Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Szkło - Mydło?! Ufff..

Domyślnie Szkło - Mydło?! Ufff..

Dziś nabyłem pierwsze szkło do pierwszego lustra
    Przekonany o wyższości 17-55/2.8 IS USM ponad podobnymi konstrukcjami począłem klapać to tu, to tam, oczywiście w ciemnym salonie, gdzie światło dawała lampa stojąca, halogenowa z obniżoną mocą, powiedzmy światło kilku świec.. jakież było zdziwienie, kiedy na podglądzie wyszło, że każde zdjęcie to.. mydło :/ i to grube mydło.

Zmieniałem przesłonę raz 2.8, raz 5.6 potem 8.0 (czyli ponoć prawie najbardziej skrajne jakościowo) no i.. cały czas mydło:-?! Próbowałem też załączać lampę, albo pozwolić, żeby AF wspomógł się wbudowaną. Zacząłem robić testy FF/BF, najpierw 3 widelce w szeregu, potem tekst z kartki... ale ostrość ustawiała się tam gdzie trzeba, właściwie bezbłędnie! Czyli.. mydlana sztuka.. czarna rozpacz..

Obficie zniesmaczony zacząłem przeglądać fotki na kompie, co by Wam wrzucić, żeby, pokazać tą lipność.. obrazy te były przerażające dla mnie i wpadł mi pomysł do głowy, żeby podejrzeć exify...
    Okazało się, że wyostrzenie 0-7 miałem ustawione na "low" czyli 0.

Postanowiłem ustawić na 7 i sprawdzić efekt. Efekt przerósł oczekiwania. Mogę w spokoju zasnąć. Dobrej nocy
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A ja ,mimo wszystko chcialbym zobaczyc to mydlo na 0, da rade?

Domyślnie

Spróbuję wrzucić dla przykładu jutro, bo dziś już go rozładowałem i nie zrobię porównania a wypadało by te same obiekty na różnych przesłonach i przy różnych ogniskowych zrobić.
    Wrzucę cropy 1:1, może faktycznie czegoś się będzie trzeba doczepić, nie wiem kto i po co by używał wyostrzenia 0, jak dla mnie to mydło poniżej krytyki i nie widzę zastosowania, oby nie.. w każdym razie po zmianie z 0 na 7 różnica jest kolosalna i szkło zaczyna być przynajmniej akceptowalne. A jak jest u Was? Też taka różnica?
    Spójrzcie:

http://yfrog.com/mx43391445jx

http://yfrog.com/n977560572jx
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS: te jpegi z zastanym o czym pisałem wyżej poszły wówczas w kosz z poziomu aparatu, dorzuciłem te, które zrobiłem podobne przed i po zmianie ustawień
    Ostatnio edytowane przez marceleqs ; 11-11-2010 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Ja mam ustawione w puszce wszystko na 0 co nie zmienia faktu że i tak wszystkie foty robię w RAWach więc bez różnicy,poza tym przy większych czułościach wyostrzysz sobie również szumy.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ja tam nic zlego nie widze w tych fotach na 0, jak na ten obiektyw.
    Moze dlatego ze ja robie wszystkim na 0

Domyślnie

Wiecie.. nie wybierałem go, jak to się robi np. z Tamronami, po prostu przyszła zamówiona sztuka Canona i liczyłem i liczę, że jest wporzo (szczególnie, że mam mikroregulację), jeśli chodzi o IS i USM w ciemnicy to zupełnie inna jazda niż Tamron 17-50/2.8, i o to głównie chodziło, nie ma panicznego szukania ostrości w tę i nazad;]. Ale jak zobaczyłem to co zobaczyłem na "zerówkach" to y.. zonk był niemiłosierny. Oczywiście będę trzaskał w RAWach (tych 7Mpix dopóki nie kupię kolejnych kart), gównie z powodu możliwości wyciągania cieni, ale w chwili obecnej oswajam się (gałkologia) z puszką i szkłem na jpegL, i zdaje się że będę z wyostrzenia póki co korzystał. Wcześniej długo długo pożyczałem nie swoje lustro innej marki i niestety po kilku tysiącach strzałów tamtym muszę się przestawić z obsługą, ale idzie coraz lepiej.

Czyli nie ma powodów do obaw?
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

nie ma powodów do obaw
    jest wporzo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    przy większych czułościach wyostrzysz sobie również szumy.
    racja, tego nie wziąłem dotąd pod uwagę, thx
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Ja co prawda posiadam 17/40 ale ostatnio miałem pożyczone właśnie 17/55
    bo bawiłem się na weselu więc postanowiłem popstrykać nieco i słowa złego o tym szkle nie powiem.Może zbyt podejrzliwie podchodzisz do tego ostrzenia a takie testowanie raczej jest mało miarodajne, wiadomo że jak podkręcisz puszkę to nie ma siły różnica będzie z pewnością.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Pny - nie róbcie sobie jaj hehe....

Przecież to mydło jak cholera... No chyba że to szkło tak ma...

Miałem tamrony 17-50 - 28-75 i żaden z nich nie miał czegoś takiego....

Pozdr.
    Jeśli to szkło na prawdę tak mydli to powinno kosztować jakieś 800zł max - takie moje zdanie

Pozdr
    to łączenie postów i brak edycji to porażka
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 11-11-2010 o 03:11 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów