Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: potrzebuje lepszego AF - co zmienić?

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Pożycz od kogoś "zawsze trafiającego" 85/1.8 i oceń wyniki. Z dużym prawdopodobieństwem przejdzie Ci pomysł wymiany obiektywu.
    Mam 85, uzywam do np. koszykowki na 1.8, 99% zdjec w servo mam ostre sprobuj to osiagnac 50 1.8 nawet na 2.8 przy statycznych obiektach

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ja kiedys zmienilem 50/1.8 na 85/1.8 wlasnie ze wzgledu na AF. Do dzis nie przypominam sobie, aby 85 mi nietrafiala... Mowa o punktach AF centralnych czy to 20d CYZ 5d2. Z bocznymi loteria w 5d, ale to WINA BODY.

Wiec nie bardzo rozumiem aluzje do 85. :neutral:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak dobrze pamietam to odsetek nietrafionych 85 w moim zyciu jest taki sam jak 300/2.8 IS (oba szkla sa najczesciej przeze mnie uzywane) - czasami wyjatkowo pudlo.
    Aluzja jest prosta - w większości przypadków winny jest aparat albo człowiek. Obiektyw jest najmniej ważnym elementem całości, bo jest bierny w układzie ostrzenia. A to że problemy pojawiają się w momencie przypięcia obiektywu o płytkiej głębi ostrości nie powinno dziwić.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Używałem 50 f/1.8 II z Canonem 350d i 50d - na 50d subiektywnie stwierdzam, że tylko w gorszych warunkach oświetleniowych zauważyłem większą różnicę bo tak to nieznacznie szybciej łapał ostrość i rzadziej się gubił. Miałem również styczność z 50 f/1.4 -odtąd staram się nie kupować niczego co ma "zwykły" autofocus.

AF w 1000d się chyba niczym nie różni od 350/400d ot nieco inne matryce i 1000d jest wykonany z większej ilości gorszego plastiku.

Spróbuj łapać ostrość środkowym punktem AF w jakichś kontrastowych fragmentach obrazu (oko, nos, koniec twarzy itp), a potem przekadrować do tego co potrzebujesz.
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Coś już napisał

Domyślnie

w moim przypadku to zmieniłem 50/1.8 na 50/1.4USM , może to i durne , ale jak miałem wcześniej 50 1.8 często mi nie trafiał , bardzo zniechęciłem sie do niego , biorę również pod uwagę że mogła mi sie trafić felerna sztuka , cóż sprzedałem . :neutral:
    Po jakimś czasie kupiłem 50/1.4 , powiem tyle że jest to mój najlepszy obiektyw i jedyny gdzie nie muszę w PS-ie poprawić ostrości.
    A 1000d , tak jak Mariusz powiedział tragedii nie ma generalnie mi na razie wystarcza , czasem myślę że z lepszymi korpusami ( 40 czy 50 D ) może i moje obiektywy dostały by małego kopa .
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fanCanona Zobacz posta
    Witam!
    Posiadam obecnie Canona 1000D i m. in. szkło C50mm f/1.8 II. Nie podoba mi się działanie AFu (często nie trafia) w kiepskich warunkach oświetleniowych lub pod słońce.
    Co w pierwszej kolejności zmienić? Szkło, czy aparat? Myślałem o aparacie (na coś około 50D), ale wolę przed zakupem się upewnić.
    Z góry dzięki
    Czyli mówicie, że powinienem zmienić to i to? Ale co pierwsze? Szkło? Nie stać mnie na 2 zmiany na raz.
    5D czy 7D nie wchodzą w grę.
    Budżet, hmm... jak najtaniej :P Wydam tyle, ile będę musiał.
    7D odpada ze względu na cenę. Co do szła, to raczej potrzebuje czegoś około 30mm.
    Co do samej zmiany, to nie jest tak, że po prostu mam taką zachciankę. Raczej konieczność (kasy brak). Trudno się foci śluby zestawem Canon 1000D + 50 1.8, chociaż się da. Pierwsze, to że chcę coś z lepszym AFem, a drugie - zapasowy sprzęt i tak muszę mieć.

na podstawie moich skromnych obserwacji (fotografuję tylko w domu, absolutnie nie komercyjnie), zaproponowałbym Ci zakup co najmniej Speedlita 430EX II. Kosztować Cię to będzie około 800 pln za nowy - za taką kaskę dostajesz poza światłem, wspomaganie autofocusa które naprawdę poprawia komfort pracy.

pozdr
    KIEDYŚ: analog
    TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Chcesz mieć celny AF za małe pieniądze to tylko nikon D50/D70/s lub D80

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Chcesz mieć celny AF za małe pieniądze to tylko nikon D50/D70/s lub D80
    Nie aż tak - nikonowski autofocus w serii amatorskiej też nie jest cudem świata. Był to drugi powód odstawienia przeze mnie kiedyś D70 na półkę.

Natomiast począwszy od D300 (crop) i D700 (FF) dostajemy coś, co w Canonie wymaga kupienia 1-nki, a conajmniej 7d (crop).
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Zostańmy jednak w klasie aparatów tych tańszych. Miałem D70s, później zakupiłem 30D (1000D myśle ze jest podobny jeśli chodzi o AF). Na poczatku byłem troche podłamany że faktycznie AF jest bardzo słaby tym bardziej że lubie robić zdjęcia zwierzakom ale coż trzeba to przeżyć jakoś. Na droższy korpus mnie nie stać.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do wspomagania AF przez lampę - używam Posiadam lampę zewnętrzną.
    Rozumiem, że warto zmienić (dokupić) 50D, a szkło po prostu z napędem USM? Ten 28mm 1.8 z USM nawet by mi odpowiadał, jeśli działałby dobrze.
    Dzięki bardzo za odpowiedzi Jeśli ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na ten temat, to bardzo chętnie przeczytam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, na koniec dodam że decyzję o zakupie powinieneś podjąć PO OSOBISTYM PRZETESTOWANIU sprzętu i stwierdzeniu, że widzisz różnicę. Różne rzeczy ludzie na forach piszą i porady traktuj jako nakierowanie a nie jako rozwiązanie problemu bo ślepo wierząc poradom na forach później może być płacz.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów