Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: potrzebuje lepszego AF - co zmienić?

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    a może jest po prostu tak że 0,5s. na wyostrzenie to cholernie dużo, a 0,4s. w nikonie to tyle co nic, tylko ja ćwok tego nie odróżniam?
    Nie chce dyskutować jak jest na prawde ani gdybać co jest lepsze a co gorsze, mówie tylko to co mnie najbardziej zaskoczyło przesiadając się na 30D. Nikona D70s użytkowałem przed 5-6 lat, uważam że AF jest w nim szybki (nie mówie o prędkości ale o doostrzanie czy nie błądząc silnikiem w te i nazat w skali obiektywu) i przede wszystkim celny. Podpinałem mase obiektywów różnych producentów i współpraca z nimi była jak najbardziej własciwa. Teraz ciężko było mi stwierdzić czy mój aparat trafia w punkt skoro na kicie 18-55 wykazywał więcej błędów niż na 50-tce, a na sigmie 70-300 ''jakoś to było''. Nie żeby powstała tu jakaś wojna albo że mam żal, ale szkoda że aparat tej klasy ma taki ''banalny'' problem bo wypluwa na prawde zdjęcia godne podziwu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mi osobiście nie chodzi tyle o czas ostrzenia, co o samą celność. Po co mi coś, co wyostrzy w 0,1s, jak w ogóle nie trafi z ostrością :P Więc ponawiam pytanie. Czy patrząc na to, szkła z USM są lepsze od tradycyjnych?

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fanCanona Zobacz posta
    Mi osobiście nie chodzi tyle o czas ostrzenia, co o samą celność. Po co mi coś, co wyostrzy w 0,1s, jak w ogóle nie trafi z ostrością :P Więc ponawiam pytanie. Czy patrząc na to, szkła z USM są lepsze od tradycyjnych?
    Czas ostrzenia ma duzy wpływ na celność, chyba że robisz zdjęcia statycznym obiektom, którym nigdzie się nie śpieszy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No w sumie masz rację - nie pomyślałem o tym. Ale i tak chodzi mi przede wszystkich o celność.

Coś już napisał

Domyślnie

na moim 40D z 50 1.8 af działał w miarę szybko ale za to często ustawiał przed, jeśli trafił to ostrość była git.
    zmieniłem na 50 1.4 celność i szybkość wzrosła znacząco. W normalnych warunkach na centralnym ustawia szybko i celnie, na bocznych może delikatnie słabiej, za to ostrość w/g mnie trochę słabsza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ok, dzięki

Coś już napisał

Domyślnie

Jeżeli chodzi o 40D to mam pewne spostrzeżenia. Po wgraniu nowszego firmware (choć Canon twierdzi, że nic z AF nie zmieniał), Canon 50 1.8 II zaczął ostrzyć dokładniej na duże odległości, ale niestety Sigma 18-200 OS zaczęła żyć własnym życiem. AF stał się trochę losowy, nie ma tendencji do FF/BF ale po prostu lubi nie trafić.

Ze starym firmware Sigma działała całkiem nieźle (nawet dziwiłem się jak inni twierdzili, że Sigmy gryzą się z Canonem), ale Canon 50 1.8, na duże odległości tylko sporadycznie ostrzył poprawnie. Jedną na kilka fotek.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki Wasze uwagi na pewno mi się przydadzą.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów