Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: potrzebuje lepszego AF - co zmienić?

Dopiero zaczyna

Domyślnie potrzebuje lepszego AF - co zmienić?

Witam!
    Posiadam obecnie Canona 1000D i m. in. szkło C50mm f/1.8 II. Nie podoba mi się działanie AFu (często nie trafia) w kiepskich warunkach oświetleniowych lub pod słońce.
    Co w pierwszej kolejności zmienić? Szkło, czy aparat? Myślałem o aparacie (na coś około 50D), ale wolę przed zakupem się upewnić.
    Z góry dzięki

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

No 50D to tak trochę cienkawo jak już to 5D II
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dla AFu 50D to slabo?.......i to w porownaniu z 5D?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fanCanona Zobacz posta
    Witam!
    szkło C50mm f/1.8 II. Nie podoba mi się działanie AFu (często nie trafia) w kiepskich warunkach oświetleniowych lub pod słońce.
    ten typ tak ma ;-)

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    jak już to 7D.
    EOS

Domyślnie

czemu cienkawo? znajomy zawodowiec ma FF i 50tkę, kupił ją właśnie m.in. z uwagi na AF.. i chwali niezmiennie. Ja bym szukał dziury w tej 50tce, podepnij 1.4 i zobacz czy będzie różnica.
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Dla AFu 50D to slabo?.......i to w porownaniu z 5D?
    No jasne że ze spokojnie styknie 50 ale mając 50tke 1,8 nie oczekiwałbym zadziwiających rezultatów jak w celności tak i w szybkości,
    choć z drugiej strony to szkło nie jest takie złe.
    Więc patrzę na ten post nieco z przymrużeniem oka
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli mówicie, że powinienem zmienić to i to? Ale co pierwsze? Szkło? Nie stać mnie na 2 zmiany na raz.

5D czy 7D nie wchodzą w grę.

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    50d ma technicznie taki sam AF jak 5d mkII,
    uważam, że jeżeli o celność chodzi i skuteczność to ani jeden anie drugi :-(
    (jednego mam, drugiego używałem)

"złotym środkiem" jest 7D !!!!! (posiadam i jestem zadowolony)
    (ale i tak planuje zakup 1D mkIV)
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Aparat swoje a obiektyw swoje. Canon 50d nie jest złym aparatem, tylko na tym forum jest taka moda, że każdemu wpycha się 5D. Trzeba pamiętać że to body jest coraz starsze, bardziej wyeksploatowane. Kto przy zdrowych zmysłach sprzedaje 5D, tylko ten co ma jakieś zastrzeżenia do pracy tej puszki. Nawet jak znajdzie się ktoś kto sprzedaje 5D w naprawdę dobrym stanie, to odosobnione przypadki. Ryzyko zakupu body 5D z problemami rośnie z każdym dniem, dlatego jednak warto kupić 50D, mniejsze stresy a nie każdy jest przecież onanistą sprzętowym. Co do obiektywów, C50mm f/1.8 II za tak małą kasę, to trudno wymagać cudów.

Początki nałogu

Domyślnie

5D (obie wersje) mają moim zdaniem AF na poziomie 20D i 30D. Już w 40D było trochę lepiej, ale dopiero w 50D i 7D jest całkiem przyzwoicie. Dotyczy to głównie bocznych punktów, bo przy centralnym i jasnych szkłach nie jest najgorzej. Co do sprawdzenia, co zawodzi, możliwości są następujące:
    1. To twoja wina, aby poprawnie pracował AF MUSI być jakaś krawędź lub punkt. Przy jednolitym tle nawet 1D z podpietą eLką się zgubią - wtedy pomaga tylko wspomaganie AF lampy błyskowej.
    2. To wina body i jej jakości układu AF - po podpięciu do lepszej puszki twój 50/1,8 powinien sobie radzić.
    3. To wina szkła - podepnij cokolwiek Canona z silnikiem USM, powinna być poprawa.

Stawiam na 1 połaczone z 2, bo 50/1,8 całkiem nieźle radził sobie z moją 5D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jak współpraca 1000D z innymi szkłami?
    Ostatnio edytowane przez jarekA ; 11-11-2010 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów