście przestrzelić kilku S30 i ocenić, to w necie kupowanie jest mocno ryzykowne.
Ja pisałem do sigma sklep w Wawie z prośbą o sample z S30, miły Pan przesłał mi szybciutko na f1.4 i f2.8 jpg ale zrobione jakiejś czarnej figurce i ciężko było ocenić ostrość. Poprosiłem o RAWy z kilku szkieł i że ja sobie wybiorę która mi pasuje i...na tym korespondencja się urwała. Dlatego też odpuściłem sobie S30 i na dniach zakupię C28.
Pewnie, niech kupuje. 1900 zł [tyle, co Sigma z futerałem do pasa, filtrem marumi i kilkoma innymi dodatkami] - to, że niedostępny to nie problem. Najlepiej niech towers zamówi kilka szkieł, żeby kolega mógł sobie wybrać. A bo nuż trafi na mydlany egzemplarz. O dziwo, 28 1.8 też się takie zdarzają.
Aha, poproś jeszcze o sample na 1.8 i 2.8. Najlepiej RAWy z tych kilku szkieł. I niech wyśle te kilkadziesiąt czy kilkaset MB (upload 1 MB to ca. 1 minuta).
Ciężko mi uwierzyć, żeby w Lublinie nie było tej czy innej Sigmy.
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!
Jeżeli dla kolegów sprzedających swoje szkła na giełdzie CB, nie jest problem wysłać kilka sampli w RAWach, to moim zdaniem dla Pana ze sklepu, który z tego żyje, też nie powinien być. No ale nie róbmy OT.
PZDR
Przepraszam, jak to sobie wyobrażasz? Scenka testowa w sklepie i robienie zdjęć w przerwach pomiędzy klientami/telefonami, czy może sprzedawca ma brać partię obiektywów do domu i po godzinach wysyłać sample do klienta?
Nie mówiąc już o takich drobiazgach jak rozmiar rawów czy też możliwość, że dostaniesz super sample (bo ostrzone na LV) kiedy w rzeczywistości AF będzie loterią?
Takie rzeczy to IMHO tylko z konkretnym klientem z kasą przy ladzie, chyba że ktoś cierpi na nadmiar czasu w pracy.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
nawet gdyby ci wysłali słoik wykalibrowany przez nich to na twoim body i tak możesz mieć problem. musiz zgrać wszystko - body i słoik. najlepiej do centrum sigmy jechać i wypożyczyć. w każdym dużym mieście jest.
canon
Ja szukalem Sigmy 30stki, szukalem i nic... Kupilem 28 1.8 i nie zaluje![]()
michkk- sprawdzenie Sigmy przed wysyłka nic nie da, bo z Twoim body może ona pracować zupełnie inaczej. Najlepiej wybierz się osobiście do sklepu, który ma około 2-3 sztuki na półce. Z jakiego regionu jesteś? Napisze gdzie masz najbliżej.
My w tej chwili notujemy problemy BF czy FF tylko w poniżej 1% sprzedanych egzemplarzy, więc myślę, że by mieć spokojne sumienie 2 sztuki wystarczą do wyboru.
Jeśli chodzi o FF/BF to sprawdzanie rzeczywiście nic nie da. Różne body itd.Tylko, że autorowi wątku chodzi o zakup egzemplarza ostrego lub mydlanego. Jak rozumiem na ewentualną korektę FF/BF w serwisie jest przygotowany.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, na razie chyba wstrzymam się z kupnem obiektywu. Kiedy Canon w końcu zrobi tanią stałkę 35mm f/1.8? Pozdrawiam