Entuzjastyczny Neofita
Używałem 50 f/1.8 II z Canonem 350d i 50d - na 50d subiektywnie stwierdzam, że tylko w gorszych warunkach oświetleniowych zauważyłem większą różnicę bo tak to nieznacznie szybciej łapał ostrość i rzadziej się gubił. Miałem również styczność z 50 f/1.4 -odtąd staram się nie kupować niczego co ma "zwykły" autofocus.
AF w 1000d się chyba niczym nie różni od 350/400d ot nieco inne matryce i 1000d jest wykonany z większej ilości gorszego plastiku.
Spróbuj łapać ostrość środkowym punktem AF w jakichś kontrastowych fragmentach obrazu (oko, nos, koniec twarzy itp), a potem przekadrować do tego co potrzebujesz.
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
w moim przypadku to zmieniłem 50/1.8 na 50/1.4USM , może to i durne , ale jak miałem wcześniej 50 1.8 często mi nie trafiał , bardzo zniechęciłem sie do niego , biorę również pod uwagę że mogła mi sie trafić felerna sztuka , cóż sprzedałem . :neutral:
Po jakimś czasie kupiłem 50/1.4 , powiem tyle że jest to mój najlepszy obiektyw i jedyny gdzie nie muszę w PS-ie poprawić ostrości.
A 1000d , tak jak Mariusz powiedział tragedii nie ma generalnie mi na razie wystarcza , czasem myślę że z lepszymi korpusami ( 40 czy 50 D ) może i moje obiektywy dostały by małego kopa .
1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4
na podstawie moich skromnych obserwacji (fotografuję tylko w domu, absolutnie nie komercyjnie), zaproponowałbym Ci zakup co najmniej Speedlita 430EX II. Kosztować Cię to będzie około 800 pln za nowy - za taką kaskę dostajesz poza światłem, wspomaganie autofocusa które naprawdę poprawia komfort pracy.
pozdr
KIEDYŚ: analog
TERAZ: cyfra i analog
TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....
Chcesz mieć celny AF za małe pieniądze to tylko nikon D50/D70/s lub D80
Entuzjastyczny Neofita
Zostańmy jednak w klasie aparatów tych tańszych. Miałem D70s, później zakupiłem 30D (1000D myśle ze jest podobny jeśli chodzi o AF). Na poczatku byłem troche podłamany że faktycznie AF jest bardzo słaby tym bardziej że lubie robić zdjęcia zwierzakomale coż trzeba to przeżyć jakoś. Na droższy korpus mnie nie stać.
Co do wspomagania AF przez lampę - używamPosiadam lampę zewnętrzną.
Rozumiem, że warto zmienić (dokupić) 50D, a szkło po prostu z napędem USM? Ten 28mm 1.8 z USM nawet by mi odpowiadał, jeśli działałby dobrze.
Dzięki bardzo za odpowiedziJeśli ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na ten temat, to bardzo chętnie przeczytam.
Tak, na koniec dodam że decyzję o zakupie powinieneś podjąć PO OSOBISTYM PRZETESTOWANIU sprzętu i stwierdzeniu, że widzisz różnicę. Różne rzeczy ludzie na forach piszą i porady traktuj jako nakierowanie a nie jako rozwiązanie problemu bo ślepo wierząc poradom na forach później może być płacz.